15 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaKonut ProjeleriHaluk Sur: Türkiye'nin bütün kentleri cazibe merkezine dönebilir!

Haluk Sur: Türkiye’nin bütün kentleri cazibe merkezine dönebilir!

Bugün Hilton Otel Bomonti'de Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2015 Raporu açıklandı. ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur, Emlakdream.com Genel Yayın Yönetmeni Ayla Özer'in sorularını yanıtladı. Bayraktaroğlu'nun yanıtlarını sizin için haberimizde derledik.
 
Haluk Sur röportajının tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz!
 
 

 
ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur, "İstanbul'un sıra kaybetmesi farklı şekilde de yorumlanabilir. Türkiye bir değer kaybetti, bir şarkı yarışması kaybetti gibi yorumlamamak lazım. Belki sıralama geriye gelmek eğer işlem hacmine döndüyse ülkenin değer sıkalası yukarı doğru çıktıysa sorun yok. Bu gözle bakılabilir. Bir de kriz sonrası çok fazla değer kaybetmiş pazarların şimdi dip yapmış fiyatlarıyla yatırımcının orada fırsat arama isteği de olabilir. Bu iniş çıkışlardan ziyade İstanbul hala yatırımcı için cazibesini koruyor mu, yatırımcılar hala İstanbul'da birşeyler yapmak istiyor mu buna bakmak lazım. Bu yönüyle sorun görmüyorum. 2013-2014 seneleri itibariyle Türkiye genelinde yabancıya satışta yüzde 55'lik bir artış var.
 
Karamsar açıdan bakarsak eğer biz buraya kadar düştüysek, yatırım perspektifi açısından yeterli iş hacmini döndüremediysek o zaman kendimize çuvaldızı batırmanın zamanıdır. İşlem yapmadan fiyatın yukarı çıkması amaç değil, işlem yaptırarak fiyatı yukarı almak esastır. Bir miktar işlem olduğunu biliyoruz, olacağını da biliyoruz. İstanbul'un hala fırsatlar sunmaya devam ettiğini de biliyoruz. Dolayısıyla iniş çıkışlardan ziyade İstanbul'a büyük resimden dönüp bakmamız lazım.
 
İstanbul dışında da fırsatlar var!
 
İstanbul küçük alanı olan, dolayısıyla arazi geliştirme sıkıntı olan, dolmuş taşmış, patlamayla etrafına yayılmakta olan bir kent. Aslında bir büyük megapolisin merkezi. Geçmiş zamanda Kocaeli ve Bursa'ya bir sıçrama oldu. Şimdi Marmara'nın güneyine doğru gelişen ulaşım aksıyla İstanbul'un yerinde kalması mümkün değil. İstanbul'un dışında bütün kentler değer kazanmaya başlayacak. Almanya 30 milyar dolar para çekerken bunun yalnızca 10 milyar eurosunu ilk 4 kenti çekti. Fakat 20 milyar doları kalan kentler çekti. Aynısı Türkiye içinde olacak. İstanbul dışında fırsatlarda var. Artık 2. kentlere doğru çıkış yaşanıyor. 
 
İzmir 2. şehir olmalı!
 
İzmir bence 2. şehir olarak sıraya girmeli. İzmir'in biraz daha moralini düzeltmeye ve algısını yukarıya çekmeye ihtiyacı var. İzmirli'nin biraz daha olaya dünya kentleri ve küresel ekonomi ölçeğinden bakmaya ihtiyacı var. İzmir'in önü çok açık kimse tutamaz. Bütün bir marmara havzasında potansiyel var. Balıkesir bence parlayan bir yıldız olma haline gidiyor.
 
Türkiye'nin bütün kentleri cazibe merkezine dönebilir!
 
30 tane metropol kentimiz var. Bunun 17 tanesi 1 milyondan fazla nüfusu olan kentler. 750 bin barajını aştıkları için 13 kent daha ilave edildi. Bunlar büyükşehir belediye statüsüne döndüler ve bütün büyükşehir belediyeleri aynı zamanda il hudutlarını kapsayacak şekilde yetki verildi. Master planlama açısından bu ne büyük bir fırsat. Doğru değerlendirebilirsek Türkiye'nin bütün kentleri cazibe merkezine döner. Dönüp baktığımızda İzmir büyük bir potansiyele sahip, Antalya, Muğla, Bursa, Kayseri Antep, Samsun, Konya her taraf bir fırsat yeri bence.
 

Maide KARADAĞ/Emlakdream.com

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI