24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerEn büyük konut stoğu bankalarda!

En büyük konut stoğu bankalarda!

Banka ve finans kuruluşlarının borcunun ödenmemesinden dolayı el koyup satışa çıkardığı gayrimenkul sayısı 10 bini geçmeye hazırlanıyor.

Banka ve finans kuruluşları tarafından kullanılan kredilerle satışı yapılan ancak daha sonra kredi borcu ödenmemesinden dolayı teminat olarak bu kurumların eline geçen ve satışa sunulan konut sayısı bugün itibarıyla bu kuruluşların internet sitesinde yer alan satış ilanlarıyla birlikte 8 bin 412 adedi bulmuş durumda ve bu adedin de değerlemesi tamamlandıktan sonra yeni satışa sunulacak gayrimenkullerle birlikte 10 bini geçeceği söyleniyor. Bazı bankaların ellerindeki konut sayısını kamuoyuyla tam olarak paylaşmayı istememesinden dolayı bu adetlerin çok daha yukarılarda olduğu da finans çevrelerinde konuşuluyor. Bankalar içinde en çok bu şekilde konutu satışa çıkaran banka ise 2.422 adet ile Vakıfbank oldu.

Banka konut kredisi borcunu tahsil edemezse sistem nasıl işliyor?

Bankalardan ve finans kurumlarından gayrimenkul alımı için kullanılan kredilerin geri ödemesi yapılmayınca öncelikle devlet devreye giriyor ve icra çalışmaları başlıyor. Herkese açık düzenlenen bu ihalelerde bankanın borçlusunun gayrimenkulünü bankadan önce almaya imkânı oluyor ama banka KDV mükellefi olmadığı için icradan satın aldığı mala KDV vermezken vatandaş aldığında ise KDV veriyor. Bu avantajdan dolayı bankalar daha iyi alıcı olabiliyor. Böylece gayrimenkuller tapusuyla beraber bankanın mülkiyetine geçiyor.

Kaynak: Leyla İlhan – Dünya Gazetesi

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI