28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerKonut satışları yaz sonunda hızlanacak

Konut satışları yaz sonunda hızlanacak

Konut kredisi hacmi, 20 Haziran itibariyle yılbaşına oranla yüzde 4.4’lük büyümeyle 115 milyar TL’ye ulaştı. Kredi faiz oranlarının yüzde 1’lerin altına düştüğü şu günlerde, Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, mortgage kredilerinin 2014’ü yüzde 10 büyümeyle kapatmasını beklediklerini söylüyor.

Atay, konut satışlarının da yaz sonunda daha fazla hızlanmasını bekliyor. Türkiye’de konut sektöründeki büyüme ve konut talebinin sürekli artması konut kredisi kullanımının da yükselmesini sağlıyor. Ancak kimi dönemlerde faiz oranlarının psikolojik seviye olarak adlandırılan yüzde 1’in üzerine çıkması konut kredisi kullanımını düşürüyor. 

Son iki ayda faiz oranlarının yeniden düşüşe geçmesi yaz durgunluğuna rağmen konut kredisi kullanımının artmasını sağladı. Konut kredisi denilince ilk akla gelen bankalardan olan Garanti Mortgage’ın genel müdürü Murat Atay ile sektörü ve gelecek beklentilerini konuştuk. Atay, Ekonomist’in sorularına şu yanıtları verdi:

Yılın ilk yarısında konut kredisi hacmi nasıl oldu, 2014’ün hangi rakamlarla kapanmasını bekliyorsunuz?
Kredi hacmi 2013 yılının başında katılım bankaları dahil 86 milyar TL iken 2013 yıl sonu rakamlarına göre 110,2 milyar TL’ye ulaşmış, yani yüzde 28 oranında bir artış yaşanmıştı. 20 Haziran rakamlarına göre ise konut kredisi hacmi 115 milyar TL’ye ulaştı. Yani yüzde 4,4 oranında bir artış var. Yıl sonunda kredi hacmindeki büyümenin yüzde 10’un üzerinde olmasını bekliyoruz.

En çok hangi fiyat aralığında ve kaç yıl vadeli konut kredisi talebi alıyorsunuz?
Ağırlıklı olarak beş veya 10 yıl vadeli kredi kullandırımı yoğun oluyor. Ortalamaya baktığımızda ise vadenin 7-8 yıl aralığında olduğunu söyleyebiliriz. 2014 kullandırımlarına bakıldığında ortalama kredi tutarının ise 90 bin TL’nin altında olduğunu görüyoruz.  

Ekonomist 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI