23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaKonut ProjeleriÜnlü müteahhitten büyük itiraf!

Ünlü müteahhitten büyük itiraf!

Halen büyük markalı projelere imza atan ünlü bir müteahhit, Türkiye’deki inşaatlardaki denetim problemini çarpıcı ifadelerle ortaya koydu. Denetim sorununu kabul eden müteahhit, “Doğruyu söylemek gerekirse yapı denetim firmalarını benim seçmemem gerekiyor. Çünkü bu parasını benim verdiğim şirket, bana bir yaptırımı ve etkisi olmuyor. Sonuçta ben asgari standartlara göre önlemlerimi alıyorum. Gerisi Allah’a kalıyor” dedi. Müteahhit, piyasada gördüğü kadarıyla Emlak Konut projelerinde herhangi bir sorun yaşanmadığını belirterek, bu yolla TOKİ’den satın alınan arazilerde kurumun denetçilikten çıktığı için keyfi uygulamalara yer verilebileceğini kaydetti. Ünlü müteahhit inşaat sektöründe yaşananların Soma’daki faciayla ortaya çıkan işçi güvenliği denetim firmaları açığına çok benzediğini kaydetti.

Devlet göndermeli

Ünlü müteahhit, “Oysa ki benim devlete para yatırmam, bana onların denetçi göndermesi gerekir. Sonuçlarını benim devlete karşı yerine getirmem gerekir. Ancak bunlar olmadığı gibi, devletin organları bu şirketlerin rahatça iş yapmalarına olanak sağlıyorlar” ifadesini kullandı. Bir başka ünlü müteahhit ise yapı denetim firmalarında istihdam edilen mimar ve mühendislerin piyasada iş bulamayan tecrübesiz, yaşı geçmiş ve yetersiz insan kaynağından oluştuğunu söyledi. Adını vermek istemeyen müteahhit, “Yapı denetim firmaları kotalarını artırıp daha büyük işler almak için proje kovalamak zorunda. Ancak bizim gibi büyük inşaatçıları denetlemek için bizim istihdam ettiğimiz elemanlarımızdan daha bilgili ve tecrübeli olmaları gerek. Özel şirketten de gelip paralarını da biz verdiğimiz için bunların bize herhangi bir etkileri olmuyor. Bunlar bugün markalı konut üreticisi şirketlerin tamamına yakınında yaşanıyor” diye konuştu.

Parasını verip denetimden oluru alıyoruz

KONUTDER Başkanı ve EYG Group İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik ise yapı denetimlerinin yapılan iş itibarıyla müteahhitler için bir prosedürden ibaret olduğuna dikkat çekti. Yapılan yapı denetimlerinin zorunlu olmasının müteahhit şirketler için hiçbir şeyi değiştirmediğini ifade eden Çelik, “Devlet bunların denetimlerini gözlemliyor ve sonuçta mevzuat olarak bu firmalardan bunun olurunu arıyor. Biz de bu denetim firmalarına paralarını veriyoruz ve bu denetimden oluru alıp yolumuza devam ediyoruz” diye konuştu.

Beceri yeterli mi?

Ömer Faruk Çelik, yapı denetim firmalarının yetersiz eleman çalıştırdıklarına yönelik iddialar hakkında yorum yapmanın doğru olmayabileceğini belirterek, “Ancak firmalardaki mühendislerin beceri ve tecrübeleri ne kadar yeterli; burası bizim işimiz değil. Buna rağmen TOKİ ve Emlak Konut’un kendi denetimlerinde olan projelerinde yaptıkları denetimlerin şu anda piyasanın en iyileri olarak gösterildiğini görüyoruz” ifadesini kullandı.

(Habertürk)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI