24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaKonut Projeleriİnşaat ruhsatı olmayan, maketten konut satamayacak

İnşaat ruhsatı olmayan, maketten konut satamayacak

Tüketicilere AB standartlarında hakkını savunmanın yolunu açan kanunla alışverişlerde yaşanan anlaşmazlıklar daha hızlı çözülecek. Vatandaşlar tuzak sözleşmelerle, aldatıcı ya da yanıltıcı reklamlarla kandırılamayacak. Türkiye Tüketicileri Koruma ve Eğitim Vakfı Başkanı Bayram Kısıklı, tüketicilere yenikanunla ne gibi haklara kavuştuklarını anlatan kitapçıklar dağıtacaklarını söyledi. 

 

'Tüketici haklarında AB seviyesine çıkacağız'

 
Yeni bir döneme girildiğini söyleyen Kısıklı şöyle konuştu: "Bu işin daha önce çıraklığını, kalfalığını yaptık. Şimdi tüketicinin hak aramasıyla ilgili yeni bir dönem başlıyor. Almanya'da, Fransa'da tüketicinin hakkı neyse Türkiye'de de aynısı oldu. Tüketicimiz henüz bilinçli değil. Tüketici kültürümüz artıkça biz de Almanya ve Fransa gibi AB ülkeleri seviyesine geleceğiz."
 

Cayma hakkı 14 güne çıkarılacak

 
Tüketici kredileri, ön ödemeli konut satışı, devre tatil gibi sözleşmelerde 7 gün olan cayma süresi 14 gün olacak. Taksitli satış sözleşmesinden ise 7 gün içinde cayılabilecek Bankalar yıllık aidat almadıkları kredi kartı çıkaracak. İnternetten alışverişlerde cayma hakkı 7 değil 14 gün olacak. Ayıplı mallarda 3 bin liraya kadar ürünlerde kaymakamlıklarda bulunan tüketici hakem heyetlerine başvurulabilecek. 

 

Maketten konut satışında yeni düzenleme 

Yeni Tüketici Kanunu’nu tanıtan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, inşaat ruhsatı almamış hiçbir firmanın maketten konut satışı yapamayacağını söyledi. Yazıcı, konut devir teslim tarihine kadar tüketiciye yüzde 2 tazminat ödemesi şartıyla sözleşmeden vazgeçme hakkı verildiğini bildirdi. Yazıcı, konut satışlarında ve tüketici kredileri sözleşmelerinde tüketiciye 14 günde cayma hakkı verildiğini aktardı.

Yarın yürürlüğe girecek olan kanun ile ilgili basın toplantısında konuşan Yazıcı, uygulamada kredi kullanan tüketicilerin, aynı bankanın iştiraki olan sigorta şirketinden, sigorta yaptırmak mecburiyetinde bırakıldığını belirterek bu zorunluluğun kaldırıldığını, ancak tüketici isterse sigorta yaptırabileceğini bildirdi. Yazıcı, tüketici tarafından, başka bir sigorta şirketinin poliçesinin ibraz edilmesi halinde bankanın bunu kabul etmesi gerektiğini vurguladı.

Konut kredisinin erken ödenmesi halinde yüzde 2 olan erken ödeme tazminatının, kalan vadesi 36 aya kadar kredilerde yüzde 1’e indirildiğini vurgulayan Yazıcı, kredi için açılan hesaptan hiçbir şekilde hesap kesim ücreti alınamayacağını bildirdi. Yazıcı, yeni yasa ile maketten satışlarda tüketicinin mağduriyetinin önlenmesinin hedeflendiğini belirterek, “Mevcut uygulamada, belediyeden herhangi bir izin almayan kişilerin, maketten konut satışı yaptığı görülmektedir. Yeni kanunla inşaat ruhsatı almamış üretici, maketten tüketiciye konut satışı yapamayacak.” dedi. Yazıcı, konutun devir ve teslim tarihine kadar tüketiciye belli masraflar ve sözleşme bedelinin yüzde 2’sine kadar tazminat ödeme suretiyle sözleşmeden vazgeçme hakkı tanındığını da belirtti. Kart aidatı ile ilgili konuşan Yazıcı, bundan böyle kart çıkaran kuruluşların tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı sunmak zorunda olacaklarını söyledi.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI