23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaYazarKonut satışlarındaki artış Nisan’da da devam etti

Konut satışlarındaki artış Nisan’da da devam etti

Konut fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket her geçen gün artarak devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan 2015 Konut Satış İstatistiklerine göre;  Türkiye genelinde konut satışları 2015 Nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde  42.7 oranında artarak 119,317 oldu. 

TÜİK verilerine göre Mart ayında ise; Türkiye genelinde 116.030 konut satıldı. Nisan ayındaki konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre arttığı gibi, bir önceki aya göre’de artış söz konusu.

İnşaat sektörünün 250’den fazla sektörü etkilediğini düşünürsek, konut satışlarındaki artışın, Türkiye ekonomisini olumlu yönde etkilediğini söyleyebiliriz.

Gayrimenkul en iyi yatırım aracı olma özelliğini korurken, yatırımcılar  da, daha çok prim getirisi yüksek bölgelerde  konut almayı tercih ediyor.

Nisan ayındaki en yüksek konut satışı İstanbul'da gerçekleşti. Konut satışlarında, İstanbul 23 bin 197 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 19,4) sahip olurken, İstanbul’u sırasıyla 14 bin 1 konut satışı (yüzde 11,7) ile Ankara, 7 bin 669 konut satışı (yüzde 6,4) ile İzmir takip etti. 

Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 15 konut ile Hakkâri, 19 konut ile Ardahan, 48 konut ile Muş ve Bayburt oldu.

Kredili konut satışları yüzde 38,6 arttı

2015 Mart ayında satılan konutların yüzde 38,6’sı yani 46 bin 63 konut kredili (ipotekli) olarak satıldı. Kredili konut satışları geçen senenin aynı dönemine göre; yüzde 96, 5 oranında arttı. Kredili konut satış oranlarının en yüksek olduğu il  yüzde 21,1 (9. 718konut) ile İstanbul olurken, toplam konut satışlarında ipotekli satış oranının en yüksek olduğu il  ise; yüzde 51,1 ile Artvin oldu.

Yabancıya konut satışında rekor artış 

Türkiye genelinde konut satışlarındaki artış sürerken, yabancılara konut satışı da ciddi oranda arttı. Nisan'da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18.9 artarak, bin 554'ten bin 847'ye yükseldi ve bu yılın en yüksek aylık satış rakamı oldu. Bu yılın ilk 4 ayında yabancılara konut satışı ise; geçen yıla göre yüzde 17.7'lik artışla 5 bin 194'ten 6 bin 115'e ulaştı. Yabancılara konut satışına yıllık bazda baktığımızda yüzde 43,4 gibi ciddi bir yükseliş söz konusu. Bu da yabancıların yatırım için Türkiye’yi tercih ettiklerini gösteriyor. Yabancılar gayrimenkul yatırımında en çok İstanbul ve Antalya’yı tercih ediyor.

Yüksek prim getirisi olan konut satışlarının ilerleyen  dönemlerde de artarak devam etmesi bekleniyor. Öyle görünüyor ki  yüksek kar sağlayan konut yatırımı, kazanmak isteyen yatırımcıların gözdesi olmayı sürdürecek.

 

 

PROJE BİLGİ FORMU

Ayla Özer
Ayla Özer
1969'da Bursa'da doğdu. Evli ve bir kız çocuk sahibi. İlk, orta ve lise eğitimini İnegöl Lisesinde tamamladıktan sonra Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünnden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında Bursa'da Barışçı Ajansta müşteri temsilcisi olarak başladığı iş hayatına 1992 yılında Sabah Gazetesi Reklam Satış, TGRT Televizyonu Reklam Müdürlüğü, Vatan Gazetesi Reklam Direktörlüğü olarak devam etti. 2011'de emlakdream.com'uu kuran Ayla Özer halen emlakdream.com'un Yayın Yönetmenidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI