22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaYeni ProjelerYassıada'yı 'özgürlük ve demokrasi adası' yapacak proje!

Yassıada’yı ‘özgürlük ve demokrasi adası’ yapacak proje!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, merhum Başbakan Adnan Menderes ve iki bakan arkadaşının idam edildiği Yassıada'yı 'Özgürlük ve Demokrasi Adası'na dönüştürecek imzayı bugün atacak. 
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde başlattığı projeyle Yassıada, demokrasi kültürünün geliştirileceği bir kongre merkezine dönüşecek. 2011'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen adalar, daha sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iştiraklerinden Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş.'ye devredildi. 
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımı ile bugün Yassıada'ya yapılacak protokolle, Türk siyasi tarihine kara bir leke olarak geçen yargılamalarının yapıldığı Yassıada, 54 yıl sonra bu defa, "Özgürlük ve Demokrasi Adası" olarak hizmet vermeye başlayacak. Yap, işlet, devret modeli ile TOBB tarafından yapılacak proje 103 bin 700 metrekare büyüklüğünde olacak. TOBB, bu tesisleri 30 yıl işletip bakanlığa devredecek. İnşaat 1 yılda bitecek.
 
Yassıada'da Demokrasi Feneri, Sonsuzluk İskelesi, konaklama için otel, helikopter pisti, Özgürlük Platformu, dört ayrı kafe ve restoran, park, Demokrasi Şehitleri Anıtı, kütüphane, müze ve konferans salonu, tekne yanaşma yeri, 27 Mayıs'ı canlandırma yeri, teraslar, sergi salonları yapılacak. 
 
1947'de Deniz Kuvvetleri tarafından satın alınan Yassıada 1952'de eğitim hizmetlerine açıldı. 27 Mayıs Darbesi'nden sonra Yassıada'da kurulan mahkemede Demokrat Partililer yargılandı. Mahkeme sonunda Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edildi. 1993'te İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi buraya taşındı ancak uzaklıktan dolayı iki yıl sonra fakülte de adadan taşındı.
 
Sabah
 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI