28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerTürkiye’de ‘Kentsel Dönüşüm’de ilk kamulaştırma kararı uygulamaya konuldu

Türkiye’de ‘Kentsel Dönüşüm’de ilk kamulaştırma kararı uygulamaya konuldu

Deprem ve afet riski taşıyan yaklaşık 7 milyon yapının sağlıklı ve çağdaş hale getirilmesini hedefleyen ‘Kentsel Dönüşüm’de önemli bir gelişme yaşandı. Dönüşümün sembol bölgesi İstanbul Fikirtepe’de,  ilk acele kamulaştırma kararı uygulamaya konuldu. Fikirtepe’deki en büyük proje olan VARTAŞ’a ait Renovia İstanbul’un yükseleceği arazide anlaşmaya yanaşmayan son 2 parseldeki 5 hak sahibine mahkemenin belirlediği kamulaştırma bedeli ödendi. Böylece Türkiye’de Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamındaki 3’te 2 çoğunluk maddesine göre ilk kamulaştırma tamamlanmış oldu.

Onlarca firmayı ve on binlerce kişiyi ilgilendiren, Kentsel Dönüşüm kapsamındaki tüm inşaatların önünü açması ve projeleri hızlandırması beklenen uygulama yaklaşık 4 yıllık bir sürecin ardından geldi. Fikirtepe’deki arazi üzerinde 2 bin 800 hak sahibiyle anlaşan Vartaş, ilk acele kamulaştırma kararı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın arabuluculuk çabalarına rağmen anlaşma sağlayamadığı

5 hak sahibine yasa gereği iadeli taahhütlü tebligat gönderdi. Bakanlık başvurunun ardından hak sahibine 15 günlük süre verdi. Süre içinde sözleşme imzalanmadığı için konu mahkemeye taşındı. İstanbul Anadolu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi “itiraz yolu kapalı” kaydıyla ilk kamulaştırma kararını verdi.

Kamulaştırma bedeli hak sahiplerine ödendi

Kamulaştırma heyetinin, Vartaş'ın Renovia İstanbul projesini geliştireceği arazide yaptığı incelemenin ardından hazırladığı rapor doğrultusunda değer belirlendi. Tutarın mahkeme tarafından onaylanmasının ardından, bedel hak sahiplerinin hesabına bugün yatırıldı.

 

 

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI