27 Mart 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerTürkiye'de üç konuttan biri depreme dayanaksız!

Türkiye’de üç konuttan biri depreme dayanaksız!

İnşaat müteahhitleri, büyük bölümü istanbul'da olmak üzere Türkiye genelinde kullanılan '21 milyon konuttan yaklaşık 7 milyonunun muhtemel bir depremde yıkılabileceğini bildirdiler. Müteahhitler, depreme dayanıksız yapılan bu konutları ehil olmayan yapsatçı müteahhitlerin inşa ettiği, devletin de yeterli denetimi yapamadığı bilgisini verdiler. 
 
Türkiye inşaat Müteahhitleri Meclisi, ülke genelinde her üç konuttan birinin muhtemel bir depremde yıkılabileceği uyarısını TOBB'un sektör kurulu toplantısında hükümete raporla bildirdi. Raporda, Türkiye'de önüne gelen herkesin müteahhitlik mesleğini yapabildiğine dikkat çekilirken, "Türkiye'de bugüne kadar kalitesiz büyük bir yapı stoku ile denetimsiz ve kontrolsüz müteahhitlik hizmeti oluşmuştur. Tesbit edilen 21 milyon yapı stokunun üçte biri, yani yaklaşık 7 milyon konut depreme dayanıksız yapılardır" denildi. 
 
KENTSEL DÖNÜŞÜM DE RİSKLİ 
 
Konuttaki büyük riske işaret eden müteahhitler, kentsel dönüşüm kapsamında yapılan konutların da eskiden kalma yanlış anlayışla sürdürüldüğü uyarısında bulundular. Raporda, "Gelecek yüzyıllara taşımayı planladığımız şehir medeniyetleri projelerinin içinde olduğu kentsel dönüşüm ve imar uygulamalarının ayııı anlayışla devam ettirilmesi son derece yanlıştır" denildi. Müteahhitler, depreme dayanıklı sağlıklı yapıların inşa edilebilmesi için herkesin müteahhitlik yapmasının önüne akreditasyon yöntemiyle geçilmesi ve mesleğe standart getirilmesi önerilerinde bulundular. Müteahhitler, imar planları üzerinden sağlanan kentsel rantlara ilişkin de çarpıcı bir soruna dikkat çektiler. Raporda, belediyelerin yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve imar düzenlemelerine dair işlemler ile harçlar konusunda farklı ve 'keyfi' uygulamalar yaptığı belirtilirken, "Bakanlıklar ve yerel yönetimler tarafından hazırlanan imar planlarının en az 100 yıllık projeksiyon ile hazırlanmadığı görülmekte, mevcut planlar günübirlik tadilatlar ile bozulmaktadır" şikâyeti yapıldı.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI