28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerKentsel Dönüşümde İkinci Yıkım 6 Nisan’da

Kentsel Dönüşümde İkinci Yıkım 6 Nisan’da

 İkinci yıkım Başbakan Erdoğan'ın ilk balyozu vurmasıyla, 5 il ve 8 noktada aynı anda yıkım yapılacak.

Kentsel Dönüşümde İkinci Yıkım 6 Nisan’da

Yeni kentsel dönüşüm törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'dan katılacak. Erdoğan'ın katılacağı nokta Gaziosmanpaşa olacak. Ancak bu sefer törenlerde güvenlik nedeniyle patlatma yöntemiyle yıkım yapılmayacak.

İstanbul'da yıkım yapılacak bir bölgede, bina sıvasının asbestten yapıldığı fark edilirken, patlatma ile yıkım yapılması halinde ortaya çıkacak asbestli tozun risk yaratabileceği belirtildi.

Kentsel dönüşüm, 5 Ekim'de 35 ilde aynı anda yapılan yıkımlarla başlarken, Başbakan Erdoğan da Esenler’de butona basarak, Sarıgazi’de Milli Savunma Bakanlığı (MSB) lojmanlarındaki 10 binanın “emülit”li patlamayla yıkımını gerçekleştirmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şimdi kentsel dönüşümde ikinci yıkım dalgasını başlatacak. 6 Nisan'da başlatılacak ikinci kentsel dönüşüm atağını yine Başbakan Erdoğan başlatacak. Bu sefer İstanbul, Diyarbakır, Sakarya, İzmir ve Rize olmak üzere 5 ilde ve 8 noktada aynı anda yıkımlar başlayacak.

Başbakan Gaziosmanpaşa’dan yıkacak

Başbakan, toplu yıkım törenine İstanbul Gaziosmanpaşa'daki yıkım alanından katılacak. Erdoğan'ın ilk balyozu indirmesiyle, İstanbul'da biri Bayrampaşa olmak üzere üç bölge ile Diyarbakır, Sakarya, İzmir ve Rize'de aynı anda yıkımlar başlayacak.

Gaziosmanpaşa'da 8 bin binanın yıkımı yapılırken, Diyarbakır’ın ünlü sur bölgesinde de yıkımlara başlanacak. Sur'da 32 daireli 4 binanın yıkımı gerçekleştirilecek. Bakanlık, İzmir'de de 117 binanın yıkımını yapacak. Bu sefer yıkılacak binaların tümü şahıslara ait olacak. Kamuya ait hiçbir bina yıkılmayacak.

Asbest bulundu patlatma yapılmayacak

Erdoğan, 5 Ekim'deki törenlerde patlatıcı kullanarak birkaç saniyede yıkım gerçekleştirirken, bu defa yıkılacak konutlarda yapılan incelemeler sonucunda patlatmaya uygun bulunmaması nedeniyle yıkım iş makineleri ile gerçekleşecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıkılacak konutlarda yaptığı incelemede İstanbul'da bir bölgedeki binaların yalıtımının kanserojen riski bulunan asbest ile yapıldığını fark etti.

Bu nedenle patlatmalı yıkımdan vazgeçildi. Bakanlık yetkilileri, “Asbest katı halde durduğu zaman risk oluşturmasa da asbestin tozu, ciddi risk yaratıyor. Asbest tozunun solunmaması gerekiyor.

Bu nedenle bu yapıları patlatmaya uygun bulmadık. Bakanlık olarak öncelikle bu binadaki yalıtımda kullanılan asbestlerin kazınmasını sağlayıp, daha sonra yıkımını yapacağız” dedi.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI