27 Mart 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerRant vergisi sektörü nasıl etkiler?

Rant vergisi sektörü nasıl etkiler?

"Sektör neden güçlü"

İnşaat sektörü, geliştirdiği bir çok yeni projeyle oldukça göz önünde ve aslında sektörün bütün çarklarıyla şaibeye müsait bir sektör. Projelerdeki yeşil alanlar, kentsel dönüşüm projelerinin yerinde yapılmaması, emsal oranları (sanki firmalar kendi kendilerine bu oranları belirliyorlarmış gibi), öz sermayesi olmadan kişisel ilişkilerine güvenerek inşaatçı olmaya karar veren ve beş yıl içinde en büyük 10 inşaat şirketi arasına girmeyi başarmış sözde inşaatçılar (hatta rantçılar) ve daha pek çok şey. Peki bu kadar çok dikkat çekmesine, zan altında kalmasına rağmen nedir bu sektörü bu kadar güçlü ve vazgeçilmez kılan? Birincisi bugüne kadar inşaat sektöründen teşvikini esirgemeyen hükümet politikaları, ikincisi de ekonomik istikrardan güç bulan yastık altı tasarrufçusu.

"Dünyada uygulanabilir"

Geçen yıldan beri hayatımızda olan ama bu yıl etkisini hissedeceğimiz 150 metrekarenin altına uygulanacak yüzde 18’lik KDV alım iştahını ciddi bir şekilde etkiliyor. Bunu üzerine son aylarda yaşadığımız siyasi gerilimi de eklerseniz zaten sektörün yatırımcıları kendilerini beklemeye almış durumda. Şimdi durum böyleyken bir de rant vergisini tartışır olduk. Sanki Avrupa’daki çevre ve şehircilik planları bizim memleketimiz de var da bir eksiğimiz rant vergisi. Biz şehircilik konusunda bu kadar sınıfta kalmışken, yerli üretimimiz bu kadar zayıfken, kentsel dönüşüm projeleri kenti yağmalama projeleri haline gelmişken şimdi Avrupa’nın vergi sistematiğini mi örnek alıyoruz? İnşaat sektörünün ve Türkiye ekonomisinin bu kadar göz önünde olduğu ve gücünü ispata ihtiyaç duyduğu günlerde bu hamle bindiğimiz dalı kesmek olmaz mı? Bu sektörü güçlendirmek için yapılacak ve örnek alınacak bunca uygulama varken, vergi kılıcıyla sektörü baltalamak kime yarar? Hiç kimseye.

Rant vergisi, dünyada uygulanabilir. Pek çok haklı gerekçesi de var. Ancak Türkiye’de inşaat sektörü açısından eksikliğini hissettiğimiz pek çok uygulama varken ve inşaat sektörü ülke ekonomisinde bu kadar etkinken bu vergi iyi ihtimalle alım iştahını baltalar. Unutmayalım, bu verginin en çok etkileyeceği kesim konut ihtiyacı olan vatandaş. Önce onların temel ihtiyaçları karşılayıp, onlara yaşanabilir yerler yapsak da vergiyi asıl rantçılardan alsak nasıl olur? Bence adil olur.

Ceren Kumbasar/ (Vatan)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI