16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSektörden Haberler2015 Avrupa Oyunları’na Türk Mühendislerin İmzası!

2015 Avrupa Oyunları’na Türk Mühendislerin İmzası!

2015 Avrupa Oyunları'na sayılı günler kala Bakü adeta şantiye alanına dönmüş durumda. Avrupa Oyunları için birçok yeni tesis Bakü'de inşa edilirken bu hazırlıklar kapsamında en dikkat çekici yapı ise şüphesiz 2015 Avrupa Oyunları'nın açılış ve kapanış seremonisine de ev sahipliği yapacak olan Bakü Olimpiyat Stadyumu. 68 bin kişilik Bakü Olimpiyat Stadyumu Türk inşaat firması Tekfen tarafından yapılıyor. Projenin tamamı Türk mühendislere ait ve günümüzün tüm modern teknolojisi statta kullanılıyor. Büyük Şor Gölü yakınında konumlanan Bakü Olimpiyat Stadyumu, 68 bin kişilik kapasiteli 496 bin metrekare toplam saha alanında yerleşen ve 204 bin metrekare toplam kapalı inşaat alanı bulunan proje, ticari alanlar, engelli, genel kullanım, basın ve özel kullanıma ayrılmış CIP, VIP ve VVIP kısımlarını içermektedir. Dış görünümü ile Bayern Münih'in stadyumu Allianz Arena'ya olan benzerliği ile dikkat çeken Bakü Olimpiyat Stadyumu, özellikle "Led Dış Cephe Aydınlatma" sistemi ile kendini diğer stadyumlardan ayırıyor. Tekfen inşaatın Türk mühendislerinin yoğun çalışması ile 23 ayda tamamlanması beklenen Bakü Olimpiyat Stadyumu'nun, Şubat 2015 yılında bitmesi bekleniyor.

"BU KADAR KISA SÜREDE TAMAMLANMIŞ BİR OLİMPİYAT STADI YOK"

Tekfen İnşaat Bakü Olimpiyat Stadyumu Proje Müdürü Cem İlgün ve Teknik Müdürü Barış Altıparmak, Bakü Olimpiyat Stadyumu inşaatı hakkında DHA'ya özel açıklamalarda bulundu. Cem İlgün, "Bu stadyumun inşaatına 2012 Kasım ayında başladık. Bu gördüğünüz sahanın kazı dolgusuyla başladık. Şu an itibariyle 19. ayını tamamlıyoruz ve yaklaşık yüzde 88 ilerleme kaydettik. Yani dünyada baktığınızda bu kadar kısa sürede tamamlanmış bir Olimpiyat Stadı yok. Stadyumun kapasitesi 68 bin kişilik. Şubat 2015'te tamamlayacağız ve 2015 Avrupa Oyunları'na yetiştireceğiz. Ana stadyum binası dışında 50 hektarlık bir alanda Olimpiyat Parkı düşünüldü ve inşa edildi. Isınma tesisimiz var, ısınma sahamız var, dışarıda bir helikopter pistimiz var, binanın içinde kapalı ısınma alanları var. Bakü Olimpiyat Stadyumu'nu diğer stadyumlardan ayıran en önemli özelliği bu kadar kısa sürede inşa ediliyor olması ve cephesinin ve çatısının kaplamasının "ETFE" dediğimiz teflon bir malzemeden üretilmesidir. Arkasında led dış aydınlatma yapılacak. Dolayısıyla bu özellikleri ile diğer stadyumlardan ayrılıyor. Bugün itibariyle dünya üzerinde böyle bir led dış aydınlatma sistemi olan stadyum yok. Tekfen olarak böyle bir projeyi böyle kısa bir zamanda bu kadar genç bir ekiple tamamlamaktan gurur duyuyoruz. Biz, Tekfen İnşaat olarak 20 senedir Azerbaycan'da çalışmaktayız. Azerbaycan halkına, yani kardeş halkımıza böyle bir tesis kazandırdığımız için Tekfen olarak gurur duyuyoruz, çok mutluyuz" şeklinde konuştu.

Tekfen İnşaat Bakü Olimpiyat Stadyumu Teknik Müdürü Barış Altıparmak ise, "Projenin ilk gününden itibaren, risk yönetimi ve planlamaya gösterdiğimiz öneme esasen gerek projelendirme, gerekse satın alma ve yapım süreçlerinin zamanında, istenen kalitede, eksiksiz olarak ilerlemesi ve tamamlanması için tüm ekip ile birlikte büyük özen gösterdik. Bu stat, dost ülke Azerbaycan'a armağan olsun" ifadelerini kullandı.

(DHA)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI