23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSektörden Haberler'Konaklar Şehri Kütahya' son durum!

‘Konaklar Şehri Kütahya’ son durum!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay'ın başkanı olduğu Beylerbeyi Tarih Araştırmaları Çevre ve Eğitim Derneği öncülüğündeki 'Konaklar Şehri Kütahya' isimli projede son aşamaya gelindiği bildirildi.

Kinay, proje sayesinde, şehirde tescilli olan 365 sivil mimarinin, TOKİ ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da destekleriyle restore ettirilmesinin planlandığını ifade etti.

Kinay, "TOKİ, konaklarını restore ettirmek isteyen mülk sahiplerine 10 yıl vadeli, yüzde 4 faizle 125 bin lira kredi veriyor. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı da 60 bin TL hibe sağlıyor" dedi.

Çalışmanın belirli bir aşamaya geldiğini dile getiren Hasan Fehmi Kinay, "Kütahya ile ilgili önemli çalışmalar yapıyoruz ve çalışmaya da devam ediyoruz. ben aynı zamanda Beylerbeyi Derneği'nin başkanlığını yürütüyorum. Çok güzel bir heyetle Anadolu Beylerbeyi'nin başkenti olan Kütahya'da tarihi, turistik ve kültürel değerlerini öne çıkartacak ve çevreyle ilgili sorunları da üstlenen dernek faaliyetimiz var. Biz Kütahya'nın kültürel değerlerinin başında konaklarını görüyoruz. Kütahya konuklarının yeniden yaşam alını haline getirilmesi için bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bu bağlamda Kütahya konuklar şehri altında bir yayın hazırladık. Bu yayın kısa bir sürede basılarak ilgililere ulaştırılacak. Burada temel yaklaşımımız şu. Kütahya Osmanlı, Selçuklu ondan önce de Bizansın bir çok sivil mimari eserleri ile süslenmiş bir şehir. Bir kültür hazinesi içinde yaşıyoruz. Türkiye'de hiç bir yerde olmayacak kadar yoğun sivil mimari yapımız. Kütahya'da konaklar, camiler, hamamlar, çınarlar, çeşmeler var. Bütünüyle büyük bir hazinenin üzerinde oturuyoruz. Yıllar itibariyle terk edilmekten doğan adeta bir enkaz görünümü gelmesi söz konusu. Biz öyle arzu ediyoruz ki, buraları tekrar yaşam haline dönüştürelim istiyoruz" şeklinde konuştu.

 "Geniş katılım bir çalıştay düzenleyeceğiz"

 Geniş katılımlı bir çalıştay düzenleyeceklerini vurgulayan Kinay, "Kütahya bu doğrultuda Türkiye'de ve dünyada tanınan bir şehir haline gelsin. Bu doğrultuda öncelikle bir çalıştay düzenleyeceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız olmak üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığımız, Kütahya Belediyesi, Kütahya Valiliği, Dumlupınar Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Türkiye'de sivil mimari yapılarla ilgili ne kadar kurum ve kuruluş varsa Kütahya'da bir çalıştay da toplayacağız. Bu toplantı sonrası ortaya bir yol haritası çıkartacağız. Bizim tespitlerimize göre Kütahya'da şu an itibariyle 365 tane tescillenmiş sivil mimari yapı var. Yapılan çoğu enkaz görünümünde. Bunların 19 tanesini belediye, valilik ve Ticaret ve Sanayi Odası birer ikişer tanesini restore ettirmiş. 4 tane de restoresi devam eden yapı var. Kütahya'da bir çok vakıf eserlerimiz var. Çeşmelerimiz var, sokaklarımız var, bedestenimiz var. Bunların restoresi bir tarafdan da kurumların bütçesi dahilinde devam ediyor. Biz diyoruz ki, mülk sahiplerini harekete geçirmeden Kütahya'da bu kadar büyük sivil mimari yapıyı onarmamız şansımız yok. Belediye ve il özel idaresinin bütçeleri kısıtlı. Belediye ve İl özel idaresi emlak vergisinin kanun gereği yüzde 10'unu ayırmak durumunda. Belediye ve il özel idaresi dışındakilerin kanunla düzenlenmiş bir görevi yok" diye konuştu.

Toki ve Kültür Ve Turizm Bakanlığı'nın destekleri

 Tarihi konakların restorasyonuna bu hızla devam edilmesi halinde 365 konağın ancak 1 asır içerisinde eski haline dönüşebileceğini bildiren Hasan Fehmi Kinay, "Bir asır beklemeyeceksek, ne yapmamız gerekiyor?. Eğer bir asır beklemeyeceksek, mülk sahiplerini teşvik ederek harekete geçmesini sağlamamız lazım. Biz sivil toplum kuruluşu olarak öne çıkalım, bu konuyla ilgili önce bir farkındalığı oluşturalım, kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen destekleri muhataplarına aktaralım. Bunu nasıl yapacağız?. Bizim bazı tespitlerimiz oldu. Örneğin, TOKİ 125 bin lira krediyi 10 vadeli ve yüzde 4 faizle konukları restore ettirmek isteyen mülk sahiplerine bu desteği veriyor. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı da 60 bin liraya kadar hibe veriyor. Biz bunların rakamları artırmaya çalışıyoruz.

 Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütahya'da özel bir bütçe ile kültürel mirasın onarımını sağlasın istiyoruz. TOKİ'nin desteğini daha artırmasını istiyoruz. Bunlarla ilgili temaslarımız oldu. Bu desteği sağladığımızda ve mülk sahipleri de bunları onarmaya başladığında Kütahyamız enkaz görünümüz olan, sırtında adeta yük teşkil eden, şehrin yaşam kalitesini düşüren bu hazineyi birden ayağa kaldıracak. Kütahya, Türkiye'nin ve dünyanın ilgi odağı haline getireceğiz. Venedik nasıl dünyaca bilenen bir şehir ise Kütahya'da bu özelliği ile dünyaca bilenen bir şehir haline gelecek. Her yerde OSB var. Ancak, bu yoğunlukta konak ve kültür hazinesi hiç bir ilde yok. Bu anlamda sadece günü birlik turist çeksek Kütahya'nın en az yılda 500 bin ziyaretçisi olur. Kütahyamızın başka illerde olmayan bu özelliğinden istifade ederek, hem Türkiye'de hem de dünyada tanınmasına katkı sağlamak istiyoruz.

 Biz zamanımızı boşa harcamıyoruz, dedikodu da yapmıyoruz. Bu konuda halkın teveccühünü bizlere yöneldiğini biliyoruz. Biz inşallah konuklar şehri Kütahya projesinin ile birlikte bunu gerçekleştirdiğimizde, bu tabi 1 yıl içinde falan bitmesi de söz konusu değil. Sivil toplum örgütü olarak bu işe gönül verdik. Önümüzdeki günlerde ayrıntılar daha ortaya çıkacaktır. Tavşanlı'dan 2 kardeşimiz TOKİ'den 125 bin liralık destek alarak konaklarını restore ettirdiler ve şu an içeresinde oturuyorlar. Biz aslında halkımızın konaklarda yaşamasını istiyoruz. Aslında konaklar şehrin süsüdür. Bütün mülk sahipleri harekete geçerse Kütahya dünyanın ilgi odağı haline gelecektir. Medeniyetimizin kaybolmasına tarih şuurumuz müsaade etmeyecektir" ifadelerini kullandı.

(HT Emlak)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI