28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerAltan Elmas TÜİK raporunu değerlendirdi

Altan Elmas TÜİK raporunu değerlendirdi

Türkiye İstatistik Kurumu'nun ekim ayı konut istatistikleri raporunu değerlendiren Altan Elmas yabancıya konut satışlarının cari açığın kapatılmasında hayati öneme sahip olduğunu bildirdi.

TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistikleri raporuna göre ekim ayında konut satışları; bir önceki aya göre yüzde 12.4, 2016’nın ekim ayına göre de yüzde 5.7’lik düşüş göstererek 56 bin 994’ü yeni ve 65 bin 888’i de ikinci el olmak üzere 122 bin 882 adet oldu. 1 ocak – 31 ekim tarihleri arasında toplam konut satışları geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 8.4’lük bir artışla 1 milyon 153 bin 610 adet olarak gerçekleşti.

“Yabancıya yıllık 10 milyar dolarlık konut satılabilir”

Yabancıya konut satışlarını düzenli bir şekilde takip ettiklerini söyleyen KONUTDER ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas ekim ayında 2 bin 677 adet olarak ve ilk 10 ay sonunda da 17 bin 918 adet olan yabancıya konut satışlarının artarak devam etmesini beklediklerini söyledi. Geçen yılın ekim ayına göre yüzde 70.9 ve ilk 10 aylık kıyaslamaya göre yüzde 21.3’lük artış gösteren yabancı alımlarının gayrimenkul sektörünün Türk ekonomisine katkısının genişleyerek devam ettiğinin en önemli göstergesi olduğunu ifade ederek sektörün Exim Bank imkânlarından faydalanmasının önü açıldığı takdirde yabancıya konut satışının daha da artarak yıllık 10 milyar dolara çıkabileceğini belirtti.

Gayrimenkul sektörünün en önemli gündem maddesi kentsel dönüşüm

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ve düzenlemelerle vatandaşların ve inşaat şirketlerinin mağduriyetlerinin giderilmesini çok olumlu bulduklarını açıklayan Elmas; böylelikle riskli binaların dönüşümünün ivme kazanacağını söyledi.

“Konut faizleri düşerse inşaat sektörü ivme kazanır”

İpotekli satışlar incelendiğinde 401 bin 820 konut satışı ile geçen yılın ilk 10 ayının toplamına göre yüzde 14.3 oranında artış yaşandığını söyleyen Altan Elmas; geçen yılın Ekim ayına göre ise bir miktar düşüş konut kredisi faizlerindeki yükselmenin sonucu ortaya çıktığını, buna karşılık peşin veya senetli vadeli konut satışı bir miktar artış gösterdiğini ifade etti. “Aylık yüzde 1 kredi oranı son 5 yılın psikolojik üst sınırıdır” diyen Elmas; konut kredisi faiz oranlarının düşmesi durumunda ipotekli satışların daha da artması mümkün olacağını, konut kredilerinin psikolojik sınır olan yüzde 1 ve altında olması gerektiği düşüncesi taşıdıklarını aktardı.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI