28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaManşet"Bu yıl da geçen yıl gibi teşvik bekliyoruz"

“Bu yıl da geçen yıl gibi teşvik bekliyoruz”

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, 2017 ocakta başlayan ve eylülde sona eren teşviklerin satışlarda düşüşe neden olduğunu ve yeni yılda hükümetten yeni teşvik beklentileri olduğunu söyledi.

Fuzul Ev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, 2017 ocakta başlayan ve eylülde sona eren teşviklerin satışlarda düşüşe neden olduğunu ve yeni yılda hükümetten yeni teşvik beklentileri olduğunu söyledi.

Gayrimenkul sektörünün önde gelen firmalarının bir araya geldiği Bosch İnşaat ve Konut Konferansı’na katılan Akbal, ardından Emlakdream.com’a yaptığı açıklamada, Türkiye’de inşaat sektörünün iyi durumda olduğunu söyledi.

Son çeyrekte meydana gelen yüzde 11,1’lik büyümenin önemine değinen Akbal, inşaat sektörünün bu başarıyı tetikleyen sektörlerin başında geldiğini anlattı.

“İnşaat sektörünün GSYH payı yüzde 9’a ulaştı”

Akbal, inşaat sektörünün, Gayri Safi Milli Hasılanın (GSMH) yüzde 9’una eriştiğini anımsatarak, “Geçen yıl 1 milyon 400 bin civarı konut satıldı. Rakamlar da aşırı pahalılık olmadı. Döviz yükseldi, enflasyon beklentilerin üzerine çıktı ancak bu sıkıntıları göğüsledik. Bankaların kredi faizlerini yüksek tutması ve kredileri verme durumundaki kriterlerde 10 kişiden 4 kişiye verilmesi sektörü son çeyrekte biraz etkiledi. 2017 ocakta başlayan teşvikler eylülde sona erdi. Sonra rakamlarda biraz düşüş oldu. Yeni yılda hükümetten yeni teşvik beklentimiz var. Bankalar elini taşın altına koyması lazım.” dedi.

“Projelerimiz hızla devam ediyor”

Akbal, Başakcity projesine değinerek, şunları belirtti:

“Bu projede kendi iç finansmanımızı kullandık. Yüzde 25-30 peşinlerle, geri kalanı 60 ay senetle satış yaptık. Çok ilgi gördü. Maliyet ücretleri belimizi biraz büküyor. Tekrar teşvikler ortaya konmalı. Sanayi için verilen teşvikin aynısının konut kredi garanti fonu olarak da verilmesi yönünde beklentimiz var. Gerçekten sadece inşaat ya da konut olarak bakmamak lazım. Çarpan etkisi olan bir sektör. 200’ün üzerinde alt sektörü harekete geçiriyor. Sadece yüzde 20’si ithalata dayanan, yüzde 80 girdisi iç dinamiklerden oluşan bir sektör.”

“Başakşehir’den vazgeçemeyiz.” diyen Akbal, şöyle devam etti:

“Başakşehir 120 milyar dolarlık mega projelerin kesişme noktası. Konumu çok önemli bir yer. Kent hastanesi orada olacak. Çok büyük bir katma değer elde ediyor. Tüm yatırımlarımızı bu bölgede yaptık. Yatırımlarımız burada devam edecek. Başakcity projesini hayata geçirdik. Butik bir proje. 200 konuttan oluşuyor. Rezidans artı normal konutlar. Yüzde 25 peşinat 60 ay vadeli senetle satış yaptık. Satışlar bizi şaşırttı. 4 bin liradan başlıyor metrekare fiyatı. Şu an yüzde 35-40’larda satış oldu.”

“Konutbank olma durumumuz var”

Akbal, 3. İstanbul projesinin de hızla devam ettiğini dile getirerek, “Bu yılın sonlarına doğru birinci etabın, 2019’un sonuna doğru da diğer etapların teslimi olacak. Yabancıların ilgisi çok fazla oldu. Metrekare fiyatı 5 bin 500 civarında. Önümüzdeki dönemde 6 bine çıkmasını bekliyoruz. Ayrıca TEM Avrasya projemiz var Gaziosmanpaşa’da. 2019’da onu da tamamen bitirmiş olacağız. Bu yıl daha çok Emlak Konut ve TOKİ’nin hazırlamış olduğu projelerde yer alacağız. Konutbank olma konumuz var. Şu an hazırlıklarımız devam ediyor. 42 şubemiz var ve bu yıl 65’e ulaşmış olacağız.” ifadelerini kullandı.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI