16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerEsnaf TOKİ'ye niye kızgın!

Esnaf TOKİ’ye niye kızgın!

1986 yılında Rami Kışlası’na geçici olarak taşınan ve şu anda yaklaşık bin 500 dükkana ulaşan kuru gıda esnafı, 28 yıldır burada hizmet veriyor. Zor şartlar altında ticaret yapmaya çalışan kışla esnafı TOKİ’nin Kayabaşı’nda yapacağı yeni yerlerine taşınmak için sabırsızlanıyor.

TOKİ ile Rami Kuru Gıda esnafı arasında imzalar atılmıştı. Mayıs ayında Kayabaşı'ndaki yeni yerin inşaatı başlaması planlanıyordu. Fakat aradan geçen zamana rağmen henüz çivi bile çakılmadı. Projeye ne zaman start verileceği de net değil. Kışla esnafı bu uzun bekleyişten oldukça rahatsız.

TOKİ: Üye sayısı netleşmeden bir şey yapılamaz

TOKİ’den konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle; “Dernekle görüşmeler devam ediyor. Üye sayısı net değil. Zaman içinde ayrılanlar oldu. Sayı netleşmeden bir şey yapılamıyor.Çünkü net üye sayısına göre plan proje yapılacak, dükkan maliyetleri çıkacak. Üye sayısı bugün netleşse bugün kazma vurulacak”

Dernek Başkanı Mustafa Karlı: Biz paramızı yatırdık

Üye sayısında herhangi bir sıkıntının olmadığının altını çizen Rami Kuru Gıda Toptancıları Derneği Başkanı Mustafa Karlı, “Bizden taraf bir sıkıntı yok. Biz paramızın tamamını yatırdık. Yaklaşık bin dükkanın parasını yatırdık. Küçük dükkanlar için 90 bin, büyük dükkanlar için ise 180 bin TL’ye varan para ödedik. Ama biz kimseyi suçlamıyoruz. Bu bir süreç.İmar planı askıya çıkacak, askı süreci var… 1,5-2 ay sonra bizim taşınma konusunda yol haritamız belli olur. Şu an bir şey demek çok doğru olmaz” dedi.

ESNAF NE DİYOR?

Ses var icraat yok

“1992 yılından bu yana Rami kuru gıda hali taşınacak. Kaç yıl oldu hala bir gelişme yok. TOKİ sadece reklamını yapıyor ama icraat yok. Parasını geri isteyen üyeler bile var.”

Esnafı dolandırıyorlar

“100 milyon para aldılar ama ortada bir şey yok. Esnafı dolandırıyorlar. Televizyonda güzel gösteri yapıyorlar ama aradan kaç yıl geçti hala bir çivi bile çakmadılar.”

Paraları yatırdık bekliyoruz

“Biz paralarımızı yatırdık. TOKİ’nin Kayabaşı’nda bize tahsis edeceği yeni yerimize taşınmayı bekliyoruz ama maalesef şu an atılmış somut bir adım yok. Bize plan proje imzada diyorlar biz de bekliyoruz.”

Tarihi kışla kültürün merkezi olacak

Eyüp Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan Rami Kışlası, restorasyonu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilmişti. Belediye Kuru Gıdacılar Çarşısı’nın taşınmasının ardından yaklaşık 220 dönüm alan üzerinde kültür merkezi kuracak.

Paris usulü hal

Rami Kuru Gıda Hali’nin Kayabaşı’ndaki yeni yerlerinin inşaatın başlamasının ardından 2 yıl gibi bir sürede tamamlanması planlanıyor. 300 dönüm alan üzerinde yükselecek olan Rami Kuru Gıda Kayabaşı projesinin ilk etabında bin dükkan olacak. Daha sonra sonra dükkan sayısı 2 bine çıkartılacak. Büyüklükleri 50 ile 100 metrekare arasında değişen dükkanların yer alacağı yeni hal Paris’teki halden esinlenerek tasarlanacak.

(HT Emlak)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI