19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden Haberler3. Boğaz Köprüsü İle Konut Fiyatları Uçacak Semtler

3. Boğaz Köprüsü İle Konut Fiyatları Uçacak Semtler

3.2 milyar dolarlık yatırım maliyeti ile Türkiye’nin en büyük projeleri arasında yer alan 3. Boğaz Köprüsü (Yavuz Sultan Selim) ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinde geri sayım devam ediyor.
 
Yavuz Sultan Selim Köprüsü (YSS) üzerinde 8 şerit karayolu ile iki şeritli tren yolu inşa edildi.  Köprüyü farklı kılan diğer özellikleri ise şöyle: YSS, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 1408 metre ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun ve 322 metrelik yüksekliği ile dünyadaki diğer köprülere göre en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olacak. Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne'den İzmit'e yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ile yapımı devam eden 3. Havalimanı birbirine bağlanacak.
 
Nereler değer kazandı ve kazanmaya devam edecek?
 
* Mevcut, yapı ve yerleşim yoğunluğunun yapılan yatırımlar ile kuzeye kayacağı beklentisi artık hayat buluyor. Çatalca, Arnavutköy, Sarıyer, Ümraniye Sancaktepe, Tuzla ve Pendik yeni yatırımlara açık bölgeler olarak sıralanıyor.
 
Pendik’te yarış yeni başlıyor
*Çatalca, Arnavutköy, Sarıyer, Ümraniye Sancaktepe, Tuzla bölgelerine 3 -5 yıl önce yatırım yapanların yüzü genel olarak güldü. Proje, Pendikliler için de ayrı bir öneme sahip. Özellikle Pendik bölgesindeki atıl arsaların sahiplerine gün doğdu diye biliriz. Otoyol güzergâhı üzerindeki arsa fiyatlarının tavan yapacağı görüşü hâkim.
 
Riva için yüzde 40 az
*Riva bölgesindeki hareketliliğin köprü ve bağlantı yollarının inşaatı boyunca devam ettiğini söyleyebiliriz. Bölgedeki konut fiyatları son 2 -3 içinde minimum  yüzde 40 arttı.
 
Uzman görüşü:
TSKB Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Seda Güler; ‘Riva'da 2005-2006 yıllarında metrekare arsa değerleri 100-150 Dolar, son 3-5 senedir de 150-200 Dolar dolaylarında seyrediyordu. Mega ölçekli yatırımların etkisi ile metrekare arsa değerleri 200-400 Dolar seviyelerine yükseldi. Şöyle ki yaklaşık 2-3 senelik dönemde oldukça büyük bir ivme kat ettiği ve arsa değerlerinin % 35'lik bir artış yarattığı görülüyor.’ dedi.
 
Sarıyer ihtişamlı günlerine döndü
*3. Köprünün geçeceği güzergâhlar arasında en gözde olanı Sarıyer. Bir dönemin zengin muhiti olan Sarıyer, yıllar süren sessizliğinin ardından son dönemde prim yapan bölgeler arasında yerini aldı. Uzmanlara göre İstanbul deprem haritasında en sağlam bölge olarak görülen Sarıyer’in yıldızı,  güvenlik ve lüksü bir arada isteyenler için yeniden parlıyor. Özellikle de Zekeriyaköy ile Uskumruköy bölgesinin imar çalınmaları ve tünel inşası sonrasında popüleritesi artmış durumda.
 
Sancaktepe yatırımcının yeni gözdesi
*Sancaktepe'de de, arazi fiyatları son yıllarda hızla artıyor. Geçmişte arazi metrekare fiyatları 75-80 lira iken, şimdi fiyatlar 140-160 liraya kadar çıktı. Bölgeye giren markalı konut üreticileri ise bu değerlerin yukarı çekilmesinde başrolü oynadı. Bölgede yer alan projeler arasında Sinpaş, Sur Yapı ve Dumankaya İnşaat imzalı olanlar öne çıkıyor.
 
Boğaz’ın yeni incisi = Beykoz
*İstanbul’un Karadeniz’den giriş kapısı olan Beykoz'da konut ve arsa fiyatları 5 yıl öncesine göre kat be kat arttı. Bölgedeki emlakçılarda satılık dairelerin ortalama metrekare fiyatı 1.500 lira düzeyinde iken arsalarda metrekare birim fiyatı ise 8-10 bin euroyu buluyor…  Torunlar GYO, Timur Gayrimenkul, Dap Yapı, Tahincioğlu gibi markalı konut üreticilerinin bölgede arazi topluyor. Özellikle Karlıtepe bölgesinde bu yılın ikinci yarısında yeni konut projeleri gündeme gelebilir.
 
Göktürk’te taban 4 bin lira
*Yavuz Sultan Selim Köprüsünün Avrupa yakasındaki uzantısında yer alan Kemerburgaz ve Göktürk civarında da fiyatlar hareketli. Bu bölgedeki konutlarda metrekare fiyatları 4.000 – 4.500 lira seviyelerine kadar çıktı. Bu çıkış hızı otobanın hizmete girmesiyle daha da artacaktır.
 
Zekeriyaköy’e marka isimler
*Zekeriyaköy'de ise arsaların metrekaresi 1.500 ile 2.000 dolar aralığında. Aynı bölgede konut fiyatlarının 700 bin liradan başladığını gözlemliyoruz. Bölgede Nurol GYO, Keleşoğlu, Siyahkalem Mühendislik. Ortadoğu Grup, İnanlar İnşaat ve Maritza İnşaat projeleriyle öne çıkıyor.
 
Kağıthane zirvede
*Kağıthane de yıldızı 7-8 yıl öncesinden parlamaya başlayan lokasyonlar arasında başı çekiyor. İlçe hem 3. Köprü hem de 3. havalimanı bağlantı yollarının kesişme noktasında yer alması yönüyle cazibesini koruyor. Bölgede konut fiyatları 350 bin liradan başlayıp 2 milyon 500 bin liraya kadar çıkıyor.
İlçenin çeperindeki Cendere yolu üzerinde yer alan eski fabrika binalarının yerine yükselen yeni projeler arasında Tahincioğlu Gayrimenkul’un Seyrantepe Nidapark, Artaş Grup, Aydınlı Grup ve İnvest İnşaat’ın Vadistanbul, Nurol GYO’nun Nurol Life,Eroğlu’nun SKY Land projeleri öne çıkıyor.
 
Başakşehir herşeyin tam göbeğinde
*Başakşehir-Kayaşehir aksı da dev projenin önemli ayaklarından birisi…
Başakşehir-Kayaşehir bölgesinde  özellikle bağlantı yollarına yakın olan projelerin lansman ve satış süreçleri hız kazandı. Başakşehir’deki arsaların metrekareleri 3 ila 4 bin dolar arası seviyelerden başlarken, bölgedeki konul projelerinde fiyatlar 200 bin ila 2,5 milyon TL arasında değişiyor. İstanbul'da son yıllarda konut projelerinin en büyük adresi olan Başakşehir'de Emlak Konut öncülüğünde Tahincioğlu Gayrimenkul, Makro İnşaat, Torunlar GYO, Dekar Yapı,Artaş İnşaat, Kiptaş, Fuzul Yapı gibi önde gelen firmalar projeler üretiyor. Tabi ki TOKİ’yi de unutmamak gerek. 

Mehmet CANITATLI / Emlakdream.com

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI