20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaKonut ProjeleriBilent Dündar: Çekmeköy'deki fırsatı kaçırmamak lazım!

Bilent Dündar: Çekmeköy’deki fırsatı kaçırmamak lazım!

Son yıllarda Sancaktepe ve Çekmeköy bölgelerinde projelere imza atan 216 Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, Emlakdream.com Genel Yayın Yönetmeni Ayla Özer'in sorularını yanıtladı. Bilent Dündar, Çekmeköy'de hayata geçirdikleri 216 Butik Plus rezidans projesinin detaylarını anlatırken, 2015 yılı projelerinden de bahsetti.

RÖPORTAJIN TAMAMINI AŞAĞIDAKİ VİDEODAN İZLEYEBİLİRSİNİZ

İnşaat işi dededen babaya babadan oğula!

1963 yılında dedem Almanya'ya inşaatçı olarak gidiyor. Almanya'ya ilk giden işçilerden. Ardından babamda gidiyor ve orada beraber inşaat yapıyorlar. Devamında dedem bırakıyor, babam devam ediyor. Bizde orada doğup büyüdük. Tabiri caizse inşaatın içinde doğduk. Her aşamasını çok iyi hatırlıyorum o dönemlerin. Eski binaları yıkıp yaptık, restorasyonlar yaptık. Almanya'nın kendine göre bir inşaat sistemi var bunu öğrenmiş olduk. Babamın 90 yılların başında İstanbul'da inşaata başlaması ve burada yoğun bir inşaat oluşundan sonra benim buraya gelmem gerekti. O zamandan beri buradayız. Babamla bir süre devam ettik, bir dönemde kardeşimle devam ettik. 2003 yılında 216 markasını tescil ettirdik ve 2003 yılından sonra markalı projeler yapmaya başladık.
 
Deprem yönetmeliği ile markalı projeler ortaya çıktı!
 
Biz ilk önce fabrikalar yapmaya başladık. İlk projemiz Biota Fabrikası. Dermacos'un şirket merkezi. Bilgi evi, park gibi sosyal sorumluluk projelerimizde oldu. 5 tane fabrika yaptık, iş merkezleri yaptık, apartman diye tabir edebileceğimiz binalarda yaptık. Bunlar 90'lı yıllar biraz daha. Türkiye 99 depremi ile beraber kötü şeyler yaşadı ama deprem yönetmeliğiyle beraber inşaat adına herşey değişti. Böylelikle markalı projeler ortaya çıktı. Böylece daha sağlam dayanıklı güvenilir ve uzman kişiler tarafından yönetilen inşaat firmaları ortaya çıktı.
 
Çocukların rahat yaşayabileceği bir ortam projelendirdik!
 
Biz önce 216 Sancaktepe Konutları 208 daireli bir proje yaptık. Bizim proje yapma alışkanlığımız biraz farklı. Biz önce tüketiciye gittik. Onların alışkanlıklarını sorduk, ihtiyaçlarını gördük ve buna göre projelendirmiş olduk. Sancaktepe konutlarında en ilgi çekici konulardan biri Türkiye'de bizim ilk diyebileceğimiz konulardan biri çocuklarımızın daha rahat yaşayabileceği bir ortam projelendirmek. Bunların içinde en önceli olan konulara örnek veriyorum. Siz mutfakta iken televizyondan parkta oynayan çocuğunuzu izleyebiliyorsunuz. Çocuğunun odasındaki camlar kilitli, çocuklarınızın bisikletleri nereye konulacak belli. Sabah çocuğunuzun servis bekleyeceği alan belli. Servis bekleme odasını ilk biz yaptık. Türkiye'de bir ilk varsa bunu biz yaptık. 
 
Projelerimizde engelli vatandaşlarımızıda düşündük!
 
Çok önemsediğimiz konulardan biri engelli vatandaşlarımızın projelerde rahat yaşayabileceği genelde düz ayak, asansörlerde tekerlekli sandalyelerin girebileceği ölçüler, basma butonlarının gril alfabeli olması gibi yine onlarında yaşayabileceği gibi tasarlandı. Biz bu detayları projelerimize yansıttık. 
 
Minimum yüzde 70 prim yaptı!
 
Devamında Çekmeköy'e geldik. Burada 2 tane projeyi aynı anda çıktık. 216 Koru ve 216 Butik projeleri. Toplamda 211 daire. Bu projelerde Sancaktepe Konutları ile aynı. Bütün bu bahsettiğim alt yapı, otopark, yeşil alan, sosyal alanlar bunların her biri düşünüldü. Yine çocuklar için servis bekleme alanları. Bu 2 projede bitti. Teslim ettik. Önümüzdeki ay iskan töreni yapacağız. İskanlar alındı ve bunları bir törenle daire sahiplerine dağıtacağız. Bizim yine önem verdiğimiz konulardan biri. Bize güvenip daire satın alanların tamamı Sancaktepe'de mutlu. Hesaplanması lazım ama yüzde 70 ile yüzde 90 arasında kar ettiler. Bizden daire alıpta satanların minimum yüzde 70, maximum yüzde 90'ları bulan karları var. Şuan yok satıyor o bölge daire bulunamıyor.  
 
Bölgenin 4-5 sene sonrasını görebilmek lazım!
 
Biz prim yapabilecek yerler konusuna çok önem veriyoruz. Bir 4-5 sene sonrasını görebilmek lazım. Çünkü burayı projelendirmek, inşaatı yapmak, teslim süresi ve son ana geldiği zaman 3 sene geçiyor. O yüzden 3 seneyi öngörmek lazım. Sancaktepe Konutları'nda, 216 Butik, 216 Koru projelerindede prim oldu. 
 
Aidat maliyetlerini projedeki dükkan gelirleri ile kısacağız!
 
Çekmeköy 216 Butik Plus projesi 123 rezidanstan oluşuyor. Biz genelde projelerde sorun nedir onu araştırdık. Sorunada çare bulmaya çalıştık. Rezidans projelerinde sorunlardan bazıları yüksek aidat. Bunun önüne nasıl geçebilirizi ekibimizle oturduk konuştuk. Bizim bir bloğumuzun altındaki gelirin tamamı burada yaşayan insanlara ait olacak. Mülkiyetide onlara ait olacak geliride onlara ait olacak. Buradan gelecek gelirde aidatları aşağıya çekmek için katkı sunacak. Bizim hesaplarımıza göre aidat yüzde 30-35 oranında daha aşağıya çekilmiş bir aidat olacak. Bu da 450 vereceğiniz yerde 300'lere düşmüş oluyor. Güneş enerjisini yine kullanacağız burada. Bu da enerji maaliyetini aşağıya çekecek. 
 
216 Butik Plus'un yüzde 35'i satıldı!
 
Yüzde 35'i satıldı 216 Butik Plus projesinin. Önümüzdeki yıl burayı teslim etmeyi planlıyoruz. 18 ay sonra daireleri teslim etmiş olacağız. Satışlar içinde yoğun bir etkinliğe girmedik. Genelde eski müşterilerimiz alıyor. Onlar bir önceki projelerden kar ettikleri için hem çevrelerine öneriyorlar hem de 2. 3. projeden daire alanlarda var. 
 
216 Butik Plus yoğunluğu olmayan butik bir proje!
 
Adındanda belli olduğu gibi butik bir proje. İçerisinde her türlü özelliği olan, kuru temizleme, kafeterya, market gibi bunlara uygun alt yapısı var. Kreş olarak yaptığımız bir yer var. Kreşten gelen gelir proje yaşayan insanların aidatlarını düşürmek için kullanılacak. Böyle alanlarımız var. Kapalı otopark, açılabilir kapalı havuz, fitness center, sauna bunlar artık bizim bütün projelerimizde olan, olması gereken şeyler. 
 
 
Sattığımız her metrekare kullanılabilir alan!
 
216 Butik Plus projesinde metrekare birim fiyatı 3 bin 500 lira civarında. Tabiki burada dairenin şerefiyesine, büyüklüğüne, katına göre biraz aşağı yukarı değişebiliyor. Yeni yasanın getirdiği yükler var tabi bunlarda yansıyor. Ama bugün buradan daire alındığında ayrıcalıklı kampanyalar sunuluyor. Dairenizi alın kiranız bugünden başlasın ya da dairenizi alın teslime kadar taksitinizi biz ödeyelim gibi avantajlı şeçenekler var. Burada 2+1 daire ortalama 350 bin lira ile 450 bin lira arasında değişiyor. İddialı olduğumuz bir konuda dairelerde boş alan bırakmıyoruz. Daireler çok iyi çözülüyor. Yani 1 metrekare işe yaramayan yer yok. Bizim projemizde işe yaramayan alan olduğu zaman o alanları metrekareye dahil etmiyoruz ya da ücretsiz veriyoruz. Projede bazen kolon arkasında bir yer çıkabiliyor. Biz onu fiyatlandırmıyoruz. Çünkü işe yaramayan bir yeri satmak bana da doğru gelmiyor. Bizim her sattımığımız metrekare kullanılabilir alan.
 

Çekmeköy'de fiyatlar çok ciddi şekilde artacak!
 
Bu ara Çekmeköy'de yoğun bir proje yapıyoruz. Bunun sebebide gerçekten İstanbul Anadolu yakasının en iyi yatırım alan ve en iyi kar ettiren bölge. Bizim var olan bir Şile Yolu'muz var. Üsküdar Çekmeköy metrosunun inşaatı başladı. Bu yıl sonunda teslim edilecek. Bizim projemizin yakınında sonlanıyor. Buradan metroya bindiğinizde karşıya ok rahat geçebileceksiniz. Büyükşehir belediyesi metro ile ilgili ciddi yatırım yapıyor. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde ciddi rahatlama olacak. Bölgenin yeni ilçe oluşu, belediyemizin çok ciddi yatırımları var. Her gün yeni yatırımlar açıklanıyor. Bu anlamda da buranın hergün yatırım alması ve önümüzdeki günlerde önünün açılması çok önemli. 2. köprüden sonra 3. köprü geliyor. 3. köprü yolu güzergahıda çok yakınımızdan geçiyor. Bundan ötürü bizden daire alanlar var. 3. köprüde bu yıl sonunda teslim edileceği söyleniyor. Burada şu gün daire alındığı zaman bu iki proje bittiğinde minimum yüzde 30-40 kar edeceksiniz. Buranın böyle bir avantajı var. Bizim yaptığımız proje ile Maslak'taki bir rezidans projesi arasında fark yok. Ama lokasyon faktörü var. Biz 3 bin 500'e onlar 15 bine satıyorlar. Burayada ciddi bir artış gelecek. Şuanda bir fırsat var ve bu fırsatın değerlendirilmesi gerekiyor.
 
Doların dalgalanması bizi çok etkilemez!
 
Doların dalgalanması bir artış getirir. Biz çok tecrübeli bir firmayız ve işide biliyoruz. Maliyetleri aşağıya çekmek için her zaman elimizde birkaç veri var. Mümkün mertebe bunu yansıtmamaya çalışacağız. Tabi ki dolara endeskli olduğumuz durumlar var ama inşaat sektörünün iç dinamikleri ve dış dinamikleri var. Doların artışı yurt dışından gelen satıştan kar sağlıyor. Bunu Türkiye'ye olan yansımasını çok fiya artışı olmayacak şeklinde görüyoruz. 
 
Sektörde hareketlilik var!
 
Sektörde bir hareketlilik var. Tapu dairelerini gidip görmeniz gerekiyor. Tapu dairesinden bize son 2 aydır hareketlilik olduğunu söylüyorlar. Dolardan kar edenler, bazı fırsatları elde edenler, faizlerin iyi seviyelerde olması bunları farkettiriyor.
 
Maliyeti yükselten yasalardan kaçınmak gerekiyor!
 
Konutta devletin desteği kısa vadede hemen bir sonuç almaz. Ama uzun vadede Türkiye için faydalı bir kanun. Bizde destekliyoruz. Konut sektörü ile ilgili maliyetleri aşağıya çekecek ya da böyle destek verecek her kanunu destekliyoruz. Geçmişte KDV ile ilgili birçok açıklamamız oldu. Mütekabiliyetin çok faydası oldu. Yurtdışından insanlar Türkiye'den daire alamıyorlardı. Ama şuanda alabiliyor. Bir takım tüketiciyi koruyan yasalar çıkıyor bunlarda maliyetleri yükseltiyor. Bunlardan da kaçınmak lazım. Son çıkan yüzde 95'i iyi. Tüketiciyi çok iyi koruyor ama küçük bazı konular var belki zamanla revize edilecektir. Bunlardan kaçınmak lazım. 

 
İkisi kentsel dönüşüm olmak üzere toplam 4 proje!
 
Çekmeköy'de ormana çok yakın 2 projemiz var. Onlar şuanda projelendiriliyor. 200-220 daire civarında daire olacak. Alemdağ tarafında 3. köprü çıkışına yakın 150 dairelik bir projemiz var. Fenerbahçe Dalyan'da bir projemiz var. Kozyatağı'nda bir projemiz var. İkiside 60 dairelik proje. Kentsel dönüşüm projesi bunlar. Anlaşmalarını daha önceden yaptığımız projeler. 2015 senesinde Çekmeköy'de bir projenin, Dalyan ve Kozyatağı'ndaki projelerin inşaatına başlarız.
 

216 BUTİK PLUS PROJESİNİN DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN

 

DETAYLI BİLGİ VE İLETİŞİM İÇİN TIKLAYIN

 

Maide KARADAĞ/Emlakdream.com

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI