19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKonut ProjeleriTorunlar GYO için imara aykırı inşaat iddiası!

Torunlar GYO için imara aykırı inşaat iddiası!

Türkiye’nin en değerli bölgesi Büyükdere Caddesi’nde yükselen projede emsal fazlası 69 bin metrekare alan inşa edilirken bu alanın 14 bin metrekaresinin de kaçak olduğu tespit edildi. Bu 14 bin metrekare alanın satılması halinde elde edilecek rakam ise 210 milyon doları buluyor. Yakında hizmete açılacak binayı Denizbank 10 yıllığına kiralarken, Torunlar GYO sadece 3 yıl için 65 milyon dolar kira geliri elde etmeyi bekliyor.
 
Projenin yükseldiği araziyi tarihte eşine az rastlanır bir ihale yöntemiyle kazanan Torunlar GYO’nun imar plan tadilatları ve kaçak yapılaşmayla elde ettiği rantın detaylarına SÖZCÜ ulaştı:
 

Görülmemiş ihale

 
Tasarruf Sigorta Mevduatı Fonu (TMSF) 2003 yılında İmar Bankası’ndaki yolsuzlukların yarattığı kamu zararını telafi etmek için Uzan ailesinin tüm mal varlığına el koydu. Fon’a devredilen mallar arasında Uzanların Şişli Esentepe’deki Telsim arsası da vardı. Uzun yıllar bu araziye Türkiye’nin en yüksek binasını yapmak için imar izni almaya çalışan Uzanlar’ın arsası 2004 yılında yine yönetimi Fon’da olan Bayındırbank’a satıldı. Uzanlar’dan TMSF’ye, Fon’dan da Bayındırbank’a geçen Telsim arsası 2005 yılında bir kez daha satışa sunuldu. İhaleyi Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Finans Gayrimenkul adlı şirket 41 milyon 750 bin liralık teklifiyle kazandı. Ancak ihale şartnamesine bugüne kadar ihalelerde pek görülmemiş “en yüksek teklifin yüzde 10 daha fazlasını öneren kuruluşun yeni teklifi değerlendirmeye alınır” ifadesi eklenmişti. İhaleyi kaybeden Torunlar bu maddeyi gündeme getirerek ihalenin bir kez daha yapılmasını sağladı. İkinci ihalede Özyeğin teklifi yükseltmedi ve Torunlar 45 milyon 925 bin liralık teklifle arsanın yeni sahibi oldu.
 

İtiraza rağmen…

 
Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ihale sonrasını yaptığı açıklamada “Arsayı otel ve rezidans olarak değerlendireceğiz. İnşaatı 2006′da başlayacak 2007′de de bitmesini planlıyoruz” dedi ancak işler planlandığı gibi gitmedi. Torunlar 6 yıl boyunca arazinin imar planlarını değiştirmeye çalıştı. İBB İmar Komisyonu istenilen imar değişikliklerinin “Yapı – nüfus yoğunluğunu arttırıcı, plan bütünlüğünü bozucu, emsal teşkil edici, yeşil alan dokusunu azaltıcı” nitelikte olduğunu belirterek değişikliğe karşı çıktı. Bu itiraza rağmen Torunlar istediğini 2011 yılında elde etti ve Şişli Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin AKP’li üyelerinin onayıyla arsanın imar planlarında değişiklik yapıldı. 14 Mart 2011 tarihinde onaylanan parsel tadilat planına göre “turizm + ticaret alanı” içerisinde kalan arazinin emsali 2.00′den 2.75′e çıkartılırken yükseklik serbest bırakıldı. Birinci ve ikinci bodrum katların emsal dışı tutularak iskan edilmesinin önü açılırken parselin “tamamında bodrum katı yapılabilir” ifadesiyle de yer altında büyük bir rant yaratılmasının önü açıldı. Emsal hesaplanırken kamunun eline geçen yol alanları da emsal hesabına dahil edildi. Böylece Torunlar arsayı satın aldıktan sonra yapılan değişikliklerle emsale dahil inşaat alanı 36 bin 458 bin metrekareye çıktı. İhale öncesi bu rakam 26 bin 780 metrekare seviyesindeydi.
 

İşte o rakamlar

 
Torun Tower projesinde parsele özel imar değişikliğiyle Torunlar’a milyonlarca lira rant yaratıldığını savunan eski Şişli Belediye Meclis Üyesi Dursun Çaltı konuyu yargıya taşıdı. İmar plan değişikliğinin iptali için açılan davanın sürerken imar rantı konusunda istediğini alan Torunlar, 2011 yılı sonunda arazide ilk kazmayı vurdu.
SÖZCÜ, parsel üzerinde hali hazırda inşaatı süren ve bu yıl sonunda tamamlanması beklenen 39 katlı Torun Tower projesiyle ilgili teknik detaylarda çarpıcı bilgilere ulaştı. Buna göre, Torunlar GYO emsal fazlası 69 bin 621 metrekare daha inşaat yaparak toplamda 106 bin 80 metrekare büyüklüğünde bir yapı kütlesi ortaya çıkardı. Binanın 37 bin 366 metrekaresi otopark olarak ayrılırken 2 bin 429 metrekaresi binanın tesisat katı oldu. Geriye ise 66 bin 285 metrekarelik kiralanabilir alan kaldı. Bu alanın 16 bin 792 metrekaresi imar planlarında emsal dışı tutulan iki bodrum katında kalırken, zemin kat ve üzerindeki 32 katta ise 50 bin metrekarelik kiralanabilir alan bulunuyor. Tüm bu rakamlar zemin üzerinde 36 bin metrekare inşaat hakkı bulunan Torunlar GYO’nun 14 bin metrekare kaçak inşaat yaptığını ortaya koyuyor. Büyükdere Caddesi’nde ortalama ofis alanlarında metrekare satış fiyatının 15 bin dolar olduğu hesaplandığında Torunlar GYO’nun bu kaçak yapıyı ileride elden çıkarması halinde 210 milyon dolar kazanç sağlayacağı belirtiliyor.
 

Parası kamu bankasından

 
Kiralanabilir 66 bin 285 metrekarelik alanın 60 bin 23 metrekaresini 10 yıllığına Denizbank’a kiraya veren Torunlar GYO kulenin en üst dört katını ise kendine ayırdı. Torunlar GYO, 2015, 2016, 2017 yılında Denizbank’tan toplam 65 milyon dolar kira bedeli almayı planlıyor. Bu arada 188 bağımsız bölümden oluşan ve emsalsiz bir rantla yükselen Torun Tower projesinin finansmanı için bir kamu kuruluşu olan Vakıfbank’tan kredi kullanıldığı öğrenildi.
 
(Sözcü)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI