28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerErsun Bayraktaroğlu, Gayrimenkulde gelişen trendler raporunu değerlendirdi!

Ersun Bayraktaroğlu, Gayrimenkulde gelişen trendler raporunu değerlendirdi!

Bugün Hilton Otel Bomonti'de Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2015 Raporu açıklandı. Pwc Gayrimenkul Sektör Lideri Ersun Bayraktaroğlu, Emlakdream.com Genel Yayın Yönetmeni Ayla Özer'in sorularını yanıtladı. Bayraktaroğlu'nun yanıtlarını sizin için haberimizde derledik.
 
Ersun Bayraktaroğlu röportajının tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz!
 
 

 
İstanbul, 20. sıraya düştü!
 
Pwc Gayrimenkul Sektör Lideri Ersun Bayraktaroğlu, "Gayrimenkulde Gelişen Trendler Raporu, Pwc ve ULI'nin Avrupa için ortak hazırladığı bir rapor. Avrupa için olanı bu sene 12.si. Amerika ve Asya içinde var. Rapor birebir görüşmeler ve anketle yapılıyor. Rapordaki görüşler katılımcılara aittir. Önümüzdeki yıl için gayrimenkulden beklentilerini soruyoruz insanlara. Ayrıca 27 tane Avrupa şehrini yatırım açısından oylatıyoruz. 
 
Bu 27 şehir içerisinde Türkiye'den yalnızca İstanbul şehri var. Geçen sene İstanbul bu 27 şehir içerisinde 7. sıradaydı yatırım anlamında. Bu sene 7. sıradan 20. sıraya düştü. Düşenlere değil çıkanlara bakmalı aslında. Çıkan şehirlere baktığımızda çok güçlü Alman şehirleri var. Bunların yanında birde Dublin, Lizbon, Madrid ve Atina var. Aslında bunlara bakınca olayı anlayabiliyorsunuz. Alman şehirleri güvenli yatırım ortamı sağlıyor ne olursa olsun. Diğer şehirler ise krizde en fazla dibe vurmuş şehirler. İnsanlar gayrimenkul fiyatları daha da düşemez diye bu şehirleri tercih ediyorlar.
 
Türk Gayrimenkul sektörü bu krizden mutlaka etkilendi. Ama fiyatlar hiçbir zaman dibe vurmadı. Bizde Dublin, Lizbon, Madrid ve Atina kadar değer kaybı yaşanmadı. Dolayısıyla şuanda Türkiye için yatırım zamanı değil. Ancak raporda orta ve uzun vadede yatırımcı çekmek için cazip bir yer olarak gözüküyor. Bir de raporda sınırımızda Irak ve Suriye'de yaşanan kriz söylenmiş.
 
Raporda 20. sırada olmamız bir sorun teşkil etmiyor. Zirvede olupta yatırımcı çekmiyorsak ben bunu düşünürüm. Şuanda bize verilen mesaj kısa dönemde önemli kurumsal yatırımcıların bize dönüp bakmayacağıdır. Bu da bize ev ödevi çalışmak için vakit veriyor.
 
Yabancıya satış daha çok konut bazlı!
 
Yabancıya satış gayrimenkul sektörünün tümünü kapsıyor diyemeyiz. Gayrimenkul için değilde konut bazlı bakmak lazım. Onlarda toptan alımlar var bu iyi tarafı diyebiliriz. Projeler bittiğinde kaç tane kiralık kaç tane satılık tabelası göreceğimizi sektörün bu günden planlaması gereken birşey.
 
2015 kolay bir yıl olmayacak!
 
2015'in çok kolay bir yıl olmayacağını düşünüyorum. Geçen sene de zor bir yıldı ve bu yılda devam edecek. Seçim var her zaman sorun olur. Seçim dönemi sektörü etkileyecek. Bu sene çok büyük başarıların olacağını sanmıyorum. Ama arada büyük başarı hikayeleri yazanlarda doğru yerde doğru lokasyanda olacağını düşünüyorum.
 
Yapı ruhsatlarındaki artış birşey ifade etmiyor!
 
Yapı ruhsatlarındaki artış bir anlam ifade etmiyor. Uygun arsa bulan bir an önce projesini hayata geçirmek istiyor. Dolayısıyla uygun arsaya uygun projeye ulaşmak herkesin beklentisi. Yapı ruhsatlarındaki oynama bana göre birşeyin göstergesi olamaz.
 

Maide KARADAĞ/Emlakdream.com

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI