19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerBina cephelerine standart getirilmeli

Bina cephelerine standart getirilmeli

Panorama Park Moda projesiyle İstanbul Kadıköy Moda’nın site özeliği taşıyan ilk ve tek projesine imza atan Aydoğan İnşaat kentsel dönüşümle birlikte  bağdat caddesinde geliştirdiği ve yeni başlayacağı  6 butik proje ile caddenin öne çıkan inşaat şirkketlerinden oldu.Aydoğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan daha sağlıklı binaların inşa edilmesi ve Kadıköy’ün dokusunun korunabilmesi için devletin cephelere bir standart getirmesi gerektiğini söyledi.
6306 sayılı kanunla birlikte İstanbul’da kentsel dönüşüm, özellikle Kadıköy ağırlıklı olarak başlarken gerçek kentsel dönüşümün ne kadar gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği hâlâ tartışılıyor diyen Aydoğan şu an kentsel dönüşümden ziyade, kentsel yenileme söz konusu. Kentsel yenilemede, kentsel dönüşümün gereklerinden biri olan yeşil alanları, sosyal donatılarıyla yeni bir bina inşa etmekten ziyade, binaların sadece yıkılıp depreme dayanıklı olarak yeniden yapılması söz konusu. Kentsel yenileme yapılırken ortaya çıkan en önemli problemlerden bir tanesini de binaların cepheleri oluşturuyor. Önümüzdeki zaman diliminde cephe problemi, inşaat sektöründe konuşulacak en önemli konulardan biri olacak. “Kentsel yenileme yapılırken bir cephe karmaşası var. Herkes istediği malzemeden, cephe yapmamalı. Avrupa normlarında nefes alabilen, ısı yalıtımına katkı sağlayan malzemeler seçilmelidir. Yine yüksek ısı derecesine dayanıklı, yanmaz özelliğiyle ön plana çıkan taşyünü gibi A2 sınıfı yanmaz malzemelerin kullanılması ve bunun binanın bütününde düşünülmesi gerekmektedir. Keza belli bir kattan sonrasında taşyünü kullanmanın hiçbir anlamı yoktur. Ayrıca farklı cepheler, estetiği bozup kent dokusuna zarar vermemeli.” dedi. İrfan Aydoğan, depreme dayanıklı binalar yapılırken, devletin cephe yapımına bir standart getirmesi gerektiğini belirtti. Dış cephede kullanılan standardı olmayan malzemeler, depremde risk oluşturabiliyor. Deprem sırasında sallanıp düşecek malzemelerin can ve mal güvenliğini tehlikeye atabileceğini açıklayan İrfan Aydoğan, devletin cephe standardına önem vermesini ve konuyla alakalı bir yönetmelik çıkarması gerektiğini ifade etti.
Erenköy'de yeni  proje başlıyor
Geçtiğimiz hafta emlak basınıyla düzenlediği iftar yemeğinde bir araya gelen İrfan Aydoğan Erenköy'de yeni bir proje başlayacığının bilgisi verdi.
Caddede geliştirdiği projelere bir yenisini  Erenköy'de yapacaklarını proje ile ekleyeceklerini açıklayan  İrfan Aydoğan.Bu bölgede daha butik 25 -30 daireli projeler geliştiriyoruz.Keşke hak sahipleri  anlaşabilse apartmanlar birleşip  daha büyük projeller ,ada bazında dönüşüm  yapma imkanımız olsa.Hedefimiz sadece kentsel yenileme yapmak olmamalı yeşil alanları, sosyal donatılarıyla depreme dayanıklı  binalar  inşa etmek olmalı dedi.
Devlet kira yardımı yapmamalı 

Kadıköy’de yapılan tespitlere göre 30.500 bin bina bulunuyor. Binaların sadece 3.500 tanesi 1998 yönetmeliğinden sonra yapılmıştır. Kalan 27.000 bina, 1998 yönetmeliğinden önce yapıldığı için depreme karşı risk taşımaktadır. Dolayısıyla Kadıköy’de gerçekleştirilen dönüşümün daha 10-15 yıl süreceğini belirten İrfan Aydoğan, özellikle Bağdat Caddesi’nin bir rant merkezi haline geldiğini ve bu yüzden farklı sektörlerden herkesin Cadde’de müteahhitliğe soyunduğunu ifade ediyor. “Kadıköy, hızlı bir dönüşüm süreci yaşıyor. En son yapılan istatistiklere göre Kadıköy’de konut fiyatları yüzde 15 oranında arttı ve fiyatların giderek daha da artması bekleniyor. Bugün nerdeyse her sektörden kişi, müteahhit olarak karşımıza çıkmaya başladı. Ev sahiplerine verdikleri yüksek yüzde teklifleriyle altından kalkamayacakları bir yükün altına giriyorlar. Yakın bir zamanda hem kendileri hem de Kadıköylüler mağdur olacak. Bunun örneklerini şimdiden görmeye başladık.” açıklamalarında bulunan İrfan Aydoğan, gayrimenkul sahiplerinin teklif veren firmaların yapacakları binaların niteliklerinden ziyade, kendilerine verecekleri kira ve taşınma teklifleriyle daha çok ilgilendiklerini ifade ediyor. Müteahhitlerin arsa sahiplerine yüksek kira ve taşınma bedelleri ödediklerini söyleyen İrfan Aydoğan, devletin ayrıca bir kira yardımı yapmasına karşı çıkıyor. İrfan Aydoğan: “Kentsel dönüşümünden dolayı hem belediyelerde hem kadastroda bir yoğunluk var. Devlet arsa sahiplerine kira yardımında bulunmaktan ziyade belediyedeki ve kadastrodaki istihdamı arttırmalı. Böylece belediyelerdeki yığılmanın önüne geçilip ruhsat süreçleri hızlanacaktır.” diyor.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI