20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSektörden Haberlerİstanbul'a yeni şehir projesi hazır

İstanbul’a yeni şehir projesi hazır

Yeni şehirde toplu Konut alanlarının yanı sıra uluslararası sağlık merkezi, eğitim alanları, iş merkezi, kültür merkezleri ve üçüncü havalimanı yer alacak. 1 milyon nüfuslu olması tasarlanan yeni şehre isim konulmasa da proje, ‘İstanbul Metropolitan' şeklinde anılıyor. Avrupa yakasına kurulacak ve 1 milyon 500 bin nüfusa kadar çıkabilecek proje, Küçükçekmece, Başakşehir ve Avcılar ilçesine dahil olan sınırları kapsıyor. Üçüncü havalimanı ise Arnavutköy ve Eyüp ilçe sınırları içerisinde inşa edilecek. Proje kuzeyde Karadeniz, güneyde Marmara Denizi ile sınırlanan 42 bin hektarlık bir alanı kapsıyor.

İstanbul'a kurulması planlanan ve uzun süredir üzerinde çalışılan yeni şehre ilişkin proje büyük ölçüde netleşti. Yeni şehirde toplu Konut alanlarının yanı sıra uluslararası sağlık merkezi, eğitim alanları, iş merkezi, kültür merkezleri ve üçüncü havalimanı yer alacak. 1 milyon nüfuslu olması tasarlanan yeni şehre isim konulmasa da proje, ‘İstanbul Metropolitan' şeklinde anılıyor.

Avrupa yakasına kurulacak ve 1 milyon 500 bin nüfusa kadar çıkabilecek proje, Küçükçekmece, Başakşehir ve Avcılar ilçesine dahil olan sınırları kapsıyor. Üçüncü havalimanı ise Arnavutköy ve Eyüp ilçe sınırları içerisinde inşa edilecek. Proje kuzeyde Karadeniz, güneyde Marmara Denizi ile sınırlanan 42 bin hektarlık bir alanı kapsıyor. Yeni şehirde havayolunun yanı sıra denizyolu, karayolu ve demiryolu Ulaşım sistemleri de tam donanımlı olarak yer alacak. Projeye ilk kazmanın 2013 yılında vurulması planlanıyor.

Bakanlar Kurulu'nun Eylül 2012 tarihli kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda yetkilendirilirken, kurulacak Yeni Şehir rezerv alan olarak belirlendi. Toplam alanın 9 bin 400 hektarı üçüncü Havaalanı, 32 bin 400 hektarı ise transfer yoluyla "Kentsel Dönüşüm Amaçlı Rezerv Alanı" olmak üzere birbiri ile bütünleşik iki arazi şeklinde düzenleniyor. Rezerv alan Avrupa yakasında kuzeyde Karadeniz, güneyde Marmara Denizi, doğuda Arnavutköy, Sultangazi, Esenler, Bağcılar, Küçükçekmece ve Bakırköy ilçeleri ile batıda Arnavutköy, Esenyurt, Avcılar ve Büyükçekmece ilçeleri ile sınırlanıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı projenin alanı karayolu Ulaşım bağlantısı açısından güney-kuzey yönlü olmak üzere E-5 Karayolu (D-100), TEM Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu ve bağlantı yolları gibi Avrupa kıtasını Asya kıtasına bağlayan ana ulaşım yolları üzerinde bulunuyor. Kuzey Marmara Otoyolu beraberinde projelendirilerek üçüncü Havaalanı ile entegre edilecek olan Hızlı Tren projesinin ‘özel proje alanı'nı Raylı Sistem ulaşımı açısından merkez haline getirmesi planlanıyor. Yeni şehirde Kayabaşı merkezli toplu konut alanları yapılmasının yanı sıra Sağlık Kent, Bio İstanbul ve Mıknatıs Kent (Magnet City) gibi makro ölçekli projeler de yer alacak. Yeni şehirdeki başlıca bölgeler şöyle:

Kayabaşı Kentsel Tasarım Projesi

Atatürk Havalimanı'na 17 kilometre, Boğaz Köprüsü'ne 24 kilometre, Olimpiyat Stadı ve Başakşehir'e komşu konumda bulunan Kayabaşı Bölgesi, ‘Yenişehir Proje Alanı'nın merkez alanı olarak düşünülüyor. Kayabaşı bölgesi yaklaşık 1.100 hektarlık alanı kapsıyor. İlk etapta öngörülen nüfus 200 bin kişi. Bu rakam aşamalı olarak artacak.

Mıknatıs Kent (Magnet City) Projesi

Başakşehir ilçe sınırlarında, Hoşdere bölgesinde kurulması planlanan Mıknatıs Kent Projesi (Magnet City), 110 hektarlık alan üzerinde ve yaklaşık 20 bin nüfusu ile ‘Yeni Şehir Projesi'nin prestij yönlerinden biri tasarlanacak. Proje ile doğa dengesini koruyan, sürdürülebilir, dinamik, sürekli canlılığını koruyan, barınma ihtiyaçlarının yanı sıra çalışma, sağlık, eğitim, yeşil alan gibi donatı ihtiyaçlarının bir arada sunulması amaçlanıyor.

Bio İstanbul Projesi

Bio İstanbul projesi Sazlıdere Barajı güneyinde, Başakşehir ilçesine bağlı Resneli Çiftliği'nde teknoloji ve araştırma üssü olarak kurulacak. Proje, Türkiye'nin ilk uluslararası sürdürülebilirlik sertifikasyonuna sahip olma özelliğinin yanı sıra ilk biomedikal bilim parkına da sahip olacak. Bio İstanbul'da dünyanın en önemli çocuk araştırma hastanesi ve entegre araştırma-geliştirme birimleriyle beraber ticaret ve konut alanları da yer alacak.

Sağlık Kent Projesi

Atatürk Olimpiyat Stadı'nın kuzeydoğusunda yer alacak Sağlık Kent'te entegre sağlık kampüsü, eğitim-araştırma birimleri, uzmanlaşmış tıbbi birimler (kanser araştırma merkezi, toplum sağlığı merkezi, organ ve doku bankası ve benzeri) ile tıbbi hizmetler dışındaki Konaklama, konferans ve kültür merkezi ile ticari birimler yer alacak.

3. Havaalanı Projesi

Arnavutköy ve Eyüp ilçe sınırları içinde; kuzeyde Karadeniz, güneyde Kuzey Marmara Otoyolu, batıda Arnavutköy ve doğuda Eyüp ilçesi ile sınırlandırılan 9.400 hektarlık alan ‘Üçüncü Havaalanı Projesi'nin sınırları olarak belirlendi. Kuzey Marmara Otoyolu'nun proje sınırı ile bütünleşik havalimanı yılda 150 milyon yolcu kapasiteli olarak planlandı.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI