22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaYazarGarantili Gayrimenkul Satışları Neyi İfade Ediyor ?...

Garantili Gayrimenkul Satışları Neyi İfade Ediyor ?…

Gayrimenkul sektöründe " garantili satış sistemi  " ile yıllar önce tanıştık.
 
Anımsadığım kadarı ile en büyük garanti yıllar önce " kiracı garantili " olarak Bahçeşehir'de davullu/zurnalı veriliyordu. Daha sonra ne davul kaldı; ne de zurna. Son dönem taahhütlerinde ise firma…
 
Günümüzde proje geliştiriciler satış oranlarını artırmak için garantiye dayalı farklı kampanyalar düzenliyorlar. 
 
Bunlar;
 
– Kira  garantisi. Belli bir kira getirisini garantiliyen kampanyalar ile 1 yıldan 60 aya kadar kira garantisi veren firmalar var… Bu garanti de iki amaç var. a) Proje satışı ile bugünü kurtarmak b) Bitmiş konutlar için kira garantisi vererek yatırım için konut almak isteyen, ancak riski sevmeyenler ile stokları eritmek.

– Kazanç / Kar garantisi. Geliştirilen projelerde yatırım alternatifi olabilmek için bugün alana teslimde %'sel kazanç vaad ediliyor.

Neler deniyor; 

– Gayrimenkul Tesliminden sonra şu kadar ay içinde kiraya veremezse şu kadar süre aylık kira firma tarafından karşılıyor. 

– Liste fiyatı üzerinden peşin alımlarda 36 ay kira garantisi ve satış garantisi veriyor.
 
– Gayrimenkulün cinsine göre aylık kira TL veya Dolar vaadi içerebiliyor.

Bir gayrimenkul projesinde önerilen " yaşam/yerleşime " olan yatırımdır. Bir proje " yaşam ve yerleşim " vaadini yerine getirebiliyor ise "enbüyük kazanç " budur. Önceliği yaşam olan projeler kar ettirir çünkü proje yerleşim tercihleri ikinci elde sıra bekler.
 
Farklı bir bakış açısında; Garanti vermek firmanın kendisine, projesine olan güvenini ortaya koymaktadır. Ancak; bu sözü tutabilecek yerine getirebilecek projeler firmalar olduğu gibi geçmişte sıkça örneklerine şahit olduğumuz sözünü yerine getiremeyecek firmalar projeler olabilecektir.
 
Rekabetin oranları ve süreleri zorlamaya başladığı bu dönemde Benim Gayrimenkul sektörüne önerim; kar/kazanç/kira garanti boyutunu iletişim stratejilerinde kullanmamalarıdır. 
 
Gayrimenkul projelerinde talep / arz dengesine göre; talep gören ürünün fiyatı üreticinin stokları satılıncaya kadar artacaktır. Bu durumda, artan vaad edilen kazançın vergisi ne olacaktır?
 
Teslim edilen ürünün satın alma amacı kiraya vermek ise; doğru proje zaten kiraya verilecektir. 
 
Bence önemli olan ve dikkat edilmesi gereken konu projede yatırımcı oranın hiçbir zaman %25'leri geçmemesidir. 
 
Yatırımcı oranın artığı projeler  ya ölü doğar; yada hayat bulması zaman alır.Bu durumda tüm taahhütler havada kalır….
 
Bilge Özdemir
Emlakchi & Redac CEO

PROJE BİLGİ FORMU

Bilge Özdemir
Bilge Özdemir
Bilge Özdemir, pazarlama ve işletme konularında yurtdışı ve yurtiçinde eğitim almış ve önde gelen firma ve gayrimenkul projelerinde uzun süre üst düzey profesyonel yöneticilik yapmış, sektörü bilen, proje geliştirip yönlendiren, proje pazarlama ve satış misyonundan gelen vizyon sahibi girişimcidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI