23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerTürkiye'de kentsel dönüşüm için 20 yıla daha ihtiyaç var!

Türkiye’de kentsel dönüşüm için 20 yıla daha ihtiyaç var!

Ülkemizde son 13 yıldır büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Ekonomideki başağrımız enflasyon canavarı beyaz bayrağı çekerken IMF'ye borçlar tamamem silindi. Yılların getirdiği kamburları tek tek atan Türkiye, Kentsel Dönüşüm'de de büyük mesafeler katetti. Şehirlerde ilçelerde hatta köylerde riskli binalar tespit edildi ve yenilendi. Şehirlerin silüetini bozan gecekondular yıkıldı yerlerine Türkiye'nin ihtiyacı olan modern konutlar inşa edildi. Başbakanlığa bağlı TOKİ ülkemizin heryerinde kentsel dönüşüm çalışmaları başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm için bir yol haritası çıkardı ve Türkiye'nin ihtiyacı olan dönüşüm çalışmaları başlatıldı.
 
400 BİN BİNAYA KENTSEL DÖNÜŞÜM
 
Riskli görülen konut, işyeri ve ve kamu kurumları binaları tek tek tespit edildi. Yaşanabilecek her türlü afete karşı tedbirler alındı. Risk teşkil eden binalar yıkıldı gerekli görülenler ise yenilendi. Kentsel dönüşümde 17 Ağostos Marmara Depremi büyük bir değişimin adeta mihenk taşı oldu.
 
Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin bağımsız birimin dönüşümü yapıldı ve yapılamaya devam ediyor.Bu yılın Ağustos ayına kadar 26 bin 137 binada risk tespit edilirken bu yapılardan 3 bin 201 adedinin ise yıkımı gerçekleştirildi. Yeni Şafak Kentsel Dönüşüm için sahasında önemli uzmanları buldu ve tüm merak edilenleri sordu. Kamoyunu yakından ilgilendiren sorulara çarpıcı yanıtlar verildi.
 
İstanbul dönüşümün de merkezi
 
Kentsel dönüşümün seyri hakkında bilgi veren Yüksek Mimar Cemil Coşkun Budak, Kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte bu alanda önemli bir yol kat edildiğini söyledi. İstanbul'un kentsel dönüşümünde aktif rol oynayan Budak, 'Her yerde kentsel dönüşüm ofisleri kuruluyor. İstanbul'da 10 yıl önceki arazi değerleri ile şimdikiler arasında uçurum var. Dönüşüm gittikçe kolaylaşıyor. Önümüzdeki yıllarda kısa zamanda çok fazla yol kat edilecek' diye konuştu.
 
Ekonomiye canlılık getirdi
 
Kentsel dönüşüm danışmanı Zeyyat Gümüş dünden bugüne Kentsel Dönüşüm uygulamaların değişimine değindi. Gümüş şunları söyledi:'Geçmişte kentsel dönüşüm adı altında boş arsalarda konut yapılıyordu. Depreme dayanıklı olmayan yapılar için çözüm üretilemiyordu. 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 Afet Kanunu'ndan sonra depreme dayanıklı olmayan bölgelerde mevcut binaların yenilenmesi üzerine adımlar atıldı. Bu özel sektörü harekete geçirdi. Kadıköy Fikir Tepe'de müttehitler vatandaşlarla anlaştı. Kentsel dönüşüme özel sektörün de dahil olmasıyla iş daha da hız kazandı.'
 
17 Ağustos milat oldu
 
Kentsel dönüşüm projelerinde yer alan Yüksek Mimar Zeynep Meriç de, 17 Ağustos depreminden sonra binaların bölge bölge yenilendiğinin altını çizdi. Yüksek mimar Meriç şunları söyledi: 'Kentsel dönüşüm de bir bölgenin dönüştürülmesi söz konusu. Kentsel yenileme de ise bina ölçekli yenileme yapılıyor. Bunun içine güçlendirme konusu da giriyor. Her binaya güçlendirme gerekmiyor. Bina araştırılıyor. Binaya çürük raporu düzenleniyor. Güçlendirme gerekiyorsa o zaman yenilemeye ve iyileştirmeye geçilebiliyor. Ancak bina çürük ise yıkılıyor yeniden yapılıyor'.
 
(Yenişafak)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI