28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden Haberlerİş Güvenliği Eylem Planı’nda detaylar netleşiyor

İş Güvenliği Eylem Planı’nda detaylar netleşiyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kamuoyuna duyurduğu ‘İş Güvenliği Eylem Planı’na ilişkin çalışmaların ilerlediği belirtildi. Toplantının ardından çalışmaya başlayan bürokratlar, iş kazası yaşamayan işletmelere prim yoluyla teşvik için Bakanlar Kurulu’na yetki verilmesi yönünde düzenleme yapılmasını önerdi. Buna göre, Bakanlar Kurulu’na, alınacak primin yanında dönemsel ve şartlar sağlanması halinde indirimli tarife belirleme yetkisinin verilmesi benimsendi. Benzer ikinci öneri ise yine kanun değişikliğiyle Bakanlar Kurulu’na bazı işkollarında kısa vadeli sigorta primlerinde belirli şartlara bağlı indirim yapma imkanı sağlanması olarak özetlendi. 

DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, eylem planının en önemli ayağını iş kazası yaşanmayan işyerlerine yönelik ödül mekanizması oluşturulmasını içeren düzenleme oluşturacak. Düzenleme, işyeri bazında değil, aynı işkolunda birden fazla işyeri bulunan işletmeler için, işletme bazında yapılacak. Holding ve benzeri birkaç farklı işkolunda faaliyet gösterenler için de her bir işletme için ayrı ayrı düzenleme yapılacak. İş sağlığı ve güvenliğine yönelik eylemleri planlayacak yeni çalışmada ana unsurun, kanun değişikliğiyle Bakanlar Kurulu’na yetki verilmesi olduğu öğrenildi. Bürokratların iki alternatif hazırladığı, ilkinin eskiden uygulanan sistem olan tehlike sınıfına göre kısa vadeli sigorta primlerinin farklılaştırılması, Bakanlar Kurulu’na alınacak primi belirleme yetkisi yanında dönemsel ve şartlar sağlanması halinde indirimli tarife belirleme yetkisi verilmesi olduğu kaydedildi. Diğerinin ise yine kanun değişikliğiyle Bakanlar Kurulu’na bazı işkollarında kısa vadeli sigorta primlerinde belirli şartlara bağlı indirim yapma yetkisi olduğu belirtildi. Bunun da mevcut kayıtdışı çalışmama şartına bağlı 5 puanlık işveren prim hissesi indiriminde olduğu gibi yıllık olarak uygulanması önerildi. Hazırlıklarda iş kazası ve meslek hastalığına ilişkin tatillerde çalışılmayan günler için prim indirimi imkanı sağlanması da yer aldı. 

Planın önemli kısmı sertifika 

Eylem planında ağırlıklı kısmın ödül ya da prim ayarlamasına verilmeyeceği, mesleki sertifika sistemine geçiş üzerinde çalışıldığı belirtildi. Bu kapsamda, 2015 ortasına kadar yoğun iş kazası yaşanan sektörler başta olmak üzere, bazı işkollarında sertifikasız işçi çalıştırılmasının yasaklanmasının gündemde olduğu kaydedildi. Bu işlere yönelik Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun hızla iş standardı yayınlaması ve sertifika sürecinin başlatılması öngörülüyor. Eylem planı kapsamında bir diğer önemli ayağın, denetim ve cezaların artırılmasına yönelik olacağı ancak işveren kanadının, mevcut düzenlemelerin yeterince ağır olduğu yönünde görüş bildirdiği öğrenildi. Tarafl arın bir ay içinde tekrar bir araya geleceği ve bu toplantıya kadar teknik düzeyde çalışmanın

 

(Dünya)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI