23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaYazarFikirtepe yeni planları bekliyor…

Fikirtepe yeni planları bekliyor…

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Fikirtepe’nin riskli bölge ilan edilerek  Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamına alınacağını açıkladı.İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ,Kadıköy Belediyesi ve ilgili kurumlara gönderdiği  17 Mayıs 2013 tarihli yazısı ile  imar uygulaması ve ruhsatlandırma işlerini durdurdu.Kararı belediyelere ulaştırdığı günden bu yana bölgede daha önceki süreçte hak sahipleri ile anlaşıp projelerini açıklayan, satışa çıkan inşaat şirketlerinde satışlar durdu.Satışa çıkması beklenen projeler de beklemede…

Aslında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgeye müdahale ederek çok doğru bir adım attı. Bölgedeki tıkanıklığın önü açıldı ve kaos bitti.Bölgenin Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamına alınması hem müteahhitlerin hem de hak sahiplerinin işlerini kolaylaştıracak.2/3 kuralının devreye girmesi ile anlaşmalar kolay olacak.KDV'nin yüzde 1 olması ve diğer Vergi ve harç muafiyetleri de çok olumlu gelişmeler. Bölgenin altyapısının da kamu tarafından yapılması gündemde.Süreci kolaylaştıracak gelişmeler  ama vatandaşlar sabırsız ve bir an önce kararın çıkmasını bekliyor.Müteahhitler sıkıntılı her ay hak sahiplerine kira ödemesi yapıyorlar…" 

Fikirtepe kentsel dönüşüm sürecinde pilot bölge seçilerek İstanbul’da ilk dönüşecek bölgelerden biri olarak açıklandı.Daha sonra 16.05.2012’de yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi yasası çıktı. Dönüşümün işleyişi kanun ve kurallara bağlandı Neredeyse bir yıl sonra Fikirtepe’nin “riskli alan” ilan edilmesi gündeme geldi..İstanbul’da dönüşümün ilk başladığı yer olan 50 bin konutun  yapılacağı ve yaklaşık 250 bin kişinin  yaşamaya başlayacağını Fikirtepe’nin riskli bölge ilan edilmesi neden bu kadar gecikildi anlamak mümkün değil.Olayın rakamsal boyutu da  bölgedeki dönüşümün büyüklüğünü gösteriyor. Konutların ortalama 300 bin dolardan satılacağını düşünürsek 150 milyar dolar .Şantiyeler çalışacak inşaatlar başlayacak ,iş imkanları artacak tüm bunlar durmuş yeni yasal düzenlemenin yapılmasını bekliyor.Umarız bir an önce açıklanır da Fikirtepe’de işler yürümeye başlar.İstanbul’lu Fikirtepe’nin şu anki yıkık ,harap ,kötü görüntüsünden bir an önce kurtulur.

PROJE BİLGİ FORMU

Ayla Özer
Ayla Özer
1969'da Bursa'da doğdu. Evli ve bir kız çocuk sahibi. İlk, orta ve lise eğitimini İnegöl Lisesinde tamamladıktan sonra Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünnden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında Bursa'da Barışçı Ajansta müşteri temsilcisi olarak başladığı iş hayatına 1992 yılında Sabah Gazetesi Reklam Satış, TGRT Televizyonu Reklam Müdürlüğü, Vatan Gazetesi Reklam Direktörlüğü olarak devam etti. 2011'de emlakdream.com'uu kuran Ayla Özer halen emlakdream.com'un Yayın Yönetmenidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI