28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerKentsel dönüşümde ilk kira ödemesi Esenlere

Kentsel dönüşümde ilk kira ödemesi Esenlere


Kamuoyunda ‘Kentsel Dönüşüm Yasası' olarak bilinen ve 6.5 milyon yapının yıkılmasını öngören Afet Yasası kapsamında, ilk Kira ödemesi İstanbul'un Esenler semti için yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümden etkilenecek olan 2 bin aile için ilçe belediyesine 10 milyon liralık ödeme yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 5 Ekim'de start verilen Kentsel Dönüşümün ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dönüşüm projesinden etkilenecek yapı sahiplerini belirlemeye başladı. Bu kapsamda İstanbul Esenler'de dönüşüm çalışmalarından 2 bin ailenin etkileneceği belirlendi. Bakanlık, ev sahiplerine aylık 500 lira, kiracılara ise taşınmaları için bin liralık defaten yardım yapılmasını kararlaştırdı. Kira yardımları için 10 milyon liralık kaynak ayrıldı. Söz konusu kaynak Belediye hesaplarına aktarıldı. Belediye, çürük binalarını terk eden ev sahiplerine ise evden çıkış tarihlerini baz alarak kira yardımında bulunacak. Ödenek başka amaçlar için ise kullanılmayacak.

Söz konusu yapı sahiplerine, Konut ve işyeri yardımı kredisi de verilecek. Riskli binalarını boşaltan yapı sahipleri, 500 bin liraya kadar Kredi kullanabilecekler. Bu çerçevede, kredinin faizlerinin belirli kısmı bakanlık tarafından karşılanacak.

Krediye devletten katkı var

Alınan karar doğrultusunda güçlendirme ve Konut yapım Kredi faizinin 4 puanı, iş yeri yapım kredilerinin ise 3 puanı devlet tarafından ödenecek. Örneğin, yüzde 9 faizle kullanılan bir kredinin faizinin yüzde 4'ünü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üstlenecek. Yapı sahibi ise faizin sadece 5'ini ödeyecek. Aynı haklardan, çürük binalarda son bir yıldır oturan Kiracılar da yararlanacak.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI