20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaYazarEMLAKTA BEREKETİN ANAHTARI

EMLAKTA BEREKETİN ANAHTARI

2017 yılına girerken nice umut ve beklenti dolu cümleleri ard arda sıraladık. Bunlardan birisi de şüphesiz ‘2017 bereketli ve kazançlı bir yıl olsun’  temennisiydi. Tabi ki gayrimenkul sektörü için de aynı beklenti ve temenniler sıralanıverdi. Gün geldi satışlarla sevindik, günü geldi konut fiyatlarının gerilemesinden kaygı duyduk. Ama her defasında hepimizin aynı gemide olduğunu unutmadan canla başla çalışmaya devam ettik. Yavaşlayan satışlara rağmen hemen hemen hiç kimse üretimini durdurmadı. Hatta ajandasındaki bazı yatırımları öne çeken bile oldu. Özellikle uluslararası boyutta iş yapan gayrimenkul şirketleri önceliklerini ihalelere vererek işlerini biraz daha büyütmenin gayretini ortaya koydu. İçeride ise tüketicinin beklentilerine cevap verecek projeler geliştirmeyi hedefleyenler piyasa konjektörüne göre pozisyon aldı. Hükümetin özellikle bu yıl sektör temsilcilerinin sorunlarına canla başla eğilmesi beraberinde bazı meyveler de verdi. KDV oranlarından, tapu harçlarının düşürülmesine kadar her rahatlatıcı adım yeni bir evin satılmasının kapısını açtı. Kampanyalara da can veren bu gelişmeler herşeye rağmen patronundan işçisine, pazarlamacısından konutunun anahtarını teslim alanına herkesin ‘Buna da şükür’ demesiyle bugünlere geldi. Evet bugünlere geldik gelmesine ama pek de kolay olmadı dersek yeridir.
Şimdi geriye baktığımızda 15 Temmuz’dan bugüne gayrimenkul sektörünün tüm dinamikleri ile ayakta durması için gayret gösteren kurum, kuruluş, işletme ve şahısları tebrik etmek gerekiyor. Bunların da başında TOKİ ve muhterem başkanı M Ergün Turan, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, KONUT- DER Başkanı Altan Elmas, GYODER Genel Başkanı Feyzullah Yetgin geliyor. Tabi ki bireysel bazda da DAP Holding Yönetim Kurulu Ziya Yılmaz, Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Tahincioğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, MAKRO İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı da yıl boyunca verdikleri mesajlarla hem sektöre hem de tüketicilere moral aşıladılar. Peki bundan sonra ne olacak? Tabi ki moralsiz yol almak olmaz. Bunun ilk sinyallerini Emlak Dream ekibi olarak DUBAİ’deki Cityscape 2017 Emlak Fuarında gözlemledik. Fuara katılan firmalar kadar Türkiye’yi gururla temsil eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, global kardeşlikten ve bereketli ticaretten söz etti. Önce üretmek sonra pazara çıkmak ve ardından satmak ticaret erbaplarının olmazsa olmazı olduğuna göre bunu kuralına göre yapmak artık profesyonellik istiyor. ‘Ben yaptım, isteyen alsın’ anlayışı artık geride kaldı. Şimdi daha global düşünme zamanı. Bunun için de Ziya Yılmaz Beyin ısrarla dile getirdiği Türkiye’yi gayrimenkul alanın da en iyi şekilde temsil edip pazarda etkin olmanın yolu oluşturulacak fonun devreye girmesinden geçiyor. Böyle bir adım iştah kabartacağı gibi bereketin de kapısını gerçek anlamda aralayacaktır.
Eylülle birlikte hareketlenen gayrimenkul piyasasında 20 günde 17 lansmanın gerçekleştirilecek olmasının büyük bir anlam ifade etmesinin yolu uluslararası rekabette Türkiye’nin de var olmasından geçer. İçeride tüketici için sunulan seçenekler kadar dışarıdan sermayeyi çekmenin bir anahtarının da gayrimenkul olduğunu artık herkes bilmelidir. Bu konuda da devrim niteliğinde bir değişimin yakında gündeme geleceği temennisi ile eylül bereketinin lansman yapan ve yapacak olan şirketler kadar ceplerinden para çıkacak vatandaşların gelirlerine de yansımasını diliyorum. . .

PROJE BİLGİ FORMU

Mehmet Canıtatlı
Mehmet Canıtatlı
1971 Kilis doğumlu. İlk ve ortaöğretimini Kilis’te tamamladıktan sonra üniversiteyi İstanbul Üniversitesi iletişim fakültesi mezunu. 1990 yılından bugüne medyanın radyo, televizyon, dergi, internet ve gazete mecralarında ekonomi muhabiri, editörü, yazarı ve müdürü olarak çalıştı. Emlakdream’de yayın danışmanı olarak çalışma hayatını devam ediyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI