27 Mart 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerKentsel Dönüşüm Ofisleri Kurulucak

Kentsel Dönüşüm Ofisleri Kurulucak

 

Kentsel dönüşümün yol haritası belli oldu. Bu süreçte halkı bilgilendirmek için kentsel dönüşüm ofisleri kurulacak. Üç boyutlu animasyon veya maket evlerle vatandaş bilgilendirilecek 

 

Kamuoyunda kentsel dönüşüm olarak bilinen ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı’ TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaştı. Yaklaşık 20 yıl içersinde 14 milyon binanın inceleneceği yasayla çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi planlanıyor. Yasayla, yoğunluk artışına mahal verilmeden hak sahibi sayısı dikkate alınarak projeler yapılacak. 
Yasayla birlikte daha fazla yeşil alanların olduğu, imara uygun yolların ve çocukların daha fazla oynayabileceği parkların olduğu çağdaş bir kentsel dönüşüm sağlanacak. Yasayla özellikle büyükşehirlerin altyapı sorunları da çözülecek. Daha sağlıklı alt yapı tesisleri kurularak ihtiyaç duyulan yerlerde arıtma tesisleri de yapılacak.Önce riskli alanlar belirlenecek.
 
Kentsel dönüşüm riskli alanlarda ve riskli alan haricindeki riskli yapılarda olmak üzere iki koldan yürütülecek. Öncelikle riskli alanlar tespit edilecek. Riskli alanlar can ve mal kaybına yol açma ihtimali yüksek olan alanlar olarak belirlenecek.
Belediyeler ve il özel idareleri belirledikleri alanlara ait taleplerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderecek. Bakanlık gerekli incelemeden sonra talepleri Bakanlar Kurulu’na sunacak. Bakanlar Kurulu onayladıktan sonra talepler Resmi Gazete’de yayınlanacak.
Tespit edilen riskli alanlardaki yapılar yapı denetim firmaları, üniversiteler, belediye laboratuarlarınca incelemeye alınacak. 
 
ADIM ADIM DÖNÜŞÜM
 
Riskli alanlar belirlendikten sonra riskli yapılarda izlenecek yol haritası adım adım şöyle olacak:
 
– Riskli alan belirlendikten sonra üzerindeki yapılar tespit edilecek. Tespit edilen yapılar üzerinde Mevcut Deprem Yönetmeliği baz alınarak hızlandırılmış incelemeler yapılacak. İnceleme sonuçlarına hak sahipleri 15 gün içersinde itiraz edebilecek. 
– İtirazlar 20-30 bölgede kurulması planlanan 4 öğretim görevlisi ve 3 bakanlık görevlisinden oluşacak 7 kişilik teknik heyet tarafından değerlendirecek. 
– İtirazlar değerlendirildikten sonra tespitler kesinleşecek. Riskli binaların tapuda üzerine şerh koyulacak bu bina risklidir denecek. 
– Riskli olduğu kesinleşen yapıların malikleri ile İdare ile anlaşmaya gidecek. Anlaşma akabinde vatandaşa en az 60 gün süre verilerek riskli binasını yıkması istenecek. 
– İdare ile anlaşma sağlayanlara kira yardımı ve konut tahsisi sağlanacak. Tüm uygulamalarda 2/3 çoğunluğun kararına bağlı kalınacak.
– 2/3 çoğunluğun kararına katılmayan mülk sahiplerinin arsa payları anlaşma sağlayan paydaşlara açık artırma ile satılacak. Satılmayan paylar bakanlıkça bedeli ödenmek suretiyle Hazine adına tescil edilecek.
– Binalar yıkılmadan hak sahipleri ile anlaşma yoluna gidilecek. Uygulamanın ne şekilde yapılacağına da bu anlaşma ile karar verilecek. Belediyeler ya da TOKİ tarafından hazırlanarak Bakanlıkça onaylanacak kentsel tasarım projeleri üzerinden anlaşma sağlanacak ya da vatandaşlara verilecek konutlar üzerinden anlaşma sağlanacak. 
– Tahliye edilen, yıkılan ya da yeri kamulaştırılan hak sahipleri veya kiracılara konut, iş yeri, arsa, kredi veya konut sertifikası verilecek. 
– Kentsel riskli dönüşüm alanlar haricinde kalan riskli binalarda ise vatandaşın isteği üzerine güçlendirmesi ya da yeniden yapımı için kredisi 
desteği sağlanacak.
 
İtiraz süreci kısa
 
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Akgün ise yasada yer alan tanımların net olmadığını belirterek, “Riskli alan, riskli bina, rezerv alan gibi kavramlar somut değil. Ayrıca itiraz süreci çok kısa ve sadece bilirkişi kararı geçerli. Dava da açamıyorsunuz” dedi. Akgün, yasanın birçok yasadan daha üstün olduğunu ve bu durumda orman, tarım ve su havzalarının bile yapılaşmaya açılmasının gündeme gelebileceğini belirterek, “Yasa belirsizliklerle dolu. Afet adı altında insanların demokratik hakları engellenecek. Tüm yetki tek bir elde toplanıyor” diye konuştu.  

Dönüşüm önerisi
 
Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) Başkanı Gürler Ünlü de, yasa ile birlikte, kamunun ilk adımı atmış olmasının sevindirici olduğunu belirterek, “Ancak, tartışılan ve beklentiler yaratan 2/3 uygulaması, özel sektörün rolü, ‘menkulleştirme’, ‘imar hakları transferi’ hakkında önemli soru işaretleri bulunuyor” dedi. Ünlü, “GİSP olarak önerimiz, kentsel dönüşüm problemini  ‘parçalara ayırarak’ çözmektir.  Bunun için farklı özellikteki bölge ve alanların senaryo analizleri yapılmalı, farklılıklar ve özel durumlar belirlenmeli ve geniş kapsamlı çözümler üretilmelidir” dedi.   

İstanbul hak ettiği değeri kazanacak

Dumankaya İnşaat’ın Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, İstanbul'da nitelikli konutun az olduğunu belirterek, “Bu tablo bir saatli bombanın üzerinde yaşadığımızı gösteriyor” dedi. Bir seferberlik ilan edilmesi gerektiğini dile getiren Dumankaya, “Görev verildiğindedönüşümde bir payımızın olmasını arzu ederiz. Dönüşüm yasası ile birlikte yapılacak çalışmalar  ile birlikte İstanbul dünya başkentleri arasında hak ettiği değeri kazanacaktır” diye konuştu.

Ekonomik büyüme daha da hızlanır

Soma İnşaat’ın CEO’su Mehmet Özdemir, 20 milyon konut stokunun 7 milyonunun dayanıksız  yapı niteliğinde olduğunu belirterek, kentsel dönüşüm sürecine uluslararası  yatırımcıyı çekmenin faydalı olacağını söyledi. Yasanın sektör açısından büyümeye etkili bir ivme kazandıracağını belirten Özdemir, “Özellikle Maslak- Ayazağa’yı içine alan Sarıyer formasyonu, Kartal-Pendik-Maltepe aksını içine alan Kartal formasyonu hızla gelişecek bölgelerdir” dedi.

Yasa vatandaşa doğru anlatılmalı

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç da yasanın istihdamda lider sektör olan inşaat sektörünü ivmelendireceğini belirtti. Bilmaç, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, finans kurumları, odalarve vatandaş gibi her paydaşa yasanın doğru anlatılması gerektiğine dikkati çekti.
 
Milliyet

 

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI