19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKonut ProjeleriEmlakta kazandıran 10 püf noktası!

Emlakta kazandıran 10 püf noktası!

Emlak alırken önce ihtiyaçlarınızı belirleyin. Ailenizle oturacağınız bir ev alıyorsanız çocuklarınızın ihtiyaçlarını, sosyal alanlara ulaşımlarında kolaylık sağlamanız gerektiğini unutmayın. Ticari amaçlı bir ofis alacaksanız da iş değişikliği ya da lokasyon değişikliği olduğu takdirde elinizden çıkardığınızda zarar etmeyeceğiniz, projesiyle değerine değer katacak bir ofis seçimi yapmalısınız.

Geleceği görün, gelişen bölgeleri inceleyin: Ev alırken konutunuza yakın alanlarda ileride gelişebilecek, evinize değer katacak bir yapı olup olmayacağını, örneğin; havalimanı, metro inşaatı, alışveriş merkezi gibi, araştırın. Yatırım amacıyla alınacak konutlarda hedef 'düşük maliyet, yüksek getiri' olduğu için, gelişen bölgeler ön plana çıkıyor. Evin özelliklerinin yanı sıra hastane, havaalanı, metro, üniversite gibi bölgeye değer katan yatırımlar hakkında bilgi edinmek yararlı olur.

İhtiyaç ve tercihler: Alınacak evde oturulacaksa sosyal yaşam beklentisi, işyerine olan uzaklık ve ulaşım gibi olanakların yanı sıra yakınlarda okul olup olmadığı hatta diğer aile bireylerine olan mesafe gibi konular gözden geçirilmeli. 

Konutları karşılaştırın: Evlerin satış fiyatını karşılaştırırken kira bedelleri baz alınabilir. Satış bedelinin kiraya bölünmesi ile evin kaç yılda kendini amorti edeceği kabaca hesaplanıp alternatiflerle bu değer üzerinden karşılaştırma yapılabilir. 

Markalı konut alın; Bilinen şirketlerden konut alın. İkinci el ya da piyasada bilinmeyen şirketlerden konut alma gibi seçenekler değerlendiriliyorsa, inşaattan anlayan uzmanlara danışın, inşaat kalitesi ve binanın depreme dayanıklı olup olmadığı incelenmeli. 

Konut doluysa: Satın alınacak konutta ev sahibi oturuyorsa, evi ne kadar zamanda boşaltacağı, kiracı varsa, mevcut kira sözleşmesinin ne kadar süresinin kaldığı gibi konular değerlendirilmeli. 

Tapuya dikkat: Kredi kullanılacaksa, evin tapu durumu önemli. Bankalar kat irtifakı veya kat mülkiyeti olmayan, hisseli ya da üzerinde ipetek bulunan konutlar için kredi kullandırmıyor. Karar vermeden önce tapu dairesinden bilgi alın. 

Parayı belirleyin: Bankalara ön başvuru yapılarak kredi alınabilecek miktar önceden belirlenebilir. Zira bazen planlanan ve alınabilen kredi miktarı birbirinden farklı olabiliyor. 

Kredi de karşılaştırılmalı: Konut fiyatı kadar krediler de karşılaştırılmalı. Faizi karşılaştırmak da yeterli değil. Kredi masrafları ile birlikte vade boyunca ödenecek toplam tutardan karşılaştırma daha gerçekçi. 120 ay vadeli 100 bin liralık kredide karşılaştırma yapmak 10 bin liralık tasarruf sağlıyor. 

Firma banka ile anlaşmalı olsun: Konut kredilerinde banka da satıcı gibi evi alan kişiye karşı sorumlu. Projeden konut alımında kredi için bankalarla anlaşma yapmış firmalardan yana tercih kullanın. Böylece evin zamanında teslim edilmemesi, kusurlu olması gibi durumlara daha az rastlanır. 

İlave sigorta güvencedir: Konut kredisinde sadece deprem sigortası zorunludur. Bankalar hayat sigortası ya da konut sigortası gibi ilave sigortalar önerir. Bunlar ek maliyet değil güvence olarak görülmeli. 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Avatar photo
363 YAZI