19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerEyüp Akbal konut satışlarındaki rekoru değerlendirdi

Eyüp Akbal konut satışlarındaki rekoru değerlendirdi

Konut satışlarındaki rekorun Türkiye'nin genç demografik yapısını yansıttığını belirten Eyüp Akbal; Konutbank'ın bir an önce devreye alınması gerektiğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıklanan konut satış istatistikleri raporuna göre Türkiye’de yeni proje ve ikinci el olmak üzere 2017 yılı tamamında konut satış adetleri bir önceki seneye göre yüzde 5.1 artış kaydederek yeni bir rekorla 1 milyon 409 bin 314 adet olarak gerçekleşti.

TÜİK’in tarafından yayınlanan raporu değerlendiren Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal bekledikleri bu rekorun Türkiye’nin genç demografik yapısını yansıttığını ifade ederek rekorun hem ülkemizin potansiyelini, hem oldukça genç olan yaş ortalamamızı hem de ne kadar enerjik bir nüfus olduğumuzu fazlasıyla ortaya koyduğunu söyledi. Bu adetlerle birlikte aynı zamanda Avrupa’da da en çok satılan ülke sıralamasında Türkiye’yi başa taşıdığını açıklayan Akbal rekorun kırılmasında hükümet desteklerinin çok önemli yer tuttuğunu belirtti. 2017’de konut satışlarını uzun vadeli konut kredisinde peşinat rakamı olan yüzde 25 tutarındaki sermayeyi sağlama zorunluluğu yüzde 20’ye indirilmesi, KDV ve damga vergisi muafiyeti ile birlikte ayrıca konut alımında yüzde 15 devlet desteği uygulanması etkili oldu diyen Eyüp Akbal Emlak Konut GYO öncülüğünde markalı konut üreticilerinin kampanyalarının da olumlu etkisinin olduğunu aktardı. 2017’de yabancılara vatandaşlık hakkının yanı sıra getirilen KDV muafiyeti de rakamlara pozitif etki ettiğini dile getiren Akbal böylelikle yabancıya hem konut satışında hem de cirosal anlamda 2016’ya kıyasla yüzde 20’nin üzerinde bir büyüme yakalandığını söyledi.

2018’de yeni rekor istiyorsak Konutbank’ın kurulması gerekiyor

Bankaların konut kredi faizlerinin çok yüksek olmasının yanısıra konut kredisi kullanmak isteyen alıcıların yüzde 60’ının bankalar tarafından reddedilmeye başladığını belirten Eyüp Akbal 2018 yılında yeni bir rekorun kırılması için konut alıcılarına az maliyetli ve uzun vadeli konut kredisi sağlayacak bir finansal çözümün ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI