22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden Haberlerİnşaat sektörü masaya yatırıldı

İnşaat sektörü masaya yatırıldı

Kayseri Ticaret Odası ve KAYİMDER işbirliği ile ‘İnşaat Komiteleri ve Sektör Toplantısı’ düzenlendi.
Kentteki bir otelde düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, inşaat sektörünün ekonomide çok önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek, “Bildiğimiz gibi inşaat sektörü lokomotif bir sektör. Gerçekten kendisine bağlı olan birçok sektöre de canlılık veren çok önemli bir sektördür. Son 5 yıldaki büyümenin yüzde 15’ini tek başına sağlamış olması ekonominin can damarı olduğunu da göstermektedir. İnşaat sektörü canlı olduğu zaman çimento, seramik, demir-çelik gibi sektörlerin de çok canlı olduğunu görüyoruz. İnşaat sektörüne baktığımızda 2013 yılındaki getirisi 33 milyar dolar. İki yüzden fazla alt sektöre talep yaratmaktadır. Bu anlamda yapılan bir araştırmaya göre yeni bir konutta 200 meslek kolunu ilgilendiren 23 bin parça malzeme kullanılmaktadır. Hiçbir ekonomik faaliyetin bu kadar çok doğrudan ya da dolaylı etki yarattığı görülmemiştir” ifadelerini kullandı. İnşaatlarda meydana gelen iş kazalarının önüne geçilmesine vurgu yapan Hiçyılmaz, “Yapılan görüşmelerde inşaatlarda gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması noktasında, çalışanların sorumlu olması noktasında mutlaka yerine getirilmesi hususunu ilettim. Yani inşaatta bir işçinin baret takmamaktan dolayı ceza alması gerektiği hususunu özellikle söyledik. Çünkü biliyorsunuz inşaatlarda denetim yapılırken baret takmayan işçiden dolayı işverene ceza kesiliyordu. Halbuki bunun bir haksızlık olduğunu, en azından kesilecek cezanın bir kısmının da çalışana kesilmesini doğru olduğunu ilettik ve bu da değerlendirmeye alındı ve torba yasada inşallah çıkmış olacak. İnşaatlarda güvenliğin çok önemli olduğunun altını çizmek istiyorum ve tedbirler alınırken çok sağlam bir şekilde alınmalı. Bu amaçla biz Kayseri Ticaret Odası olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türk Standartları Enstitüsü işbirliği ile bir ‘Güvenli İskele İskelede Güvenlik’ konulu programı yaptık. İnşaatlarda kullanılan iskelenin nasıl olursa güvenli olacağı hususunda bilgiler verdik” dedi.
KAYİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Ali Aydın ise, “Kayserimizin o kadar güzel bir kültürü var ki; söz konusu olan Kayserimizin menfaatleri ise, çıkarları ise genel yöneticilerimiz dahil gönüllü kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları hep bir araya geliriz ve bu konunun Kayseri’nin çıkarları doğrultusunda daima işbirliği yaparız” şeklinde konuştu.

Daha sonra programda konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise, kentsel dönüşüm hakkında bilgiler vererek, “Öncelikli olarak sektörün sorunlarını masaya yatıralım. Sektör nereye doğru gidiyor, geleceği ne olacak onları ölçelim, tartalım. Özellikle kentsel dönüşüm çalışmaları ne yönde gelişiyor bunları tartışalım istiyoruz. Tabi ki her şehirde olduğu gibi Kayserimizde de dönüştürülmesi gereken depreme dayanıksız, çarpık yapılaşmaların olduğu bölgelerimiz var. Bunların biran önce dönüşmesi gerekiyor. Bu yeni çıkan yasanın bize verdiği güçle işimiz biraz daha kolaylaştı. Kentsel dönüşümü planlarken belediyelerimizin ortak kararı şu. Teker teker parsel bazında uygulamak yerine olayı kentsel dönüşüm mastır planı ölçeğinde planlayarak topyekun planlama yapıp planlı vaziyette gitmek. Burada gözetlenmesi gereken birçok denge var. Temelde üç tane var. Bir tarafta hak sahipleri, bir tarafta kamu, bir tarafta da yatırımcılar. Tabi ki bu üçünün en optimum noktada birleşeceği şekilde kentsel dönüşüm projelerini değerlendirmek gerekiyor. Bunun bilincindeyiz” diye konuştu.

Programda yatırımcılara seslenen Kayseri Valisi Orhan Düzgün, müteahhitlere seslenerek yapacakları eserlere gösterecekleri özenin son derece önemli olduğunu vurguladı. Vali Düzgün, “Yapmış olduğunuz binaların kullanışlı olması, ferah olması, insanların ihtiyaçlarına cevap verecek olması, içerisine girenlerin huzurla dolması son derece önemli. Bu nedenle müteahhitlik sektörü sadece konut, işyeri değil, yollardan köprülerden varıncaya kadar birçok sanat yapısını da içermekle beraber insanların vakitlerinin çok önemli bir kısmını içinde geçirdikleri yapılardan oluşmakta. Bu nedenle sizlerin işlerini yaparken göstereceği özen, dikkat son derece önemli.bugün Kayseri’de önünde fotoğraf çektirdiğimiz binaların önemli bir kısmı günümüzden 500, bin sene önce yapılan eserler. Ben de istiyorum ki günümüz müteahhitleri de Osmanlı, Selçuklumüteahhitleri gibi 21. Yüzyıl müteahhitleri de 500 sene bin sene önce önünde fotoğraf çekilecek eserler bıraksınlar” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Vali Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hiçyılmaz ve KAYİMDER Başkanı Aydın, sahiplerine ödüllerini takdim etti

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI