28 Mart 2024 Perşembe

Ve Süre doldu

Aradan 13 yıl geçmesine rağmen Marmara depreminden kalan orta hasarlı binalarla ilgili süre uzatımı bugün doluyor. Artık bu binaların onarım ya da hasar durumunun yeniden tespiti konusu gündemden düşüyor. Sağlam raporu alamayan binalar 2013 yılında ağır hasarlıya çevrilerek yıkılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'Binam aslında sağlam' diye itirazda bulunan orta hasarlı bina sahiplerine 2012 yılı sonuna kadar son kez süre tanımıştı.

KAÇ KİŞİ MÜRACATTA BULUNDU?

Bakanlık, orta hasarlı bina sahiplerinin üniversitelerden bu yıl sonuna kadar 'risksiz' raporu almaları halinde hasar kayıtlarının silinerek yıkımdan vazgeçileceğini açıklamıştı. Bin hasarlı konutun bulunduğu Sakarya'da şu ana kadar sadece 300'e yakın Konut sahibi 'Binam gerçekten hasarlı mı?' diye müracaatta bulundu. 17 Ağustos 1999'da binlerce insanın hayatını kaybettiği felaketin izleri hâlâ silinebilmiş değil. En büyük problem ise bir türlü boşaltılamayan hasarlı binalar. Depremin vurduğu şehirlerden Sakarya'da yaklaşık 1.000'i aşkın hasarlı Konut aradan geçen süre içinde onarılamadı.

Uzun vadeli uygun ödeme şartıyla yeni ev teklifi bile konut sahiplerini ikna etmeye yetmedi. Adapazarı Belediyesi'nin yaptığı bir araştırma da korkunç gerçeği gün yüzüne çıkardı. Sadece ilçe sınırları içerisinde bulunan 164 orta hasarlı binanın 111'inde ailelerin oturduğu tespit edildi. Van depreminin ardından orta hasarlı konutlar konusunda Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Valiliği harekete geçmişti. Belediye, onarım süresi sona eren konutlar için yıkım kararı aldı. Binaların boşaltılması için su ve Elektrik gibi kamu hizmetleri kesildi. Ancak vatandaş, geçici çözümlerle ihtiyaçlarını karşılayarak yine de konutunu boşaltmadı.

Büyükşehir Belediyesi, vatandaşı mağdur etmemek için TOKİ ile birlikte orta hasarlı binalara yönelik bir proje gerçekleştirdi. Depremden sonra yeni konutların yapıldığı bölgede 135 dönüm alan ücretsiz olarak TOKİ'ye devredildi. Buraya orta hasarlı Ev Sahipleri için ilk etapta 466 konut yapılması planlandı. 15 yıl vadeli ve düşük faizli ödeme planına rağmen orta hasarlı konut sahiplerinden bir kişi bile bu konutlardan resmen talepte bulunmadı.

HASARLI BİNALAR İÇİN SON FIRSAT BUGÜN DOLUYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'Binam aslında sağlam' diye itirazda bulunan orta hasarlı bina sahiplerinin üniversitelerden bu yıl sonuna kadar 'risksiz' raporu almaları halinde hasar kayıtlarının silinerek yıkımdan vazgeçileceğini açıklamıştı. Süre bu gün itibariyle sona eriyor. Ancak bin hasarlı konutun bulunduğu Sakarya'da, şu ana kadar sadece 300'e yakın konut sahibi, 'Binam gerçekten hasarlı mı?' diye müracaatta bulundu. Hasarlı binalar ağır hasarlıya çevrilerek 2013 yılında yıkımına başlanacak

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI