15 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerEmlakçılardan Emlak Yasası'na itiraz

Emlakçılardan Emlak Yasası’na itiraz

Kurumsal emlak firmalarından Emlak Komisyonculuğu Yasa Taslağı’naın mevcut haliyle yasalaşması halinde markalı emlak firmalarının ya kapılarına kilit vuracaklarını ya da üst segment uygulamasına geçecekleri uyarısında bulundu. 

Kurumsal emlak firmalarından Emlak Komisyonculuğu Yasa Taslağı’na itiraz geldi. Firmalar, tasarının mevcut haliyle yasalaşması halinde markalı emlak firmalarının ya kapılarına kilit vuracaklarını ya da üst segment uygulamasına geçecekleri uyarısında bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan Emlak Komisyonculuğu Yasa Taslağı emlakçılardan geçer not alamadı. Sektör temsilcileri, özellikle emlakçıların hizmet bedellerinde yüzde 50’ye varan azalma öngören taslağa karşı hazırlayacakları öneri listesini bakanlığa iletecek.

Firmalar Bakanlığa gidiyor

Bakanlığa 5 maddelik bir taleple gitmeyi planlayan firmalar, eğer yasa sektörün istekleri doğrultusunda çıkmazsa premier modele geçeceklerini belirtiyor.

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, Bakanlığın önerilerini dikkate alacağını umduklarını söyledi.

Yönetmeliğin bu haliyle kendilerini olumsuz etkileyeceğini anlatan Taş, “Satış hızını da oldukça geriye çekecektir. Bu bireylere ve firmalara ek maliyetler getirir. Ayrıca bu haliyle İspanya’da olduğu gibi normal ve premier sözleşme gibi ayırıcı sözleşmeler ortaya çıkmasına neden olur.” dedi.

“Kurumsal firmalar yok olur”

Taş, komisyon oranının aynı kalması gerektiğini aktararak, “Şu an yönetmelikte komisyon bedeli toplamda yüzde 3 olarak belirtilmiş durumda. Bundan KDV ve gelir vergisi düşüldüğünde yüzde 1 civarında gelir kalıyor ki bizim giderlerimiz zaten yüzde 3.54. Yönetmelik bu haliyle çıkar ise kurumsal markalar yok olur. Ofisler kapanır. Şu an zaten sektör şeffaflaşmadığı için vergisel kaybı sadece harçta 2 milyar dolar, toplamda 5 milyar dolar.” şeklinde konuştu.

“Dubai modeli kurulabilir”

Türkiye’de Dubai modeli kurulması halinde tüm işlemlerin kayıt altına alınacağını belirten Taş, şöyle devam etti:

“Türkiye’de online tapu işlemleri ilerledi. Bu sistemle emlak ofisine ve satıcıya takip numarası verilerek Hürriyet emlak ve sahibinden.com gibi portal kurulması, böylece her sokağa bir gayrimenkul satışçının bakması sağlanabilir. Böylece bölgede en çok satış yapan emlak ofisi ortaya çıkabilir. Gayrimenkul alım, satım ve kiralama taleplerinin yazılı yapılması, ödemelerin belli hesaba yapılması ve komisyon ödemelerinin de bu hesaptan yapılması sağlanabilir. Portföyün birden fazla emlak firması tarafından pazarlanması da sektörde kaos yaratacak. Standartlar getirilerek emlak müşavirliği yapacak imza hakkı olan asıl kişinin üniversite mezun olması gerekir.”

kaynak: Dünya

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI