20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaYazarDeğişen Dünyada İletişim Nasıl Dönüşecek?

Değişen Dünyada İletişim Nasıl Dönüşecek?

Günümüzde iş dünyasına baktığımızda şirketlerden markalara, pazarlama stratejilerinden ürün ve hizmetlere kadar olağanüstü bir değişimi görmek mümkün…Bir çoğumuzun hayatına dokunan Türkiye’nin ve dünyanın önemli markaları, uzun zamandır daha geniş kitlelere ulaşmanın yollarını arıyorlar. Her marka bunun için farklı bir yol izlese de gerçek şu ki; kuşaklar boyu ayakta kalabilen bir marka olmanın ve büyümenin tek yolu değişimden geçiyor.
 
Büyük resmi erken görebilen ve geleceği şimdiden okuyabilen şirketler,önlemlerini alarak değişime yani iş dünyasının sihirli tanımı inovasyona devam ediyor. Günümüzde, şirketlerin sürdürülebilirlik ile ilgili konuştuğu en temel alanlardan birisi olan inovasyonu tetiklemek ve bu şekilde ilerleyen bir kurum kültürü oluşturmak, sürdürülebilirlik liderliğine soyunan şirketlerin olmazsa olmazı haline geliyor. Ve bu noktada değişim başlıyor…
 
Kurumların veya markaların gerçekleştirdiği bu değişimin adınıne koyarsanız koyun, ancak bu sürecin en önemli boyutunun iletişim olduğu önemli bir gerçek! Marka tarafında başlayan değişim, iletişim sektörü üzerinden hızlıca kitlelere sunulabiliyor. Dijital çağ ve iletişim kanalları, insanların 7/24 bilgi alabildikleri bir düzene liderlik etmeye devam ediyor.
 
İş dünyası olarak, iletişim biliminin önemi ve kullanımının değiştiğini gözlemlerken,bu yeni dönemde sürdürülebilirlik iletişimi gibi yeni tanımların da ortaya çıktığını görmekteyiz. Bu durum, gelecekte iletişimin yeni modellerle çok daha önemli bir noktaya ulaşacağını ortaya koyuyor. Değişimin iletişimde iki yol üzerinde ilerlediğini görüyoruz. Birinci ayak, dijital kanallar ve sosyal medya olurken, ikinci ayak ise sosyal sorumluluk odaklı sürdürülebilir kalkınma alanları olarak öne çıkıyor. Markalar değişimlerini bu kanallar üzerinden daha farklı hedef kitlelere ulaştırmaya çalışıyor. Dönüşüm,adeta bir domino taşı gibi ilerliyor… Başta marka konumlandırması ve müşterilere gönderilen mesajlar olmak üzere, dalga dalga hedef kitleye doğru yayılıyor.
 
Sanayi ve gayrimenkul bu dönüşümün en önemli kalkınma yapı taşları… Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 14 milyonunun (%78) afet riski altında olduğu 18 milyon konutun; kentsel dönüşüm hamlesi ile 6.7 milyon konutun (toplam stokun %37si) gelecek 20 yılda yenilenmesi hedefleniyor. Başka bir deyişle yılda ortalama 334.000 konut yıkılıp yeniden yapılacaktır ve 20 yılda yaklaşık toplam 465 milyar dolar kaynak ihtiyacına neden olacaktır. Bugün dünyada enerjinin %40’nı ise binaların harcadığını söylüyoruz.Bir taraftan da ülkemizde 45 milyar dolar civarındaki enerji ithalatının ekonomik kalkınma açısından cari dengemizi olumsuz etkilediğini söyleyebiliriz. Bu nedenle, toplumda öncelikle enerji tüketimi, ihtiyacı ve verimliliği konusunda bir bilinç oluşması, geliştirilen ürünlerin bu bilince uygun bir şekilde üretilmesi ve bu üretim için teşvik mekanizmalarının da kurulması gibi farklı dinamiklerin bir araya getirilerek çalışılması kritik önem taşıyor.
 
Bu bilincin doğru anlamda yaygınlaştırılabilmesi için de ürünlerin geliştirilmesinin yanı sıra, iletişim ve pazarlama dinamiklerinin de, tüketicide talep oluşturma yönünde geliştirmesi de büyük önem taşıyor. Bu yüzden şirketlerin bu dönüşümü iyi okuyabilmeleri ve iş stratejilerini yeniden gözden geçirerek revize etmeleri topyekün bir davranış biçimi oluşturmak için çok önemli diyebiliriz.

Fatma ÇELENK

SOYAK Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü 

PROJE BİLGİ FORMU

Fatma Çelenk
Fatma Çelenk
Soyak Holding'de Kurumsal İletişim Koordinatörü
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI