28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerEv sahiplerine vergini erken öde uyarısı

Ev sahiplerine vergini erken öde uyarısı

Yaklaşan Gelir Vergisi dönemi sebebiyle harekete geçen Maliye kira geliri olan 1 milyonu aşkın ev sahibine mektup göndererek 'Vergini öde, yoksa cezası ağır' diyecek..
 
Maliye Bakanlığı, 2013 yılında vergi gelirlerini artırmak amacıyla, kira gelirini gizleyen veya eksik beyan edenlerin peşine düşecek. Bakanlık, kira geliri olan 1 milyon 50 bin ev sahibine mektup göndererek, 'Vergini öde' diyecek. Ev sahiplerinin kira gelirlerini doğru beyan etmeleri için SMS gönderimi de yapılacak. Mükellefler gazete ilanlarıyla da uyarılacak. Kira geliri elde edenler, 25 Mart'a kadar beyanda bulunmazlar veya eksik beyanda bulunurlarsa ağır cezalarla karşılaşacak. Kira geliri vergisinin ilk taksit ödemesinin son günü olan 1 Nisan tarihine kadar parayı yatırmayanlara da cezai yaptırımlar uygulanacak.
 
GÜNLÜK FAİZ İŞLİYOR
 
Takvim gazetesinden Özlem Kamer Tercanlı'nın haberine göre; mektupta, Maliye'nin teknolojik altyapısının güçlendiğine dikkat çekilerek, kira gelirinin doğru beyan edilmemesi halinde ödenecek ceza miktarlarına değinilecek. Beyanda bulunmayanların banka veya tapudan alınan bilgilerle tespit edilmesinin kolay olduğuna dikkat çekilecek. Ev sahibi kira geliri elde ettiği halde beyanname vermezse 3 bin liralık istisna tutarından yararlanamıyor. Ayrıca beyannamesini verene kadar günlük faiz uygulanıyor. Tespit edilmesi halinde beyanname vermeyenlerden geriye dönük 5 yıllık vergi borcu da faiziyle birlikte tahsil ediliyor.
 
GEÇEN YIL 895 BİN BEYANNAME DOLDURULDU
 
Geçen yıl Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile 894 bin 991 Gayrimenkul Sermaye İradı (GMSİ) beyannamesi doldurulmuştu. Bu yıl yeni eklenecek 155 bin ev sahibi ile toplam 1 milyon 50 bin kira geliri elde eden mükellefe mektup gönderilecek. Lisanslı Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Karabet Hemengül, ilk kez geçen yıl uygulanan, sistemin çok başarılı olduğunu belirtti. Hemengül, "Vergi toplama yönünde çok doğru bir adım atıldı. Bu yıl da aynı başarının yakanlanmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI