19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerGalataport, Karaköy’ü Turistik Merkez Yapacak!

Galataport, Karaköy’ü Turistik Merkez Yapacak!

Galataport projesiyle birlikte Dünyanın önde gelen turizm merkezlerinden biri olmaya hazırlanan Karaköy'de otel projeleri çoğalırken, İstanbul’un diğer ilçelerine nazaran Karaköy’de daha az sayıda bulunan konutların fiyatlarında 8 yılda 2,5 kat artış yaşandığı belirtiliyor.
 
EVA Gayrimenkul Degerleme Proje Koordinatörü Şefik Ercan Keskiner, Galataport projesiyle birlikte son yıllarda giderek önem kazanan Karaköy bölgesinin turizm açısından çok daha cazip bir merkez konumuna ulaşacağını kaydediyor.
 
Galataport kapsamında Karaköy’e oteller, fuar – sergi ve seminer alanları, kültür ve sanat merkezi, alışveriş ve eğlence alanları, kruvaziyer gemileriyle gelen yolcular için şehre giriş terminali, akvaryum, sergi salonu, ofislerin toplandığı kesimler, otopark ve gezi alanlarının yapılmasının planlandığını belirten Şefik Ercan Keskiner, turizm bölgesi ilan edilen alanda yer alan tarihi binaların turistik ve ticari amaçlarla bir kısmı renove edilerek bir kısmı ise Kentsel yenilemeye tabi tutularak yeniden inşa edilip kullanılmasının planlandığını ifade ediyor. Keskiner, özellikle sahil şeridinde yer alacak otel, restoran ve diğer ticari işletmelerle bölgenin dünya çapında turistik bir çekim merkezi haline getirilmesinin hedeflendiğini söylüyor.
 
Otelcilik sektöründe patlama yaşanıyor
Halihazırda Karaköy'de en büyük patlamanın otelcilik sektöründe yaşandığını belirten Keskiner, birçok işhanında bulunan işyerlerinin pansiyon ve hostel olarak fonksiyonunu değiştirdigini, büyük yatırımcıların ise otel projeleriyle Karaköy ve yakın çevresinde yatırım yaptıklarını ifade ediyor. Proje kapsamında denizle bütünleşme sağlayacak tesislere  de yer verilmesinin beklendiğini vurgulayan Şefik Ercan Keskiner, öte taraftan turist gemilerinin iskele için ayrılan alanı, gelen yolcuların karşilanması ve şehir içindeki tarihi turistik merkezlere transferi için terminal yapılarının oluşturulacağını, bölgede kruvaziyer gemilere yönelik inşa edilecek terminalin yer altında inşa edileceğini ve yolcu barındırma kapasitesinin mevcut durumun iki katı büyüklüğünde olmasının planlandığını kaydediyor.
 
Bölgede dönüşümün beş yıl önce başladığını belirten Keskiner, semtte talebin en yoğun olduğu yerlerin tarihi Bankalar Caddesi, Kemankeş Caddesi ve Meclisi Mebusann Caddesi arasındaki güzergahın olduğunu, kötü bir imaja sahip olan Zürafa Sokak ve civarının da bu kervana katılmış olduğunu ifade ediyor Keskiner, özellikle Arap yatırımcıların ilgisini çeken ve metrekare fiyatlarının dönüşümle birlikte minimum 6.000 dolardan başlayan fiyatlarla pazarlanacağını ve dönüşümle birlikte beklenen potansiyeline kavuşacağını belirtiyor.
 
Karaköy'de dönüşümün tamamlanmasıyla bölgenin bütüncül bir turizm alanı haline geleceğini söyleyen Keskiner, Salı Pazarı Liman Projesi tamamlandığında Türkiye'nin yılda 2 milyonu bulması beklenen yolcu sayısıyla ilk 10'da yer aldığı kruvaziyer turizminde dünyada ilk 3’e girmesinin mümkün olacağını belirtiyor.
 
Ofis kullanımı azalıyor
Karaköy'ün köklü bir ticari geçmişe sahip olduğunu ve özellikle büyük sigorta şirketlerinin yoğun faaliyet gösterdiğini ifade eden Keskiner, ancak sigorta şirketlerinin binalarını otele dönüştürülmek üzere satmaları nedeniyle bölgede ofis kullanımının son derece azaldığını belirtiyor. Keskiner, bölgede ofis sahibi olmak isteyen yatırımcıların ise 300 metrekare ila 700 metrekare aralığına sahip binaları satın alma yoluna giderek genel merkez olarak kullandıklarını kaydediyor.
 
İstanbul genelinde yer alan ofis bloklarının bu bölgede yer almadığını dile getiren Keskiner, bu nedenle bölgede renovasyon sonrası oluşturulan 40 ile 60 metrekare aralığındaki küçük taban alanına sahip binaların katlarını bölgede hasıl olan ihtiyaçtan dolayı ofis katı adı altında  pazarlandığını söylüyor. Keskiner, Galataport projesiyle birlikte bölgede denizcilik ve tersanecilik, gümrük, taşıma ve lojistik gibi alanlarda faaliyet gösteren birçok firma Karaköy’e yöneleceği için proje içinde ofis katlarına da bolca  yer verilmesinin beklendiğini söylüyor.
 
Emlak fiyatları 8 yılda 2,5 kat arttı
Sekiz yıl içinde gerçekleşen iki ihale sonrasında bölgedeki emlak fiyatlarının zirve yaptığını söyleyen Keskiner, sekiz yıl önce 3 bin – 4 bin lira olan birim metrekare değerlerinin günümüzde metrekaresi 8 bin ila 10 bin lira dolaylarında olduğunu ifade ediyor. 90 ile 100 metrekare civarında oturum alanı olan  5 katlı bir binanın ortalama satış değerinin 3 ila 4,5 milyon dolar arasında, deniz gören binaların ise 5 ila 7 milyon dolar arasında fiyatlandığını kaydeden Keskiner, sekiz yıl önce bölgede bu rakamların hayal bile edilmediğini vurguladı. Keskiner, son Galataport ihalesiyle birlikte gayrimenkulde yaşanan yüksek talebin hız kesmeden süreceğini belirtiyor.
 
Bölgede kar marjı yüksek 40  ile 50 metrekarelik  bir dükkanın devir ücretinin yani hava parasının bile 100 ila 150 bin lira dolayında olduğunu söyleyen Keskiner, sadece dükkândan çıkmak için bu rakamların istendiği bölgede birim metrekare değerleri açısından tırmanışın devam etmesinin kaçınılmaz bir süreç olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte, bölgeye henüz son kullanıcıların yerleşmediğine dikkat çeken Keskiner, emlak alım ve satımlarında canlılığın devam ettiğini söylüyor. Keskiner, EVA Gayrimenkul'ün bölgede gerçekleştirdiği saha analiz çalışmalarında, emlağa yatırım yapıp 1 yıl içinde satan yatırımcıların yaklaşık yüzde 50 civarında kar elde ettiklerinin altını çiziyor.

Gökhan Bahadır / Emlakdream.com

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI