24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerKentsel Dönüşümle Birlikte Yalıtımsız Bina Kalmayacak

Kentsel Dönüşümle Birlikte Yalıtımsız Bina Kalmayacak

 

2Tüm binaların ısı yalıtımlı olması, 7,5 milyar dolar tasarruf sağlayacak! 

Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak meclise sevk edilen “Kentsel Dönüşüm Yasası”nın, onaylanarak yürürlüğe girmesi ile Türkiye’de büyük bir değişim süreci başlayacak. Bu yasayla birlikte özellikle birinci derece deprem kuşağında olan Marmara’dan başlanarak, yüksek risk taşıyan alanlarda hemen yeniden yapılanmaya gidilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak tüm binaların çevre dostu “Yeşil Ev”ler olacağının ve bu evlerin yapımında kullanılacak doğa dostu malzemelerin üretilmesi konusunda firmalara vergi ve kredi teşviki verileceğinin altını çiziyor.

 

Kentsel dönüşümün sadece deprem güvenliği değil, enerji verimliliği ve tasarruf açısından da önemli bir fırsat olduğunu belirten Dow Bina Çözümleri Yapı Ürünleri Satış Müdürü Gökhun Kurt, bu düzenlemenin ekonomik ve ekolojik olarak büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Kurt, Türkiye’de bulunan 19 milyon konutun yüzde 90’ında ısı yalıtımı bulunmadığını ve bu yalıtımsız binaların Avrupa’daki “Pasif Ev”lere göre 20 kat daha fazla enerji harcadığını belirtti.

 

Yalıtımsız binalar nedeniyle israf edilen enerjinin yılda ortalama 7,5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Kurt, ısı yalıtımının binalarda ısınma ve soğutma için ihtiyaç duyulan enerjiyi yarı yarıya azalttığını, sağlıklı ve konforlu yaşam alanları oluşturduğunu söyledi.

 

Avrupa “Pasif Ev”lerde mum ışığında ısınıyor, bizse havayı ısıtıyoruz

 

Avrupa Birliği ülkelerinin neredeyse hiç enerji harcamayan ve karbon emisyonunu sıfırlayan, “Pasif Ev”lerde yaşadığını belirten Kurt, Türkiye’deki yalıtımsız binalarda “Pasif Ev”lere göre 20 kat daha fazla enerji harcandığının altını çizdi. Pasif Ev”ler şu anda çevreye en az zarar veren yapılar… Çünkü normal bir ev, yılda 68 kilogram karbondioksit yayarken, “Pasif Ev”ler sadece 4 kilogram kardondioksit salımı yapıyor.

 

Enerji verimliliği ve ısı yalıtımı konusunda Avrupa’nın çok gerisinde kaldığımızı hatırlatan Kurt, Kentsel Dönüşüm Yasası ile birlikte “Yeşil Ev”lerin hayata geçirilecek olmasının çok önemli bir adım olduğunu ve bu sayede ülkemizdeki bina ve yaşam kalitesinin artarak Avrupa standartlarına yaklaşacağını ifade etti.

 

 

Isı yalıtımı uygulamalarının artması için finansal teşvik şart!

 

Yeşil Ev”lerin yapımında kullanılacak doğa dostu malzemelerin üretilmesi konusunda vergi ve kredi teşviki getirilecek olmasının ısı yalıtımı sektörünü de hareketlendireceğini ifade eden Kurt, yalıtım ürünlerinde KDV indirimi ve düşük faizli kredilerin sağlanması gerektiğini açıkladı. Kurt, bu teşvikler sayesinde ucuz olduğu için tercih edilen standart dışı merdiven altı üretimin de önüne geçileceğini ve ısı yalıtımı uygulamalarındaki kalitenin artacağını söyledi.

 

Enerji israfı ülkemize 50 milyar dolar yük getiriyor

 

Kurt, “Enerjisinin yüzde 73’ünü ithal eden Türkiye’nin 2011 yılında ortalama enerji ithalatı 50 milyar dolara ulaştı. Buna rağmen Türkiye maalesef enerjisini verimli kullanamıyor. Ülkemizde elde edilen enerjinin yüzde 34’ü konutlarda kullanılıyor, bu enerjinin de yüzde 80’i ısıtma amaçlı tüketiliyor. İşin ekonomi boyutunun yanı sıra bir de ekolojik yönü de var. Karbondioksit emisyonunun çok büyük bir kısmı binalardan kaynaklanıyor. Eğer önlem alınmazsa, konut ve hizmetler sektörü enerji tüketiminin 2020 yılına kadar 47,5 milyon TEP’e ulaşacağı ve karbondioksit emisyonunun iki katını aşacağı tahmin ediliyor.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Dow Bina Çözümleri’ne 0216 571 16 00 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI