15 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaYazarSektördeki durgunluk kredilere de yansıdı

Sektördeki durgunluk kredilere de yansıdı

 

 

Son bir yıllık süreçte konut kredisi kümüle değişimi Temmuz ayında %13  artış gösterdi. Geçen yıl aynı dönem için artış oranı %30'du. Ard arda gelen seçim dönemleriyle konut sektöründe yaşanan durgunluk kredilere de yansımış görünüyor. Son çeyrekte durumun pozitife dönmesi bekleniyor.Bankalar yaza veda kampanyaları kapsamında 36 ay vadeye kadar yüzde 0,85, 120 aya vadeye kadar da yüzde 0,87 oranlarına konut kredisi faizi imkanı sunuyor.

Konut kredisi maliyetleri

Ağustos ayında 10 yıllık vadede kredi maliyetleri aylık %0,80 ile %0,99 arasında değişiklik gösterdi. %0,80 faiz oranı baz alındığında ve dosya bedeli hesaba katılmadığında, 100 bin liralık kredi için 10 yıllık vadede aylık ödeme 1,299 TL, 5 yıllık vadede ise 2,105 TL olarak belirlendi.

Aynı hızda büyüyor

2014 Temmuz ayında konut kredileri içinde, takipteki kredi miktarı sadece %0,53 seviyelerinde kaldı. Aynı rakam Temmuz 2013'de 0,66 idi. Takipteki kredi miktarının toplam kredi hacmi içindeki büyüklüğü kredi miktarı ile aynı hızda büyüyor.

Konut fiyatları yükseldi

Merkez Bankası konut fiyatları endeksine göre geçen ay konut fiyatlarında enflasyonun da üzerinde artış gerçekleşti. Konut fiyat endeksi bir yıl öncesine göre %13,63, bir ay öncesine göre %1,27 artış gösterdi. Endeks değerleri İstanbul'da %21,38, Ankara'da % 10,27, İzmir'de ise %12,95 oranında artış gösterdi.

Tüketici güven endeksi düştü

TUİK ve TCMB verilerine göre tüketici güven etkisi bir önceki aya göre %0,9 oranında azaldı. Son dört yılın en düşük seviyesinde başlayan güven endeksinin eylül ayı içerisinde biraz daha düşmesi ya da aynı seviyede kalması ön görülüyor.

Ortadoğulular yüzünü Türkiye'ye döndü

Ortadoğu'nun Türkiye'deki yatırımlarında geçen seneye göre %240 artış gözlendi. 2013 senesinde toplam 300 bin metrekare olan satışlar bu yıl 1 milyon metrekare'nin üzerine çıkmış durumda. Ortadoğuluların tercih sırasınde ilk üçü ise Yalova, Bursa ve İstanbul oluşturuyor. Bu şehirlerin hemen ardından ise Kocaeli ve Sakarya geliyor.

TÜFE en yüksek seviyeyi gördü

Enflasyon (TÜFE) son dört yılın en yüksek olduğu ağustos ayı yaşandı. Bir yıl öncesine göre %17 artış gösteren birleşik enflasyon oranı Ağustos ayında %9,54 seviyesine ulaştı.

PROJE BİLGİ FORMU

Ayla Özer
Ayla Özer
1969'da Bursa'da doğdu. Evli ve bir kız çocuk sahibi. İlk, orta ve lise eğitimini İnegöl Lisesinde tamamladıktan sonra Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünnden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında Bursa'da Barışçı Ajansta müşteri temsilcisi olarak başladığı iş hayatına 1992 yılında Sabah Gazetesi Reklam Satış, TGRT Televizyonu Reklam Müdürlüğü, Vatan Gazetesi Reklam Direktörlüğü olarak devam etti. 2011'de emlakdream.com'uu kuran Ayla Özer halen emlakdream.com'un Yayın Yönetmenidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI