19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerAkıllı Şehirleri çok önemsiyoruz

Akıllı Şehirleri çok önemsiyoruz

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, akıllı şehirlerin ve akıllı konutların gelecek zaman diliminde daha çok konuşulacağını, insan hayatına daha çok gireceğini belirterek, ‘Teknolojik imkanları, ürettiğimiz konut ve binalarda; fiyatlara çok fazla yansıtmadan; kullanarak vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltecek degerler ortaya çıkarmaya önem ve öncelik veriyoruz.’ dedi.
 
Yenilikçi, çevre dostu, çözüm odaklı ve daha yaşanabilir bir kent yaşamı üzerine yapılan çalışmaların değerlendirildiği, akıllı şehir alanında proje üreten ve yatırım yapmak isteyen kesimleri bir araya getirecek Smart City Expo İstanbul (İstanbul Akıllı Şehir Kongre ve Fuarı) Haliç Kongre Merkezi’nde başladı.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Kültür AŞ'nin organizasyonunda Türkiye Belediyeler Birliği ile Marmara Belediyeler Birliğinin desteğiyle altıncısı düzenlenen kongrenin açılışında konuşan Özçelik, teknolojideki gelişmelerin baş döndürücü hızla devam ettiğini kaydederek, özellikle bilgisayar ve internet ile birlikte hayatın her alanına giren teknolojinin, yaşanılan ortam ve şehirle de entegre edilerek, insanların yaşam biçimlerini ve alışkanlıklarını değiştirdiğini söyledi.
 
Akıllı şehirlerin, yaşamı her alanda kolaylaştırdığını, verimliliğinin yüksek olduğunu, teknik sürecin toplumsal ve kültürel bir dönüşümü de ifade ettiğini dile getiren Özçelik, bilim ve teknoloji ile hedeflenenin vatandaşların refahı ve mutlulugu olduğunu aktardı. Mehmet Özçelik, ‘Dolayısıyla akıllı şehirler, yalnızca teknik bir süreci değil, aynı zamanda sosyal değerlere önem veren ve bu konuda altyapıyı hazırlayan bir süreci de kapsamalıdır. Diğer ifadeyle, vatandaşın yaşam kalitesini yükseltmeye odaklanmış, teknolojinin sadece araç olduğu ve entegre çözümlerin geliştirildiği bir yapı ele alınmalıdır.’ diye konuştu.
 
TOKi'nin ürettiği konutlarla “akıllı kent” kavramında önemli bir tarafı temsil ettiğini dile getiren Özçelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu açıdan konutlar, akıllı şehirlerin de temel unsurudur. Akıllı evler ancak akıllı kentlerle bütünleşirse yaşamı kolaylaştırır; daha tasarruflu, konforlu, güvenli ve farklı gereksinimleri karşılayabilen bir anlam ve işlevlik kazanır. Akıllı şehirler, enerjiden ulaşıma, su tüketiminden çöpün yeniden geri dönüşümüne kadar birçok konuda dijital bir yaşamı hedeflemeli, konutla olan entegresi iyi planlanmalıdır. Akıllı enerji-ulaşım-teknoloji-sağlık hizmetleri-altyapı, akıllı ile bu süreç doğru planlanmalı ve yürütülmelidir. Özellikle son yıllarda bilgisayar ve İnternetin gelişmesiyle birlikte, başta özel sektör olmak üzere, kamu idareleri ve vatandaşlarımızın dijital yaşam konusunda büyük bir arzu ve istek içinde oldukları görülmektedir. Bu konuda Devlet tarafından kararlı çalışmalarının olduğunu görüyoruz.”
 
TOKi Başkan Yardımcısı Özçelik, hükümetin ayrıca gerekli altyapı çalışmalarını geliştirecek önlemleri aldığını ve bu konuda uzun dönemli aksiyon planları yürüttüğünü söyledi.
 
Mehmet Özçelik, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin hayatı kolaylaştıracak ve hizmetlere ulaşımı hızlandıracak ciddi çalışmalar yürüttüğünü ve akıllı şehir kavramında önemli bir yol aldığını anlattı.
 
Sosyal konut üreten bir kuruluş olarak, akıllı şehirlerin ve akıllı konutların gelecek zaman diliminde daha çok konuşulacağını, insan hayatına daha çok gireceğini ve sektörün de buna göre kendi tasarımını revize edeceğini dile getiren Özçelik, bu konuyu çok önemsediklerini vurguladı.

İstanbul'da kentsel dönüşüm kapsamında evlerin yenilendiğine de dikkati çeken Özçelik, bu yenileme sırasında kentsel dönüşüm projelerinde akıllı şehir kavramının içine giren asgari hususlara yer verilmesinin önemli olduğunu bildirdi. 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI