16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerZeytinburnu kentsel dönüşümün ilk meyvesi

Zeytinburnu kentsel dönüşümün ilk meyvesi


Marmara'da büyük bir felakete yol açan 17 Ağustos 1999 Depremi sonrası depreme karşı güçlendirmek için pilot bölge seçilen Zeytinburnu'nde Kentsel Dönüşüm meyvelerini vermeye başladı.

Projenin tamamlanmasının neden 14 yıl sürdüğünü anlatan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın Akşam gazetesine konuştu. Aydın pek çok Belediye başkanının bu projeye girmek istemediğini ancak kendisinin cesaret ettiğini söyledi.

PEŞKEŞ İDDİALARI

Daha sonra vatandaşlarla toplantılar yaptık. Ancak herkes iyi niyetli değil. Benim buraları zenginlere peşkeş çekeceğim söylendi. Hakkımda yayınlar yapıldı, dergiler basıldı. Ancak yılmadım. O vatandaşlara bir yıl içerisinde defalarca gittim. 25 defa toplandık, 250 aileyle toplantılar yaptık. Bu toplantıların hepsi kayıt altındadır. Sonuç olarak burada yapacağımız 450 konutu sıfır lira almadan vereceğimizi söyledik. O zaman bazı kişiler vatandaşlarımızın aklını çeldi. Onlara 'Buraları Murat Aydın'a vermeyin' diye telkinlerde bulunmuşlar. Bunları da iki yıl gibi sürede tamamladık.

VATANDAŞIN İSTEKLERİ

 2009 yılında konutların yapımına başlandı. Sonuç olarak 2012 yılında tamamladık. Ama sorun bitmedi. Bu defa da vatandaşların ilginç istekleri karşımıza çıktı. Bize hep sorun çıkardılar. Mesela yüzde 80'iyle anlaştık ama bu yüzde 20'lik bir azınlığın yüzünden teslimleri yapamadık. Bizden garip istekler vardı. 'Evimin aidatını ödeyin' isteğinden, 'Benim evim güney cephede oradan isterim' gibi isteklerde bulundular. Sonuç olarak tıkandık. Ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çıkardığı yasa 'Çoğunluğun sesine kulak verilecek' diyor. Çoğunluk dönüşümü istiyorsa olacak. Bu yasayla birlikte biz de sorunları giderdik. Şimdi 450 Daire sahibiyle anlaştık.

YEŞİL ALAN FARKI

Kişinin dairesi zemin kattaysa zemin katta Daire alacak. Kuzey cephede oturuyorsa oradan daire vereceğiz. Yüz metrekarelik bir daireye 75 metrekare daire vereceğiz. Bir kuruş dahi para almayacağız. 25 metrekarelik fark ise yeşil alan. Evinin değeri iki-üç katına çıkacak. Vatandaşlarımızı güvenli evlere yerleştirdikten sonra buraları da dönüştürmek için başlayacağız. İkinci etap projesini de vatandaşın boşalttığı yere yapacağız.

SOKAKLAR DAHA GÜVENLİ

Proje kapsamında eski evini bırakıp yeni evine taşınan 62 yaşındaki Ahmet Salih Kalyon, 'Toplamda 252 metrekare 3 tane dairem vardı. Yeni bloklardan 192 metrekare 2 tane daire verdiler. 1 metrekareyi ise borçlandım. Şu andaki oturduğum yere trilyonlar verseler vermem' dedi. Eski evinin önünden araba geçerken bile korktuğunu belirten Kalyon, 'Yüreğim ağzımda dolaşıyordum. Şimdi kafam rahat, keyfim yerinde. 23 Şubat'ta Başbakan'ı evde ağırlamak istiyoruz' dedi

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI