22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerMevzuata uymayan bina yıkılacak

Mevzuata uymayan bina yıkılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetçilerden oluşan yeni bir ekip oluşturuyor. Denetçiler, zabıta gibi çalışacak, inşaatla ilgili tümfaaliyetleri kontrol edecek ve Bakanlık adına ceza kesecek.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaatların mevzuata uygunluğunu, bünyesinde oluşturacağı, zabıta gibi çalışacak denetçilerle kontrol edecek. Denetçiler, imar planlarından ruhsatlandırmaya kadar inşaatlarla ilgili tüm faaliyetleri denetleyerek, Bakanlık adına işlem tesis etme yetkisine sahip olacak.
 
MAĞDURİYETLER ÖNLENECEK
 
Uygulama Türkiye genelinde inşaatlarda yaşanan mağduriyetlerin önüne de geçecek. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında yapılacak denetimler aynı zamanda inşaatlarda işgücü güvenliğini de sağlayacak.
 
MEVZUATA UYMAYAN BİNA YIKILACAK
 
İnşaat işlerini usulüne uygun yapmayan veya kanunda belirtilen mükellefiyetini yerine getirmeyenler ağır cezalarla karşı karşıya kalacak. Sözleşmeye aykırı davranan yapı sahibi, projeci, fenni mesuller, müteahhit, taşeron, şantiye şefi, usta veya diğer ilgililere idari yaptırımlar uygulanacak. Ağır para cezalarının yanı sıra inşaatın yıkılması da bu yaptırımlar arasında yer alacak.
 
Bakanlık, mevzuata aykırı binaların yıkılması konusunda belediyeleri uyaracak. Belediyelerin bir çalışma yapmaması durumunda, bina Bakanlık tarafından yıkılacak. Yıkım masrafları ise yapı sahibinden alınacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, usulsüzlükte sorumluluğu bulunan idari yetkilileri de haklarında işlem tesis edilmek üzere İçişleri Bakanlığı’na bildirecek.
 
İYİLER AYRIŞACAK
 
Bakanlığın yeni uygulamasının yerinde bir karar olduğunu belirten müteahhitler durumdan memnun olduklarını belirtti. Mesa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu merkezine insanı alan firmaların öne çıkacağını söyledi. Boysanoğlu şöyle konuştu;
 
“Denetimlerin sıklaşması işini iyi yapan firmaları öne çıkaracak. Ancak denetimi yapan birimler arasında koordinasyonun iyi sağlanması gerekiyor. İşlerin hızlı ilerlemesi için aynı dili konuşmak çok önemli.”

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI