24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerKonut Alırken Mağdur Olmamak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir

Konut Alırken Mağdur Olmamak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir

Fİ-YAPI ve arkasından da Ukra İnşaat'ın iflas ertelemesine başvurması ile birlikte İnşaat sektöründe ciddi bir Deprem olgusu oluştuğu söylenebilecektir. Öncelikle belirtmemiz gerekirse; iflas ertelemesi başvurusu bir iflas kararı olmayıp tam tersine şirketin ödeme güçlüğü içerisne girdiğini belirterek kendisini kurtarmak istemesi çabasıdır. Yani bu iki şirkette kamuoyunda kullanıldığı adı ile kaçmayı değil ödemelerini öteleyerek kurtulmayı ve bu kurtulmayı da kayyum ve mahkeme aracılığı ile yapmayı tercih etmişlerdir.
 
Bizlerin bu iki firmadan Konut alan ve mağdur hale gelen vatandaşlarımıza önerisi basına da yansıyan bu iki firma ile ilgili iflas ertelemesi mahkemelerine müdahil olarak mutlaka başvurmalarıdır. Çünkü kayyum atanması halinde kayyum müdahale dilekçelerine göre hak sahipliğini ve ödemeleri belirleyecektir. Kendisini bu şekilde dosyada müdahil olarak göstermeyenler için hak sahipliği problem olacaktır. Çünkü iflas ertelemesi konusunda tedbir kararı alan firma aleyhine hiçbir İcra takibi yapılamayacak veya açılıp kesinleşen hiçbir alacak davası İcra edilemeyecektir.
 
Gelelim bu şekilde yapılan konutlarda vatandaşlarımızn nelere dikkat etmesi gerektiği konusuna;
 
1)    Konut projesi alırken hiçbir şekilde kat irtifakı tapusu almadan veya noterde imzalatılan satış vaadi sözleşmesi imzalatmadan bir belgeye imza atmayınız.


2)     Sözleşmelerde de Mülkiyet haklarınız kısıtlayıcı hiçbir maddeyi kabul etmeyiniz. Sözleşmeleri madde madde mutlaka okuyun ve kabul etmediğiniz maddeleri ilgili firmaya bildirerek bu maddeni iptalin mutlaka sağlatın
 
3)    Sözleşmelerde size taahhüt edilen dairenin yine noterdeki kat planlarında o Daire olup olmadığın mutlaka kontrol edin ve buna göre imza atın.
 
4)    Satın aldığınız projede, projeyi yapan firmanın Arsa sahibine bu proje ile ilgili hangi taahhütleri verdiğini ve teminat olarak neleri gösterdiğini mutlaka kontrol edin. Çünkü çok büyük projelerde teminat göstermeksizin yapılan inşaatlarda müteahhitin kaçması halinde hiçbir şey elde edemeyebilirsiniz.
 
5)    Sözleşme imzaladığınız taşınmazın tapu kaydını mutlaka kontrol edin ve tapu kaydında konulan şerhlerin ne anlama geldiğin mutlaka öğrenin.
 
6)  Sözleşmeler ile müteahhite verdiğiniz vekaletnamelerdeki yetkileri mutlaka kontrol edin sizin aleyhinize "yönetim planı" yapmasını engelleyin. Çünkü bu şekilde verilen vekaletnameleri le müteahhitleri kendi lehlerine sosyal tesis işletmeleri yapmakta ve artı değer kazanmaktadırlar.
 
7)    Sözleşmelerde İnşaat sürelerini ve sürenin bitimi halinde sizlere verilecek olan cezai şart maddelerini mutlaka kontrol edin.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI