24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerKira satışı sektörü canlandırır

Kira satışı sektörü canlandırır

Başaranlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Başaran, Avrupa ülkelerinde kullanılan leasehold (kira satışı) sisteminin gayrimenkul sektörünü canlandıracağını söyledi
 
ASİAD Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği Kurucusu ve Başaranlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Başaran, emlak sektörünün daha da canlanması için başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerinde kullanılan leasehold (kira satışı) sisteminin Türkiye'de de kullanılabileceğini kaydetti. Sistemin tapu satış yönteminden farklı olarak gayrimenkullerin 49 veya 99 yıllığına kiralanmasını şeklinde özetlenebileceğini söyleyen Başaran, kiralanan mülkün mülk sahibine tekrar kalması nedeniyle daha kazançlı bir sistem olduğunu kaydetti. 
 
ANADOLU'YA AÇILIYOR
Ömer Faruk Başaran gayrimenkul projelerinin yeni adresinin Anadolu kentleri olacağını söyledi. Özellikle gelişen Anadolu kentlerinin konut yatırımları açısından cazip göründüğünü ve fırsatlar sunduğunu anlatan Başaran, "Özellikle Bursa, Antalya, Gaziantep, Eskişehir gibi gelişen kentler konut yatırımları açısından önemli bir potansiyele sahip. Büyük kentler doldu, büyük kentlerin çevrelerinde yer alan merkezlerde gayrimenkul yatırımları açısından potansiyel taşıyor. Buna örnek olarak Gebze'yi gösterebiliriz. Gebze ve civarında gayrimenkul projeleri geliştirmeyi planlıyoruz. Anadolu'ya Gebze'den açılacağız" dedi. 
 
KÂR MARJI DARALD
Özellikle büyükşehirlerde başlayan kentsel dönüşüm sürecine de değinen Başaran, kentsel dönüşümde imar artışının verilmesi gerektiğine işaret etti. İmar artışı olmadığı takdirde kentsel dönüşüm sürecinin istenilen seviyede başarıya ulaşamayacağını kaydeden Başaran, konutu dönüşecek vatandaşın en azından yıkılan dairesine karşılık bir daire isteyeceğini, müteahhidin de minimum da olsa bir kar elde etmesi gerektiğine vurgu yaptı. 
 
LEASEHOLD NEDİR?
Tapu satışı yönteminden farklı olan leasehold sistemi gayrimenkullerin 49 ya da 99 yıl gibi uzun süreli kiralanması yöntemini içeriyor. Sistemin İngiltere'deki uygulamasında kiralamalar 99 yıl üzerinden yapılırken bazı ülkeler 49 yılı tercih ediyor. Kira satışında, ev sahipleri evlerini, değerinin ortalama yüzde 80'i gibi bir orana uzun dönemli olarak kiralıyor.
 
DEVLET ARAZİLERİ EKONOMİYE KAZANDIRILMALI
Başaran, devletin bir gayrimenkul havuzu kurarak, çeşitli bakanlıklar bünyesinde bulunan gayrimenkullerin bir envanterinin çıkartılması gerektiğini söyledi. Başaran, "Bu envanter ile kamunun elindeki varlıklar yeniden sağlıklı bir biçimde değerlendirilebilir. Bunlar arasındaki atıl, ihtiyaç fazlası olanların satılmasıyla hazineye önemli bir kaynak sağlanmış olur" diye konuştu.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI