28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerKentsel dönüşümde ikna dönemi başlıyor

Kentsel dönüşümde ikna dönemi başlıyor


Sürecin hızlandığını hatırlatan Bayraktar, riskli yapıların masrafının bakanlık tarafından karşılandığını belirterek, vatandaşın ikna edilmesini istedi.

6,5 milyon konutun yenileneceği Kentsel Dönüşüm için ikinci yıkım dalgası başlarken, valilik ve belediyelere riskli Yapı uyarısı geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Türkiye genelinde vali ve belediye başkanlarına gönderdiği yazı ile "riskli yapıları tespit edin" denildi. Bakan Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüme katılımda yerel yönetimlerin yeniden harekete geçmesini istedi. Bayraktar, vatandaşın rıza ile kentsel dönüşüme katılmaması halinde, valilik ve belediyelerin ikna yöntemine geçmesini talep ederken, kötü Yapı tespitinin masrafını da bakanlığın karşılayabileceğini dile getirdi. Söz konusu yapıların tespit masrafları, öncelikle yapı malikleri tarafından masrafları kendilerine ait olmak üzere yapılacak. Riskli yapının tespit, yıkım ve dönüştürülmesinin öncelikle malikler tarafından yapılması gerektiğine dikkat çeken Bakan Bayraktar tarafından gönderilen yazıda belediye ve valiliklere yeni bir çağrıda daha bulunuldu. 81 ildeki valilik, il ve ilçe belediye başkanlıklarını uyaran Bayraktar, riskli yapısını kendi rızası ile tahliye etmeyen ve yıktırmayanların kira, kredi ve vergi muafiyeti gibi yardımlardan yararlanamayacağına vurgu yaptı. Kentsel Dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi ve özellikle vatandaşlarımızın kendilerine tanınan imkân ve haklar konusunda bilgilendirilmesine dikkat çekilen yazıda "Binalarının risk durumunu tespit ettirmeleri konusunda teşvik edilmesini rica ederim." denildi. Riskli yapının yıkım ve tespiti için bakanlık tarafından tespit ve yıkım kredisi verilebildiği kaydedilirken, riskli yapıların anlaşma yoluyla tahliye edilmesi halinde, maliklere kira yardımı yapıldığı ve kredi verildiği hatırlatıldı. Tüm bu işlemlerin, noter, Tapu harcı ile belediye harçları, vergiler ve her türlü ücretten muaf olduğunun altı çizildi.

    Bakanlığın kentsel dönüşüm için orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışından beklediği para gelmediği için finansman arayışları devam ediyor. Yıl sonuna kadar Maliye Bakanlığı'nın göndereceği rakamın üzerinde kira desteği sağlanacak. Yıl sonuna kadar 100 bin kişiye kira yardımı yapılacak. Bunun maliyeti 1 milyar lira olarak hesaplanırken kredi ve nakliye desteği ile birlikte rakam 2 milyar TL'yi bulacak. Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışından kentsel dönüşüme verilecek destek miktarı ise 600-700 milyon lira civarında

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI