28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaYazarİstanbul’ un parlayan yıldızı : Büyükçekmece Göl Vadisi

İstanbul’ un parlayan yıldızı : Büyükçekmece Göl Vadisi

1990’ lı yılların ortalarında Alarko tarafından keşfedilen “ Alkent “  projeleri ile İstanbul’ un ilgisini çeken yerleşim alanı günümüzün “ parlayan yıldızı “.

Özellikle 1999 depremi ile “ Bakırköy’den Yeşilköy’ e “ sahil aksından yoğun yerleşim talebi alan bölge kısıtlı arazi yapısı ile İstanbul Avrupa yakasının en gözde müstakil yaşam alanı.

Yıllar önce “ Büyükçekmece Göl Vadisi “ tanımlamasında bulunduğum bölge, vadi boyunca Kıraç ve Karaağaç aksında gelişme sağlamaktadır.

Bana göre; İstanbul Avrupa yakasının “ görüntü ve gürültü “ kirliliğinden uzak tek ve son noktası.

İmar durumundan dolayı vadi boyunca  sadece “  villa projelerine “ ev sahipliği yapan  bölgede ağırlıklı %10-15  imarlı noktalarda arsa değerlerinin son yıllarda 50-75 $/m2 değerlerinden 175-250 $/m2 seviyerine eriştiğini izliyoruz.

Bölgesel gelişme trendi içinde arsa değerlerinin 3-5 yıl içinde minimum 500-$ /m2 seviyelerini zorlayacağını ve hatta arsa almak/proje geliştirmek isteyenlerin yer bulamayacağına dair çok iddialı ön görüde bulunuyorum.

Bu öngörüme destekleyen kaynaklar: bölgenin geldiği nokta, bölgesel gelişme trendleri ve bölgesel arsa stok yapısıdır.

Büyükçekmece Göl Vadisi’ nde konumlu villa projeleri ve siteler incelendiğinde karşımıza vadi boyunca; Göl Mahal – Batı Mahal – Pelican Hill – Ihlamur evleri – Valle Lacus – TulipA – Alkent Yeditepe/Çamlıca/Göl Malikhaneleri – Ekin Konakları – Hisar Evleri – Günışığı Konakları – Park Village –   Toskana Vadisi çıkmaktadır.

Birbirinden bağımsız üç katlı, iki katlı ve tek katlı villa proje/sitelerine evsahipliği eden bölgede 170 m2’ den 1.200 m2’ ye varan konut haçimlerinde ortalama 2.500 m2 arsa payları içinde alternatifler sunulmaktadır.

 

Bölgesel gelişme trendi içinde:

–          Kanal İstanbulprojesinin bölgeye göz kırpması,

–          Emaar tarafından projelendirilen  ve  İtalyan RDM ile lüks outleti zincire dönüştürecek lüks outlet AVM Haziran 2016’da  Büyükçekmekce’de faliyete geçmesinin planlanması.

–          Büyükçekmece de yer alan Mimar Emre Arolat tarafından yapılan ve proje bazında Barselona da ve bitmiş mimari projenin eseri olarak da Singapur da birincilik ödülü alan Sancaklar Camii

–          Yeni Hava Limanınaerişim kolaylığı

–          3. Köprü ve bağlantı yollarına kolay erişim

Önemli yer teşkil etmektedir.

İstanbul Avrupa yakasının yıllar önce önemli villa yerleşkesi olan Bahçeşehir’ de arsa değerlerinin  villa üretimini imkansız kılmasından dolayı imar olanakları ile  “ Bahçeli şehir – Katlı Şehir “ noktasına gelmiştir.

Bölgesel villa yerleşkesinin bugün tek adresi : Büyükçekmece Göl Vadisi’ dir.

Büyükçekmece Göl Vadisi’nde villa yerleşkesine uygun büyük çaplı projeler gerçekleştirilecek ve %10-15 emsallere sahip arsa stoğu yaklaşık 2.500.000 m2 seviyelerindedir. 

Ana stok yapısı yaklaşık 3 farklı grubun elinde olup; bu bölgede ortalama 250 m2 seviyelerinde villa haçmine sahip yaklaşık 1.000 villa üretimine denk düşmektedir. 

Sonuç olarak; Büyükçekmece Göl Vadisi İstanbul’ un parlayan yıldız bölgesidir… Bu dönemin fırsatlarını değerlendiren “ geleceklerine ve yaşam standarlarına “ yatırım yapacaklardır.

Bu yazımı kesin saklayın; gelişmeleri izlerseniz “ demişti “ değerlendirirseniz “ iyi ki dinlemişiz “ dersiniz… 

BİLGE ÖZDEMİR

[email protected]

facebook.com/bilge.özdemir

 

PROJE BİLGİ FORMU

Bilge Özdemir
Bilge Özdemir
Bilge Özdemir, pazarlama ve işletme konularında yurtdışı ve yurtiçinde eğitim almış ve önde gelen firma ve gayrimenkul projelerinde uzun süre üst düzey profesyonel yöneticilik yapmış, sektörü bilen, proje geliştirip yönlendiren, proje pazarlama ve satış misyonundan gelen vizyon sahibi girişimcidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI