19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerSulukule ve Balat'ta yolumuza devam ederiz

Sulukule ve Balat’ta yolumuza devam ederiz

 

Tarihi yapıların bulunduğu altı bölgede kentsel yenileme yapacak olan Fatih Belediyesi, 5 yıl içinde 2 bin 600 konutu yenileyecek. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Yürütmeyi durdurma kararı çıkan Sulukule ve Fenet-Balat bölgeleriyle ilgili Kurul'a sunduğumuz yeni avan projelere onay geldikten sonra yolumuza devam ederiz" dedi 

8 bin 500 yıllık tarihiyle İstanbul'un en eski yerleşimlerinden Fatih, kentsel yenileme projelerine 2005 yılında başlayarak dönüşüme ilk adımı atan yerlerden. Süleymaniye, Sulukule, Fener-Balat, Ayvansaray, Yalı Mahallesi ve dünyanın ilk alışveriş merkezi Kapalıçarşı'da yenileme projelerine devam eden Fatih Belediyesi, bugüne kadar bazı bölgelerde çalışmalarını tamamladı, bazılarında ise süreç hala devam ediyor. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 52 bin binanın bulunduğu bölgede 6 kentsel yenileme projesinde 4-5 yıl içinde 2 bin 600 binayı yenilemeyi hedeflediklerini açıkladı. Belediye'nin yürüttüğü çalışmaların başında 90 bin metrekare alan üzerinde yapılan ve hak sahiplerinin yüzde 98'iyle uzlaşma sağlanan Sulukule Bölgesi'ne 620 yapı geliyor. Yapıların inşasının tamamlandığı hatta kuraların bile çekildiği Sulukule'de yürütmeyi durdurma kararı çıkmış ve süreç tıkanmıştı. Başkan Demir, davanın kentsel yenilemeyi ilgilendiren 5366 sayılı yasaya değil, imar yasasını dayandırılarak açıldığını söyleyerek "Sulukule'de yürütmeyi durdurma kararı alınan avan projeden sonra biz inşaattan kaynaklanan değişiklikler nedeniyle yeni bir proje sunmuştuk. Bu proje daha Kurul'dan onay bekliyor. Dava açılan avan proje ise bir önceki proje. Dolayısıyla son sunduğumuz avan proje Kurul'dan onay alırsa yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu. Demir, Sulukule'de hak sahiplerinin yerinde kalacağını, kiracılara ise TOKİ'nin Taşoluk ya da Kayabaşı gibi yerlerde yaptığı konutlarda yer verdiklerini açıkladı.

"BALAT'TA DA YOLUMUZA DEVAM EDERİZ"

Aynı konunun Fener – Balat'ta 700 binada yapılacak kentsel yenileme projesi için de geçerli olacağını söyleyen Demir, "Fener- Balat projesinde de yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Üç adada uzlaşma sağladık, yılsonunda ise inşaat başlayacaktı. Kurul tarafından onaylanan projede yenilik yapıp yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu. Demir'in şimdi gündemindeki en büyük proje ise Süleymaniye'de 1 milyon metrekare arazi üzerinde yapılacak ve bölgenin tarihi yapısına uygun olarak yeniden yapılacak 400 konutluk dönüşüm. Hak sahiplernin yüzde 60'ıyla uzlaşma sağlanan, yüzde 40'ı ise kamulaştırılan alanda KİPTAŞ ile birlikte proje yürütülecek. Demir, "Bölgenin yarısı tescilli binalardan yarısı özel mülkiyetten oluşuyor. Tescilli binaları yıkmıyoruz sadece yeniliyoruz. Buradaki hak sahiplerine 'gelin bizimle uzlaşın, projeye eş zamanlı olarak başlayalım' diyoruz. Biz projeyi çiziyoruz, onlara projeye uygun olarak yenilemek kalıyor. Yüzde 60'ı ile uzlaştık. Bu sayının yüzde 75'i bulacağını düşünüyoruz. Kabul etmeyenlere ise kamulaştırma yapıyoruz" diye konuştu. Demir, yasanın özellikle de Süleymaniye bölgesi için sağlık konut stoğu sağlamanın yanı sıra bölgeyi tarihine uygun bir mimariye kavuşturma şansı da verdiğini söyledi.

'EL DEĞİŞTİRMELER OLACAKTIR'

Yüzde 85 oranında uzlaşmanın sağlandığı Ayvansaray yenileme projesinde ise 52 bina ve bir otelin yer alacağını söyleyen Demir, yapıların 16'sının tescilli olduğunu hatırlattı. Demir, bölgede mahalle dokusunu koruyup korumayacakları ile ilgili sorular üzerine "Mahalle dokusu mimariyle korunacak. Ancak yenilendikten sonra belli bir değer artışı yaşanacak. Bu nedenle de el değiştirmelerin olacağını düşünüyoruz" diye konuştu. Belediyenin gündemindeki Yalı Mahallesi'nde ise 305 binayı yenilemek var. Avan projenin çizildiğini ve Kurul'dan onay beklediğini söyleyen Demir, "Ön bölümde yer alan evlerin yerine Osmanlı-Türk mimarisinden izler taşıyan konutlar ile bir otel arka tarafa ise konut ve ofisler yapılması planlanıyor. Bu proje 2014 sonunda biter" dedi. Yıllardır yenilenmesi gündemde olan ancak bir türlü uzlaşılamayan tarihi Kapalı Çarşı ise Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen kanunun 15. maddesiyle yenilenmesinin önü açıldı. Demir, uzlaşmaya engel olan yönetim sorununun bu madde ile ortadan kalacağını söyleyerek "Kapalı Çarşı da artık AVM yönetimleri gibi yönetime sahip olacak. Bu yönetim 2 bin 400 dükkan sahibini uzlaştırarak tarihi Çarşı'nın yenilenmesine öncülük edecek" dedi. Demir, şu anda yönetimin kurulma aşamasında olduğunu da sözlerine ekledi.

3 SEÇENEK SUNULUYOR

Demir, kentsel yenilemenin yapılacağı bölgedeki hak sahiplerine sundukları seçenekleri şöyle sıraladı: 'Biz projeyi çizelim yıkımı ve yenilemeyi siz yapın', Başka bir adadan size yer verelim', "100 metrekare ev yerine 70 metrekare gibi seçeneği kabul etmezlerse o zaman aradaki farkı yeni değer üzerinden ödeyin."

'HER YERDE İMAR ARTIYOR BİZDE DÜŞÜYOR'

Fatih bölgesinin tarihi yapılarla çevrili olması nedeniyle, dönüşümde birçok yerde imar artarken bölgede imarın düştüğüne de dikkat çeken Demir," 5-6 katlı evler 4 kata düşecek. Başka yerlerde belediye ve özel sektör yenilenecek alanlara kule yapıp yeni konutlar sağlarken bizde durum böyle değil. Tam tersine sayı düşecek. Bu durumda da imar hakkı transferi yoluyla TOKİ'nin başka yerde yapacağı konutlardan hak sağlanacak.

Sabah

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI