15 Nisan 2024 Pazartesi

Harpuşta nedir?

Harpuşta , yapılarda duvar ya da çatı parapeti üst kısımlarında kullanılan, üzerinde su ve karın birikmemesi için bir tarafa ya da ortadan iki tarafa eğimli olan, damlalık çıkıntılı elemanlardır.

Özellikle bina çatı parapetlerinde çok kullanılırlar. Yalıtımın yaygınlaşmasıyla beraber bir çok çeşidi çıkmış olan harpuşta, son günlerde sıklıkla binalarda dekoratif olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Harpuşta beton, prekast, XPS köpük, EPS köpük olarak farklı malzemeler ile üretilmektedir. Şu anda binalarda en çok EPS ve XPS malzemesinden üretilen harpuştalar kullanılmaktadır. Şekilleri U ve L şeklinde çatıdaki parapetin üzerini kapatacak şekilde olur. Aynı zamanda çatı parapeti üzerindeki mermer imalatı uygulaması içinde bir alternatiftir.

Harpuşta Nasıl Uygulanır ?

Harpuşta genelde cephede mantolama yapılıyor ise yapıştırma imalatından sonra yapılır. Harpuşta, mantolama yapıştırma harcı gibi çimento esaslı yapıştırma malzemeleri ile yerine yapıştırılır. Terazide ve aynı kotta olması çok önemlidir. Harpuştanın üzeri çatı deresine doğru meğilli olmalıdır ki yağmur, kar vb. suların üzerinde birikmemesi ve cepheye akması önlensin. Önemli olan detaylardan biri de harpuştaların birleşim noktalarının eğer malzemesi köpük ise (EPS­XPS) söve tamir harcı dediğimiz sövenin ve harpuştanın üzerindeki kendi malzemesi ile doldurulmasıdır. Eğer ki silikon, harç, yapıştırıcı gibi malzemeler kullanılırsa çok yakın bir zaman içinde birleşim noktalarında çatlaklar görmeye başlanabilir, bu estetik olarak kötü durduğu gibi aynı zamanada su alma sıkıntısı ile bizi karşı karşıya getirebilir. Harpuştamızı yapıştırıp birleşim yerlerinde tamirlerini yaptıktan sonra geriye sadece harpuştanın istenilen renkte boyanması kalır. Ek bir bilgi olarak, genelde köpük (EPS­XPS) olan harpuştaları karga ve martılar yiyebiliyor veya gagalayıp deliyorlar. Bu durumu önlemek için imalat sonunda harpuştanın üzerine UV ışınlarına dayanıklı su yalıtım malzemesi sürülür. Bu malzeme sürüldüğünde karga ve martılar malzemeye zarar veremez ve aynı zamanda bu su yalıtım malzemesi (likit membran) ince file ile çatı parapetinden çatı deresine kadar indirilip çatı parapetinde çok kapsamlı bir su yalıtımı önlemi alınmış olunur.

Merpen nedir?

Merpen , inşaat ve yapı sektöründe merdiven demektir.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI