23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaKonut ProjeleriKentsel dönüşümle beraber eski yapıların değerleri astronomik rakamlara çıktı!

Kentsel dönüşümle beraber eski yapıların değerleri astronomik rakamlara çıktı!

Gayrimenkul sektörüne hareket katan kentsel dönüşüm yapıldığı bölgelerdeki eski yapıların fiyatını da artırdı. Dönüşümün yoğunlaştığı bölgelerde ev sahipleri değer artışını satıp çıkarak değerlendirmek yerine, yenilemeye yöneldi. Özellikle Kadıköy, Bakırköy, Bahçelievler, Beyoğlu gibi kent merkezlerindeki gayrimenkullerin fiyatında büyük yükselişlere neden olan dönüşüm süreci, Kadıköy’deki eski binaların fiyatını yeni yapıların fiyatına yaklaştırdı.

"En az iki katı değenleniyor"

Dönüşüm öncesi 400 bin TL’ye satılan eski bir daire fiyatının, bölgede dönüşüm başlamasıyla birlikte 750 bin 800 bin TL seviyesine çıktığı belirtiliyor. DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, dönüşüm olacak bölgelerde gayrimenkulünü satma oranlarının azaldığını, bu bölgelerde insanların genellikle yenilemeye kaydığını belirtti. Bu nedenle bu bölgelerde fiyatların yukarı çıkabildiğini anlatan Dumankaya, yeni projelerle bu fiyatların yemden dengeleneceğini söyledi. Dumankaya, özellikle ruhsatsız ve iskansız bölgelerde yapılan komple dönüşüm projelerinin bölgelerinde fiyatları daha fazla yukarı çektiğine dikkat çekti.

"Dönüşümün değişimleri"

Dönüşümün yarattığı değişimlere değinen Kentsel Dönüşüm Derneği Başkam Hakan Çatalkaya, Kadıköy’de ortalama 400 bin TL’ye satılan 2+1 ve 3+1 evlerin yıkılıp yapıldığında 800 bin TL ile 1 milyon TL araşma geldiğini kaydetti. Çatalkaya, “Eski yapılar da dönüşümle birlikte değerlendi. Kimse satmadığı gibi satılanlar da yıkılıp yapıldıktan somaki değerde satılıyor” dedi. Çatalkaya, Anadolu’da ise İzmir’de Konak, Karşıyaka ve Buca’da sürdüğünü ifade etti.

"Beklenti rant ve kar amaçlı"

Rant ve kâr beklentisi var kentsel dönüşümde tek tek binaların dönüştürüldüğü bölgelerde fiyat artışları gerçekleştiğini aktaran EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Ayrıca pazarlık aşamasında olan bölgelerde beklenti nedeni ile fiyatın yukarı çıkabildiğini görüyoruz. Şu anda değer artışlarındaki beklenti rant ve kar amaçlı. Bu artışlar sağlıklı dönüşüm için son derece riskli. Halkın kentsel dönüşümden beklentisi rant sağlamak değil sağlıklı yaşamak için sağlıklı binalara sahip olmak olmalı. Henüz bu noktada değiliz” yorumunu yaptı.

Kaynak/Dünya

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI