29 Mart 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerRisk tespitinde lisans belgesi zorunluluğu geldi

Risk tespitinde lisans belgesi zorunluluğu geldi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kentsel Dönüşüm kapsamında lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara belgesini vatandaşa gösterme zorunluluğu getirdi.

Bakanlık, yaklaşık 6,5 milyon konutun yıkılıp yeniden yapılacağı 20 yıllık Kentsel Dönüşüm sürecinde, vatandaşların kafasını karıştıran konuları netliğe kavuşturmak için çeşitli düzenlemeler yapıyor.

Bakanlık, vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine yaptığı düzenlemeyle kentsel dönüşüm sürecinde yetkilendirilecek kurum ve kuruluşlara ''Riskli Yapı Tespiti Lisans Belgesi'' verecek.

Bakanlık, vatandaşların riskli Yapı tespiti kurum ya da kuruluşlardan gelen görevlilerinden belge sorgulaması üzerine diploma formatında çalışma yapıldı. Riskli yapı tespitlerinde, bu belgenin vatandaşa gösterilmesi zorunlu olacak. Böylece vatandaş, kurum ya da kuruluşun yetkisi konusunda şüphe duymayacak. İlgili kurum ve kuruluşlara lisans belgesi, daha önce makam tarafından üst yazıyla verilirken, bu uygulamayla sistemin güvenliği artırılacak. Vatandaş lisans belgesi üzerindeki numaradan da kurum ya da kuruluşun lisansına ilişkin sorgulama yapabilecek.

 Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm sürecinde bazı uyanık davrananlara karşı vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Bayraktar, "Vatandaşlar, riskli binasını bakanlık tarafından yetkilendirilen kurum ve kuruluşlara tespit ettirmeli. Bu kuruluşları vatandaşlarımız bakanlığın ana sayfasında kentsel dönüşüm linki altında çıkan Türkiye haritasında bulundukları ili tıklayarak öğrenebilirler. Bakanlığımızın ''Riskli Yapı Tespiti Lisans Belgesi'' verdiği kuruluşlar haricindeki kişi veya kuruluşlarca yapılan tespitler geçerli değildir" dedi.

Lisans için ne gerekiyor

 Riskli yapılar, lisanslandırılan kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sermayesinin en az yüzde 40'ı kamu kurumlarına ait şirketler, sivil toplum, yapı denetimi ve laboratuvarlar kuruluşları ile mimarlık ve mühendislik hizmetleri veren kurumlarca belirleniyor.

Riskli yapı tespit raporunun hazırlanmasında görev alacak mühendislerin, ilgili meslek odalarına üyeliklerinin sürmesi ve mesleklerinde fiilen en az 5 yıl çalışmış olmaları gerekiyor.

Mühendislerin ayrıca Bakanlıkça açılacak eğitim programlarına katılmaları zorunlu bulunuyor.

Lisans başvurusunda Bakanlığa sunulan belgelerin gerçeğe aykırı olduğunun belirlenmesi ya da riskli yapı tespitinin gerçeğe aykırı yapıldığının anlaşılması halinde ise kurumların lisansı iptal ediliyor.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI